1 hond in huis of 2??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

Ik heb een vraagje voor mensen die mij meer kunnen vertellen over het verschil van 1 hond in huis en 2 honden?

Wat zijn de belangrijkste voor en nadelen waar ik moet rekening mee houden?

We hebben nu Bailey in huis van 5.5 maanden oud - Stafford

Ik zou eigenlijk graag nog een stafford opvangen tijdens de winter uit het asiel...

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik heb heb ervaring met meerdere honden in huis. 

Maar ben wel nieuwsgierig, omdat ik ook nog steeds nadenk over een 2e hond. 

Dus ik volg even 

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

Ik heb één hond maar regelmatig twee.

 

Je kan minder makkelijk op de bank liggen.

Als ze iets mankeren moet je ze apart uitlaten dus daar gaat dan wel flink tijd inzitten

Je gaat minder makkelijk met twee honden even bij iemand op bezoek of een winkel binnen

Twee honden onder controle houden als ze allebei los zijn is een heel ander verhaal (hier) dan één hond

 

honden page profiel C.C. 3 doggies

honden foto van C.

Leuk dat je denkt aan een tweede hond erbij. Al zal ik je wel even wijzen op de 'mindere' kant.
De eerste hond moet ineens alle aandacht ineens delen. Niet elke hond vind dit leuk. Houd daar rekening mee(ook met speeltjes etc.)
Verder 1 op 1 trainen ben je dubbel zo lang mee bezig(vind ik persoonlijk leuk om te doen, maar niet iedereen heeft daar zin in/tijd voor), kosten van voer en dierenarts worden dubbel etc. Honden kunnen elkaar erg in negatief gedrag versterken.
Mensen vinden op 1 hond passen vaak prima, met 2 word het vaak lastiger. Ook is 1 hond meenemen makkelijker dan 2. Zelfde geld met vakanties.

Verder vind ik het persoonlijk erg gezellig een hond erbij. Ook de communicatie onderling is leuk om te zien (als er een klik is natuurlijk haha). Verder vind ik het een fijne gedachte dat de hond niet helemaal alleen thuis is als ik even weg ben (al zitten ze wel van elkaar gescheiden in dezelfde ruime). Ze spelen leuk met elkaar, zorgen voor elkaar, moet dubbel zo vaak lachen om ze.

Het kan erg leuk zijn, een hond erbij. Maar houd er rekening mee dat niet elke hond dit net zo leuk vind.
Ik heb een roedel van 4 haha.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder 3 doggies

honden foto van Sanne Mulder

Ik heb zeven jaar lang één Duitse herder in huis gehad, en sinds (bijna) twee jaar een tweede herder erbij.

 

Ik ga even puntsgewijs voor- en nadelen noemen, naar mijn eigen mening uiteraard :p

Voordelen:

1. Ze hebben elkaar om heerlijk mee te spelen en elkaar flink af te matten. Nog steeds hebben ze jouw aandacht nodig, maar als jij even geen zin hebt om te stoeien, hebben ze elkaar.

2. Wat ik bij mijn oudste herder, Diesel, heel erg merkte, was dat ze ''rustiger'' werd. In veel opzichten in zij juist heel erg nerveus en onrustig, maar voordat Senna erbij kwam, was ze vaak vervelend naar andere honden. Nu is ze wat vriendelijker en negeert ze ze eerder dan dat ze honden afsnauwt.

3. Heb er hier geen last van, maar honden met verlatingsangst hebben vaak baat bij een maatje. Dan zijn ze niet alleen en raken ze niet in paniek. Dit kan wel extra problemen geven als ze tóch een keertje alleen moeten zijn.

4. Extra knuffels in huis! Wat is nou leuker dan één hond?? Twee honden!!!! :D Het is gewoon leuk om er twee te hebben. Eentje is natuurlijk ook al super leuk, maar een nieuw diertje in je huis is gewoon altijd spannend en leuk :)

Nadelen:

1. Twee keer verzorging/kosten. Twee keer borstelen, twee keer voeding, dubbele dierenarts-kosten, dubbele drukte bij het uitlaten (en bijvoorbeeld dubbel poep opruimen als dat in jouw wijk gebeurt). En Staffords hebben er wat minder last van, maar met twee honden komt ook twee keer zoveel haar ;)

2. Je moet een goeie match zien te vinden. Honden kunnen vaak wel aan elkaar wennen, maar het komt vaak genoeg voor dat het gewoonweg niet klikt. Je kunt honden niet dwingen elkaar leuk te vinden en dat moet je ook niet willen doen. Klikt het niet, dan klikt het gewoon niet. Als je bij het asiel gaat kijken, vraag of je Bailey mee mag nemen en meteen kunt zien hoe het gaat. Want als ze het niet kunnen vinden, dan wil je echt niet iedere dag die beesten in de gaten moeten houden. Dan krijg je van die taferelen dat ze in aparte ruimtes moeten eten omdat ze elkaar aanvliegen, als het baasje weg is moet ze apart, apart uitlaten, apart dit, apart dat. Dan heb je twee keer één hond. Niet twee honden.

3. Twee honden in huis, dat is een keer vechten. Ook als ze het goed kunnen vinden. Die van mij doen het super samen. Heerlijk spelen en ravotten, terwijl het echt twee tegenpolen zijn. Soms wordt Senna flink afgesnauwd, maar ze hebben één keer echt gevochten. Ze waren aan het spelen en Senna duwde Diesel waarschijnlijk tegen iets scherps aan, waardoor Diesel echt pijn had. Die flipte en viel aan. Ze heeft mij over stenen gesleept toen ik haar wilde tegenhouden en mijn moeder moest haar met een balk wegslaan. Ze hield echt niet op.

Nou is dit wel erg heftig, maar met twee honden kun je een gevecht een keer verwachten. Dat gebeurt nou eenmaal, hoef je je niet druk om te maken, maar wel iets waar je aan moet denken. Het kan namelijk even schrikken zijn.

 

Dit is alles wat ik zo kan bedenken.

Vraag maar raak als je iets wilt weten :)

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Hier 2 honden

 

Voordelen 

Ze lopen vaak samen buiten hier in het weiland te snuffelen, ze trekken dan echt met elkaar op.

Black is er als pup bij gekomen en het oude witje heeft naar mijn idee echt geholpen met opvoeden: buiten voorop lopen, een snauw geven als Black te hard deed zodat Black leerde tot hoever hij kon gaan. Black is ook heel sociaal geworden en heel voorzichtig met kleine hondjes

Gezellig in huis, 2 honden is gewoon erg leuk

Met elke hond apart kunnen doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden

 

Nadelen

Kosten

Waaksheid, als de één gromt/blaft om iets, is de ander ook meteen alert en versterken ze elkaar soms

Tijd, elke hond heeft z'n aandacht nodig en eigen dingetjes

Voeding/botten: dit kan niet altijd samen, ze hebben hier al eens om een bot gevochten dus moet je hier veel alerter mee omgaan.

Jaloezie: soms houden ze elkaar goed in de gaten, wordt de één geaaid wil de ander ook geaaid worden en drukken ze elkaar zo aan de kant.

 

Ook kan het gebeuren natuurlijk dat de 2 honden onderling niet samen kunnen leven.

Misschien dat ze buiten op neutraal terrein goede vrienden zijn, maar echt samenleven als in een roedel is weer heel anders.

 

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

Oei, ik had niet zoveel nadelen verwacht eigenlijk... Ik dacht meer van we hebben alles al voor een hond en ook het huis en de tuin is hond vriendelijk gemaakt door een val van Bailey Dus dacht ik met meer tijd, dubbel eten, dubbel dierenartskosten dat ik het had gehad... Maar er is duidelijk veel meer die erbij komt kijken. Voor mij zou het geen probleem zijn, maar er moet toch nog wat rust in huis zijn. Het is idd niet de bedoeling om ze apart te zetten.... Ik weet het nu niet goed meer

honden page profiel CelineCeline 3 doggies

Ik heb 5 honden! Geen nadelen ik vind het heerlijk om te zien hoe honden met elkaar spelen,slapen en buiten lopen als roedeltje.Een hond alleen vind ik persoonlijk niks,een mens kan nooit een hond vervangen.En als ze alleen moeten zijn,zijn ze nooit echt alleen.Ze lopen buiten ook nooit alleen enz.enz.Voor mij alleen maar pluspunten.Wil je er nog eentje bij neem dan een pup dat gaat altijd goed,dan heb je iets meer zekerheid dan met een herplaatser.Ik heb zelf 3 herplaatster en 2 als pup gekocht,dus ken de voor en nadelen van een asielhond.Denk er rustig over na en je hond zal een maatje iig geweldig vinden.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Hier in huis twee honden en regelmatig een derde opvanger. Het grootste voordeel vind ik dat ze zoveel aan elkaar hebben. Ze doen alles samen, van spelen tot slapen, en ook het alleen thuis blijven gaat beter in groepsverband.

Het grootste nadeel vind ik dat ze elkaar ontzettend opjutten. Ik heb drie honden in huis met een enorm jachtinstinct, en waar dat individueel best te hanteren is, moet je je écht schrap zetten als eentje een rond dwarrelend blaadje spot en de rest daarmee dusdanig opjut dat ze het nodig achten om met zijn drieën gillend achter het blaadje aan te gaan.

Oh ja, en oppas zoeken, je honden even meenemen ergens heen. Dat doe je met één toch makkelijker dan met twee.

Overigens wegen de nadelen voor mij niet op tegen de voordelen, ik vind het heerlijk, zo'n mini roedeltje om me heen!

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper 3 doggies

honden foto van Diesel & Bumper

Onze 2e hond, een pup, was in het begin een drama, Diesel, accepteerde haar niet en was agressief naar haar. Gelukkig is alles goedgekomen, maar dat was een moeilijke periode.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Je puppy is nu 5,5 maand oud en ergens geef je aan dat je het even niet zo goed meer weet.
Ik snap je insteek dat je het liefst voor de winter een hondje red uit het asiel.
Maar persoonlijk zou ik je aanraden om eerst deze pup lekker op te voeden en alle aandacht te geven en zijn pubertijd uit te zitten voor je aan en 2de begint. Dan heeft en je pub alle aandacht gehad en heb je een stabiele hond als je aan een 2de begint.
En volgend jaar is er ook een winter en zitten er ook weer hondjes op een waarmee name te wachten, dus waarom die haast om het voor deze winter nog te doen?

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Waarmee name moet warme mand zijn :-D

honden page profiel CelineCeline 3 doggies

In 1 van zijn boeken zegt Martin Gaus,neem niet eerder een tweede hond erbij als de eerste nog geen 9 maanden is.Want dan kent de eerste hond de basiscommando's,is zindelijk en is al een beetje "af".Volgens mij komt het uit Puppymanieren.

honden page profiel CocosboontjeCocosboontje

honden foto van Cocosboontje

" Je puppy is nu 5,5 maand oud en ergens geef je aan dat je het even niet zo goed meer weet.
Ik snap je insteek dat je het liefst voor de winter een hondje red uit het asiel.
Maar persoonlijk zou ik je aanraden om eerst deze pup lekker op te voeden en alle aandacht te geven en zijn pubertijd uit te zitten voor je aan en 2de begint. Dan heeft en je pub alle aandacht gehad en heb je een stabiele hond als je aan een 2de begint.
En volgend jaar is er ook een winter en zitten er ook weer hondjes op een waarmee name te wachten, dus waarom die haast om het voor deze winter nog te doen? "

 

Ikzelf zou niet twijfelen, maar er moet nog wat rust in huis zijn voor man en dochter. Nu is het wat 'strijden' om de aandacht van de hond te krijgen. Bailey nu is ook helemaal geen honden gewoon, en dat wil ik dringend veranderen. Misschien moet ik idd er mee wachten, maar ik heb er 1 gezien die ik niet uit mijn hoofd krijg...

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Wij hebben altijd 1 hond gehad, nadat die is overleden hebben we er 2. 1 van mij en 1 van mijn zusje. Ze zijn nu nog bij elkaar, maar gaan allebei met ons mee het huis uit als we gaan. Ik wil nooit twee honden als ik op mezelf woon. Ik vind het nu al erg lastig om de aandacht te verdelen + mijn hond weet dat ze van mij is en wordt verschrikkelijk jaloers als ik mijn zusjes hondje aandacht geen. Verder vind ik dat ik veel beter op 1 hond kan concentreren. Ik kan nu alle cursussen doen, mocht ik er een tweede bij nemen, krijgt die ook cursussen dus veel veel werk. Met uitlaten vind ik  1 ook fijner, ze lopen met de riem door elkaar heen, en met los lopen moet je er 2 in de gaten houden. 2 is wel weer fijn met het spelen, ze spelen samen ontzettend veel en leuk, en kruipen lekker bij elkaar in de mand, als ze alleen thuisblijven zijn ze niet echt alleen.    Ik houdt het voor nu op 1 hond, kan niet wachten tot ik op mezelf woon samen met Kahlua, Over 5 jaar kijgt Kahlua haar zusje een nestje, dus wie weet dan pas :) maar denk het niet 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Leuk dat je denkt aan een tweede hond erbij. Al zal ik je wel even wijzen op de 'mindere' kant.


De eerste hond moet ineens alle aandacht ineens delen. Niet elke hond vind dit leuk. Houd daar rekening mee(ook met speeltjes etc.)


Verder 1 op 1 trainen ben je dubbel zo lang mee bezig(vind ik persoonlijk leuk om te doen, maar niet iedereen heeft daar zin in/tijd voor), kosten van voer en dierenarts worden dubbel etc. Honden kunnen elkaar erg in negatief gedrag versterken.


Mensen vinden op 1 hond passen vaak prima, met 2 word het vaak lastiger. Ook is 1 hond meenemen makkelijker dan 2. Zelfde geld met vakanties.



Verder vind ik het persoonlijk erg gezellig een hond erbij. Ook de communicatie onderling is leuk om te zien (als er een klik is natuurlijk haha). Verder vind ik het een fijne gedachte dat de hond niet helemaal alleen thuis is als ik even weg ben (al zitten ze wel van elkaar gescheiden in dezelfde ruime). Ze spelen leuk met elkaar, zorgen voor elkaar, moet dubbel zo vaak lachen om ze.



Het kan erg leuk zijn, een hond erbij. Maar houd er rekening mee dat niet elke hond dit net zo leuk vind.


Ik heb een roedel van 4 haha. "

 



goed uitgelegd, ik heb een hond, hier hoef er geen tweede bij, van mij wel :-D Bamse is inmiddels volwassen, zelf zou ik wachten tot de eerste gesetteld en volwassen is voor ik een tweede hond erbij zou nemen.

Volgende forumvraag: pup en vogels
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^