Ontstekingen en artrose..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Bink is een tijdje een beetje kreupel geweest.. Nu waren wij er altijd van uit gegaan dat dit wel over ging en dat het van een stoeipartij o.i.d. kwam. Hij is immers 8 jaar dus dat zou niet zo heel gek zijn.

Tot een paar dagen geleden.. We hoorden gegil komen van beneden. Mijn vader haastte zich naar Bink en is de hele nacht bij hem gebleven. Wij dachten meteen dat hij weer iets met zijn buik had. Maar het was flink mis, bleek later, toen hij bleef gillen van de pijn en door zijn poten zakte. We hebben het dierenziekenhuis gebeld en daar konden we toen terecht. De arts dacht aan een hernia. Een héle hoop röntgenfoto's gemaakt en toen bleek zijn hele rug versleten te zijn ('kalkbruggetjes' van ruggenwervel naar ruggenwervel). Ook het gebied bij zijn heiligbeen, richting staart, is een rommeltje.. verschillende vergroeiingen. En tot overmaat van ramp heeft hij ook nog eens ontstekingen die tegen zenuwen aan duwen.

We hopen dat de ontstekingen weg zullen gaan met medicatie. Verder heeft hij voor de rest van zijn leven medicijnen nodig om het proces te vertragen. Hij gilt in ieder geval niet meer en kan weer lopen, maar soepel is het ab-so-luut niet en hij is niet zichzelf, wat ik echt vreselijk vind om te zien. Bink is Bink niet. We maken het hem nu zo comfortabel mogelijk.
Ik heb geen idee hoe het zo snel heeft kunnen gaan en dat we er nooit iets van gemerkt hebben...

Stel dat de ontstekingen weggaan, valt er dan nog een prettig leven te leiden met artrose?
Kan hij ooit nog zonder pijn leven? En rennen dan, kan hij dat ooit weer?

Ben er kapot van..

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ach wat vreselijk zeg! :( Hopelijk slaat de medicatie goed aan en wordt hij gauw weer wat meer de oude..

 

Of hij zonder pijn kan leven dat is nu moeilijk te zeggen.. mocht hij pijnlijk blijven kunnen jullie altijd nog denken aan een lichte pijnmedicatie of therapie om het te verzachten.

 

Misschien is een osteopaat een goed idee voor hem? Martine Burgers is erg goed..

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" Stel dat de ontstekingen weggaan, valt er dan nog een prettig leven te leiden met artrose?
Kan hij ooit nog zonder pijn leven? En rennen dan, kan hij dat ooit weer? "

 

De mate van artrose bepaald veel. Misia is 10, heeft ook artrose en dat merk je af en toe best. Ze is stijfjes als ze 's ochtends opstaat en we moeten goed nadenken over de belasting. Het liefst laten we haar zwemmen maar als dat niet gaat dus wandelen. En dan hebben we 2 smaakjes: lang wandelen maar dan wel heel beheerst, dus veel aan de riem. Of kort maar intensief wandelen waar ze mag rennen en springen. Lang en intensief wandelen is er niet meer bij.

 

Als de artrose meevalt kan de hond relatief pijnvrij gewoon z'n ding doen. Hij zal op koude en vochtige dagen misschien stram zijn en wat minder lang aan de wandel kunnen maar dat is allemaal prima te doen. Als het heftiger is kan je medicatie overwegen. Nadeel daarvan is dat de hond wel afhankelijk wordt van de medicatie, maar dat is in mijn ogen een kleine prijs voor een verbetering van de levenskwaliteit.

 

Vaak lees je ook veel over Glucosamine en Omega3 vetzuren die werkzaam zouden zijn tegen artrose. Dit is onbewezen, er zijn wel indicaties dat deze middelen een pijnverlichtende werking hebben maar het bewijs dat het ook daadwerkelijk zou helpen is zuiver anekdotisch, niet wetenschappelijk bewezen.

Ik ben overigens zelf wel één van die mensen die anekdotisch bewijs ziet voor de werking hiervan. Misia krijgt voer op visbasis met veel Omega3 vetzuren en krijgen bovendien 's ochtends een scheutje zalmolie door de brokken. Ik merk dat Misia makkelijker beweegt sinds we dat doen. Nogmaals, zuiver anekdotisch want we zijn ook anders gaan bewegen met haar maar toch.

Wij wachten met medicatie tot wij het idee hebben dat Misia constant last heeft van haar artrose, zolang het meevalt wil ik die afhankelijk nog niet inbouwen.

 

Ik zou mij initieel niet te druk maken over de artrose en eerst kijken naar die ontstekingen. Eerst die weg dan dan in overleg met de DA. De boxer van mijn broer heeft ook versleten wervels en die mag absoluut niet meer los of rennen. Of dat voor Bink ook zo is zal afhangen van de mate van slijtage.

 

Veel succes in ieder geval.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hannah, het is niet alleen de arthrose die je lieverd heeft, ook zijn rug is aangetast. goede pijnstilling is een goed iets natuurlijk, geen pijn mag tie hebben.

 

voor arthrose is er bes wel heel veel, probeer eens gelatinaat, een goed iets voor arthrose, en wat heel langdurig gebruikt kan worden.

 

voor de pijnstilling voor rug en arthrose kan ik je geen advies geven dat moet je met je dierenarts bespreken.

 

hoe erg het ook is, bewegen is een must, niet overmatig natuurlijk, misschien kan je naar een revalidatie bad met de hond en daar gaan zwemmen, doet goed en weinig belasting.

 

acht jaar, niet oud, en ik weet dat je je bull nog zo,n goed mogelijk leventje wilt geven, niet denken dat lukt niet, tuurlijk wel, met beleid , zwemmen en pijnstilling en een goede supplement voor arthrose.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hannah, heb het even voor je opgezocht, veel orthopeden schrijven het voor, zoals de orthopeed uit Steenwijk, Tobias v.d. Vlerk.


PrimeVal Gelatinaat bevordert de smering van de gewrichten en zorgt voor gezond en veerkrachtig kraakbeen. Bovendien verstevigt PrimeVal Gelatinaat de botten, banden en pezen van uw hond.

PrimeVal Gelatinaat is samengesteld uit essentiële bouwstoffen voor de aanmaak van diverse weefselstructuren van het bewegingsapparaat. Het bevat het unieke FORTIGEL® collageenhydrolysaat in combinatie met collageen type II van de hoogst mogelijke farmaceutische kwaliteit. PrimeVal Gelatinaat zorgt ervoor dat uw hond zich tot op hoge leeftijd soepel kan blijven bewegen.

Kenmerken
Voor (het behoud van) soepele gewrichten
Voor een goede bot- en kraakbeenontwikkeling
Voor de smering van de gewrichten
Goed voor de aanmaak/opbouw van kraakbeen (in de gewrichten)
Ondersteunt de aanmaak van gewrichtsvloeistof
Verstevigt de botten, banden en pezen
Ondersteunt de conditie van de drachtige teef
Ondersteunt de goede ontwikkeling van de (ongeboren)pup

Samenstelling
Collageenhydrolysaat, organische mineralen, aroma, collageen type II.

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

Ach wat sneu, sterkte.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Jeetje Hannah, wat zal dat heftig zijn geweest.., je stoere Bink helemaal van slag en het uitgillen van de pijn.

Helaas was het niet alleen buikpijn en toont de uitslag maar weer eens wat een bikkels die honden zijn..., want artrose ontstaat niet zomaar, daar gaat vaak best een tijd overheen en jullie hebben nooit iets gemerkt omdat die rare honden nu eenmaal niet snel laten zien dat ze ergens last van hebben.

 

Als ik je verhaal zo lees over kalkbruggetjes, bedoelen ze daar dan spondylose mee?

Artrose kan veel pijnklachten geven, vooral bij overbelasting of vochtig weer.

 

Zoals anderen al aangaven is er veel winst te behalen bij goede voeding, goede beweging en supplementen.

Hopelijk gaat dat voor Bink ook werken en kunnen jullie nog lang genieten van een pijnvrije Bink.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Ahh, wat ernstig al, en wat een bikkel dat het nu pas naar voren komt.

 

Herkenbaar hoor, mijn 1e hond was ook stijfjes op zijn rug en hij ademde niet lekker, wij longfoto gemaakt...... poeh, komt tie foto op het scherm...... ahh, er zaten complete punten aan de wervels en brugjes...... zelfs als pure leek die ik ben, zag ik het gelijk.

 

Die brugjes klinkt als spondylose, en vooral het ontstaan daarvan is erg pijnlijk.

Dit kan je alleen maar onderdrukken met goede pijnstillers/ontstekingsremmers.

Het proces is ook niet af te remmen.

 

Wat bij onze hond hielp:

goede medicatie

geen gedoe meer met ballen en druk spelen, dat is echt de pijn niet waard

lekker rechtuit wandelen

en een goede dierfysio/osteopathe

 

Let op zijn maag hoor met die pillen, soms is een maagbeschermer echt nodig.

En soms is het ook zoeken naar de juiste medicatie, onze hond had niets aan metacam maar deed het wel erg goed op Rymadyl.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Heel erg bedankt voor de tips en reacties allemaal! Zeker met beweging zullen we erop letten dat hij niet te gek doet (gisteren wilde hij alweer gaan rennen en vrolijk doen, maar dat had hij beter niet kunnen doen..) en dat het een rechte beweging is. Jammer is wel dat hij niet graag wandelt, na even snuffelen wil hij vaak weer naar huis. We doen er in ieder geval alles aan om hem goed te laten rusten en hem zo min mogelijk pijn te laten hebben. Ook de tip van de maagnbeschermer zal ik even doorgeven, bedankt!

Ik zal eens voorstellen aan mijn ouders en met hen gaan kijken naar gelatinaat, bedankt Willemijn!

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Update: het gaat veel beter met hem. Hij is weer zichzelf, wil weer rennen en spelen (we doen natuurlijk rustig aan en we wandelen veel rustige stukken). Deze medicijnen krijgt hij voor de rest van zijn leven om ontstekingen tegen te gaan.

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

" Update: het gaat veel beter met hem. Hij is weer zichzelf, wil weer rennen en spelen (we doen natuurlijk rustig aan en we wandelen veel rustige stukken). Deze medicijnen krijgt hij voor de rest van zijn leven om ontstekingen tegen te gaan. "

 Heb je er maagbeschermers bij gekregen?

 

Fijn dat t wel werkt in ieder geval!

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" Update: het gaat veel beter met hem."

  En hoe is het met jullie?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  Heb je er maagbeschermers bij gekregen?

 

Fijn dat t wel werkt in ieder geval! "

 



Nee, die hebben we er niet bij gehad.. Ik heb het er al met mijn ouders over gehad.. ik zal het nog eens aankaarten. ;-)

Nog een vraagje: is artrose rasgebonden? Ik weet dat de meeste oude honden wel last hebben van botten/gewrichten, maar is een Bull bijvoorbeeld 'vatbaarder' voor zo iets dan bijv. een Toller?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"   En hoe is het met jullie? "

 



Met ons ook wat beter nu.. de eerste dagen waren we er allemaal helemaal kapot van.. Maar nu het beter gaat met Bink, is het hier ook wat rustiger. Heeft me wel weer laten beseffen hoe graag we Bink zien hier en hoeveel hij voor ons betekent..

Greet (Gast)

Vroeger een rotweiller gehad die op haar oude dag last had van gewrichten en spieren.piepen bij opstaan.moeilijk lopen.vooral bij koud nat weer. Ben toen 1x per dag levertraan gaan geven 1 grote theelepel vol. 3 dagen later was het probleem over. Vanaf toen kreeg je vanaf oktober tot april 1 x daags echte levertraan.Ze is 13 jaar oud geworden. Zou ik nu weer een hond hebben met gewrichts en spierpijn zou ik dus weer levertraan geven.

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Oh verdorie. Het spijt me hannah ik reageerde op gast maar had de datum niet gezien.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

ik heb net deze week een verhaal zitten lezen over een Herder, die had het ook zo erg dat lopen moeilijk was, hij is op glucosamine, vitamine D3 en omega 3 gezet en hij rent weer.

Ik vond het wonderlijk, zelf heeft faro erg veel aan omega 3 en glucosamine, ik ben deze week begonnen met ook vitamine D3 te geven, de kinder dosis.

Volgende forumvraag: Steriliseren gasnarcose Chihuahua
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^