Hoe maak je een puppy nou het beste zindelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Misschien een super stomme vraag...maar ik vraag me toch echt af: hoe hebben jullie jullie honden zindelijk gemaakt?? Ik kan me namelijk niet meer herinneren hoe wij dat met Bruno gedaan hebben!

 

Ik lees wel eens half uurtjes binnen en dan even 5 minuutjes de tuin in. Als de puppy dan plast/poept belonen en weer naar binnen. En als de puppy een ongelukje heeft, dan ook naar buiten zetten en opruimen? Niet straffen toch?

 

 

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes 3 doggies

honden foto van DogsWithLoes

ik volg even. Ik heb Rori gekregen toen ze 3 was dus heb het niet meegemaakt.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Bij mij ging het zo: de fokker woonde in een appartement op de 4e verdieping en had op zijn balkon een zandbak gemaakt met gras erin. Daar liet hij de pups in uit haha. Verder begon hij met de krant en op een gegeven moment de kranten in de zandbak leggen, zo leerde ze daar op te plassen. 

Toen mijn hond bij mij kwam waren er in het begin natuurlijk wel een paar ongelukjes maar zodra ze begon te snuffelen tilde ik erop en rende naar buiten. Daar ging ze dan zitten plassen. ook heb ik haar een keer tijdens het plassen opgetilt en buiten neergezet. Ik heb thuis nooit meer met kranten gewerkt en de mijne heeft in totaal 2 ongelukjes binnen gehad. 

Het is zoiezo al de grootste taak van de fokker om met zindelijkheidstraining te beginnen. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

*  heb trouwens de eerste paar weken wel om de twee uur de wekker gezet om haar te laten plassen, en elke week ging er 1 uur vanaf, tot ze het uiteindelijk de hele nacht volhielden :) 

honden page profiel Jessica rakker - luna r.i.p. leikaJessica rakker - luna r.i.p. leika 3 doggies

honden foto van Jessica rakker - luna r.i.p. leika

Na het slapen, spelen, eten je pup buiten zetten om te laten plassen.

Verder je pupje goed in de gaten houden en als je ziet dat je pup flink gaat snuffelen of misschien wel rondjes draaien snel naar buiten en laten plassen.

Probeer niet te lang te wandelen voor nu echt even naar de plek om te plassen en weer terug zo krijgt je pup niet te veel prikkels en zal het dan ook beter oppikken.

Mocht er een ongelukje gebeuren dan niet straffen maar rustig buiten zetten en opruimen wanneer je pup het niet ziet.

Succes!

honden page profiel Ayinda & Yip Ayinda & Yip 3 doggies

honden foto van Ayinda & Yip

toen onze pup van de fokker kwam was ie al bijna zindelijk, en ging ook echt bij de deur zitten als ie nodig moet. Nu doet ie dat niet echt, maar gaat heel vervelend doen, en komt je letterlijk van de bank slepen.

 

Wij hadden dus al een voordeel dat de fokker ze al bijna zindelijk had gemaakt, maar wij deden inderdaad na het spelen, slapen en eten naar buiten, en ook om het uur ongeveer. We merkten al snel dat dit veel te vaak was, en al snel gingen we niet meer zo vaak, maar echt als ie begon te snuffelen. Soms waren we te laat, en dan gingen we weer net wat eerder. Gewoon steeds blijven opletten, en kijken wat je pup doet, dan gaat het vanzelf goed. We hebben wel een paar keer gehad dat ie het toch echt duidelijk aangaf maar dat wij op dat moment niet goed aan het opletten waren en dat ie het dan toch binnen deed. Bij ons had ie het verder vrij snel door, maar nog steeds, als het veel te lang duurt en hij heeft het duidelijk aangegeven doet ie het toch nog wel eens binnen. Dan ga je even met hem naar buiten, loop een klein rondje, en iemand anders ruimt het plasje op. Wij maakten het eerst droog, en daarna met schoonmaakazijn, zodat de geur weggaat. Vooral niet straffen, maar goed en enthousiast belonen als ie het buiten doet.

honden page profiel PPPP 3 doggies

honden foto van PP

Ging wel even lastig met Penny in het begin.  Ik woon ook in een flat en had een mini-kattenbakje gekocht met zand erin voor op het balkon. In het begin heb ik steeds de standaard 'regel' aangehouden. Na eten, drinken, spelen en slapen even naar buiten als het kon en snachts op de kattenbak op het balkon. Later, had ik puppypads in de gang gelegd, en zette ik haar snachts daar op.

Na twee weken verhuisde Penny van de bench in de slaapkamer naar een puppyren in de woonkamer, dat ging goed en ze sliep goed door tot 9 uur.

Buiten uiteraard uitbundig beloond voor elk poepje en plasje en binnen genegeerd en met Dettol opgeruimd.

En met 5 maanden was ze echt zindelijk, met aangeven bij de deur wanneer ze moest.

honden page profiel HelgeHelge 3 doggies

honden foto van Helge

Zoals Jessica t beschrijft heb ik t gedaan. Loki was gewend om overal te plassen op kranten. Bij ons plaste hij binnen op kleedjes. Ik heb toen alle kleedjes weggehaald, en bij de tuindeur een krant gelegd. Ging die daarop plassen dan hup naar buiten. Binnen 2 dagen had ie t door,

 

S nachts naast mijn bed. Piepen, hand er bij. Bleef hij piepen dan even naar buiten. Duurde ook maar heel kort, toen was hij s nachts droog.

 

Grotere honden gaan meestal wel iets sneller dan kleintjes.

 

 Toeoeging: nee niet straffen, ze moeten t leren. Snel naar buiten als ze binnen wat doen, en buiten elke poep of plas belonen, tot ze t door hebben, dan kun je t belonen af gaan bouwen. 

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Dinsdag komt hier een pup! Ik ga gewoon na het eten spelen en slapen naar buiten. Met dit weer staat de deur sowieso de hele dag open! We gaan niet met kranten werken.. met lola ook niet gedaan. Bij de fokker gaat ze al zelf naar buiten!

honden page profiel Liesbeth... Jack - Max † - BlixemLiesbeth... Jack - Max † - Blixem 3 doggies

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Max kwam bij ons toen hij 12 weken jong was.

Ik ben heel consequent met hem om de 2 uur naar buiten gegaan... na het slapen, na het eten, na het spelen.

Is best vermoeiend... maar je hebt er wel profijt van.

 

Na 1,5 week ben ik dit gaan uitbouwen naar 2,5 uur, vervolgens 3 uur, vervolgens 3,5 uur met de max van 6 uur (als ik moet werken).

 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy
honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

met krantzinlijkheid pas op waar je je hond laat plassen.

In de film Beethoven, heeft de hond duidelijk leren plassen op kranten.
Ligt er een werk-koffer open met papier waar Beethoven in loopt te plassen....LOL

Hond krantzinlijk.....Les voor studenten en werkende mensen.....laat geen belangrijke papieren op de grond liggen.
Smoes aan baas/leeraar....sorry maar mijn hond heeft over mijn werk lopen te pissen...

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Misschien een super stomme vraag...maar ik vraag me toch echt af: hoe hebben jullie jullie honden zindelijk gemaakt??

 


Een hond wordt niet zindelijk gemaakt. Een hond wordt zelf zindelijk. Het enige wat wij kunnen doen is de hond leren waar wij graag willen dat hij het doet. Daarnaast kunnen we hem helpen door "ongelukjes" te voorkomen. Dus op tijd buiten zetten als hij heeft gespeeld, gegeten, geslapen en regelmatig uitlaten. De rest doet een hond helemaal zelf. Zo simpel.

Het grappige is dat bijna alle puppyeigenaren zich hier het meest druk om maken, maar ze hebben het minste invloed hierop. Bij de een gaat het snel en bij de ander duurt het langer, maar zindelijk worden ze allemaal. Tenzij je als eigenaar echt hele grote fouten maakt, maar dat komt niet heel vaak voor.

honden page profiel F&FF&F 3 doggies

honden foto van F&F

Iedere keer naar dezelfde plek gaan met je puppy en heel uitbundig belonen als hij z'n behoeften daar doet! Maak er echt een soort feestje van. Snoepjes en enthousiasme.

Wij hadden toen gekozen voor het grasveld voor onze deur (ideaal).

Daarna ga je pas een stukje wandelen. De pup leert zo dat hij buiten zijn behoeften moet doen.

Wandelen komt wel als hij wat ouder is.

 

ELKE keer na het slapen, plassen, spelen, eten en drinken ga je meteen naar buiten. Zorg deze periode voor slippers of instappers die je snel aan kunt doen en een makkelijke riem voor je pup.

 

Mocht er toch binnen wat gedaan worden wordt niet boos! Nooit! Dit zal ervoor zorgen dat je pup bang wordt om bij jou in de buurt te plassen en hij zal dat dus bijv. in hoekjes of bij het gordijn doen.

Pak hem op zonder iets te zeggen en zet hem direct buiten. Elke keer weer.

 

Zorg ervoor dat je de "ik moet plassen/poepen" signalen van je pup herkent. Denk aan rondjes lopen, veel snuffelen, draaien etc. Ga op dat moment direct naar buiten toe.

 

Komt goed en veel succes!!

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bedankt voor de reacties!! :-)

Bij de fokker worden de meeste stappen inderdaad al genomen, maar als je een hondje uit het buitenland krijgt? Die al een maand of 5/6 is? Dan lijkt het me lastiger omdat ze geen huisgewend zijn? Of zie ik dat veverkeerd??


Maar na het slapen, spelen even gaan wandelen.

En dan het puntje van jou, Fleur, een plekje uitkiezen waar ze mag plassen/poepen buiten. Wij hebben niet echt een grasveld voor de deur...wel een paar bosjes, kan het daar ook?

honden page profiel F&FF&F 3 doggies

honden foto van F&F

" Bedankt voor de reacties!! :-)

Bij de fokker worden de meeste stappen inderdaad al genomen, maar als je een hondje uit het buitenland krijgt? Die al een maand of 5/6 is? Dan lijkt het me lastiger omdat ze geen huisgewend zijn? Of zie ik dat veverkeerd??


Maar na het slapen, spelen even gaan wandelen.

En dan het puntje van jou, Fleur, een plekje uitkiezen waar ze mag plassen/poepen buiten. Wij hebben niet echt een grasveld voor de deur...wel een paar bosjes, kan het daar ook? "

 Jahoor dat kan gewoon! :-) De plek die jij prettig vind en waar hij van je mag plassen!

honden page profiel MariekeMarieke 3 doggies

honden foto van Marieke

ik vind het wel moeilijk. Wij hebben een pup van 9 weken in huis. Bij de fokker niet echt zindelijk gemaakt. Ik laat m na het slapen, spelen etc. uit maar dan doet hij niks. Het überhaupt aan de riem meelopen is nu de eerste drempel. Laat staan dat hij aan de riem plast/poept. Vaak hebben we hem uitgelaten en dan plast hij daarna in de tuin.. De eerste nachten ben ik er 's nachts uitgegaan om hem in onze tuin op een specifiek stukje te laten plassen/poepen. Dat ging goed. 's Nachts is hij geheel zindelijk, slaapt de hele nacht door. Maar overdag ontsnapt het af en toe blijkbaar toch aan onze aandacht en dan vind ik weer een keutel op de vloer ergens in huis. Hij is razendsnel met gaan "zitten" (het is maar een klein hondje, laag bij de grond en het valt ook niet eens echt op als hij gaat zitten). Ik observeer hem zoveel mogelijk, maar ik kan er moeilijk de hele tijd naar zitten kijken. Het is in een flits gebeurd, meestal buiten mijn zicht, bijv achter de bank.. Ik probeer nu met kranten , maar zijn er nog meer tips.. ? 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Je kan hem ook het beste na het spelen, eten, slapen etc gewoon even buiten zetten. Wij hadden een bepaald plekje in de voortuin waar we haar neerzette. Zo leren ze eerder het plassen buiten, dan dat je er een wandeling mee gaat maken. 

honden page profiel HelgeHelge

honden foto van Helge

" ik vind het wel moeilijk. Wij hebben een pup van 9 weken in huis. Bij de fokker niet echt zindelijk gemaakt. Ik laat m na het slapen, spelen etc. uit maar dan doet hij niks. Het überhaupt aan de riem meelopen is nu de eerste drempel. Laat staan dat hij aan de riem plast/poept. Vaak hebben we hem uitgelaten en dan plast hij daarna in de tuin.. De eerste nachten ben ik er 's nachts uitgegaan om hem in onze tuin op een specifiek stukje te laten plassen/poepen. Dat ging goed. 's Nachts is hij geheel zindelijk, slaapt de hele nacht door. Maar overdag ontsnapt het af en toe blijkbaar toch aan onze aandacht en dan vind ik weer een keutel op de vloer ergens in huis. Hij is razendsnel met gaan "zitten" (het is maar een klein hondje, laag bij de grond en het valt ook niet eens echt op als hij gaat zitten). Ik observeer hem zoveel mogelijk, maar ik kan er moeilijk de hele tijd naar zitten kijken. Het is in een flits gebeurd, meestal buiten mijn zicht, bijv achter de bank.. Ik probeer nu met kranten , maar zijn er nog meer tips.. ?  "

 Geduld hebben, hij is nog maar 9 weken. Kun je zijn ruimte wat kleiner maken, zodat je er beter zicht op hebt? En als je een tuin hebt is dat mooi, dan hoeft ie niet aan de lijn om te plassen steeds. Gewoon ff een plekje in de tuin waar je m direct neer zet. Heeft ie wat gedaan buiten, dan belonen. Binnenongelukjes gewoon opruimen, niet boos worden, hij moet t nog leren.

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

" Je kan hem ook het beste na het spelen, eten, slapen etc gewoon even buiten zetten. Wij hadden een bepaald plekje in de voortuin waar we haar neerzette. Zo leren ze eerder het plassen buiten, dan dat je er een wandeling mee gaat maken.  "

 Mee eens! Wij deden dat dan niet in de tuin omdat ik niet wil dat ze in de tuin plast/poept maar het bij 1 plek houden leren ze het echt velen malen sneller van! Het wandelen komt later vanzelf. Ook gaan ze dan vanzelf ergens anders hun behoeften doen (buiten)

honden page profiel LadouchieLadouchie

Ik heb ook niet de luxe van een grasveldje of bosjes voor de deur. Stel dat ik onze pup zijn plasjes in de voortuin laat doen, kan ik hem dat dan ook afleren?

honden page profiel veroniqueveronique 3 doggies

honden foto van veronique

Het is inderdaad niet makkelijk wanneer ze van bij een kweker komen die zich daar nog niet mee bezig heeft gehouden. Ik kan er van meespreken. Onze pup is nu 5,5 maanden oud en ik kan met fierheid zeggen dat hij nu 3 weken niks meer in huis heeft gedaan. Nachtzindelijkheid was na 2 weken opgelost maar overdag...Het heeft mij een pak energie(en ook mentale) gekost. Overal las ik na het spelen/slapen/eten/ieder uur/...buitengaan en steeds belonen. Deed ik altijd en meestal deed ie dan ook iets. Ware het niet dat mijn pup veel drinkt en dus elke 10 tot 15 minuten moest plassen. Dan zijn ongelukjes onvermijdelijk. Of je moet er de ganse tijd naast blijven staan. Nu, enkele maanden ouder, ben ik al van ieder kwartier naar buiten naar ieder uur naar buiten kunnen evolueren. Ik veronderstel dat door te groeien dus ook zijn blaas is meegegroeid Hij vraagt het zelf nog niet maar gelukkig ga ik steeds op tijd naar buiten. Mijn eerste hond was zelfs 7 maand toen ze eindelijk zelf vroeg om naar buiten te gaan. Het hangt er ook vanaf hoeveel tijd je er kan insteken denk ik. Bij mij is het enkele weken geleden gelukt. Ik had toen 2 weken vakantie. En heb er mij toen echt op toegelegd. Geduld, je pup in t oog houden, regelmatig naar buiten EN belonen is de boodschap. Succes!  En de ene heeft het sneller door dan de andere

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

" Ik heb ook niet de luxe van een grasveldje of bosjes voor de deur. Stel dat ik onze pup zijn plasjes in de voortuin laat doen, kan ik hem dat dan ook afleren? "

 de eerste week dat gijs bij ons was hadden we nog vakantie en waren we op de camping, daar ging hij op het grasveldje voor onze stacaravan. Nu gaat hij daar overdag zelf echt niet meer (alleen s morgens de eerste keer en s avonds de laatste keer). Hij heeft doorgekregen dat dat ook bij het "huis" hoort. 

Als jullie pup groter is en je gaat wandelen dan neem je hem gewoon direct mee en geef je hem niet de kans in de tuin te gaan, denk dat het wel moet lukken

 

Over het zindelijk "maken". Wij zijn elke keer met hem naar buiten gegaan na slapen, spelen en eten. Daarboven op nog minstens elk uur. En goed in de gaten houden! Hij gaf het heel snel zelf aan en heeft na de tweede dag bij ons niks meer binnen gedaan. Ik ging liever 3x te vaak naar buiten dan 1x te weinig. En natuurlijk belonen als ze wat buiten doen. Bij een ongelukje hebben wij hem gewoon genegeerd en het opgeruimd

honden page profiel Mira & meMira & me

honden foto van Mira & me

De fokker had bij Mira ook nog niets geleerd wat betreft zindelijkheid, maar zij was zindelijk binnen 4 maand. eigenlijk zijn de ongelukjes binnen zo tussen de 10 en 20 in totaal geweest.  Wel hadden we echt alle tijd ervoor uitgetrokken en er was dus altijd wel iemand.

Verder het standaard buiten belonen en binnen negeren verhaal. En als ik hem zag plassen zei ik niets maar tilde ik haar op en zette buiten op het gras.

 

Volgende forumvraag: Bobby komt niet als je hem roept
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^