8 maanden oude pup bijt konijn dood, wat nu met mijn kat?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anne-Marie (Gast)

Ik kom net terug van het wandelen met m'n 8 maanden oude podenco-kruising, ze heeft een konijn doodgebeten. Nu maak ik me met name zorgen om mijn kat. De eerste maanden ging het heel goed, maar sinds een maand, bij het spelen met de kat, zette ze regelmatig haar tanden in zijn nek, niet doorbijten, maar wel de beweging. Ik was er steeds bij en corrigeerde haar dan. Werd er wel wat nerveus van. Nu ze een konijn heeft doodgebeten, ben ik bang dat Boris (onze kater) de volgende is. Ik kan hen niet altijd gescheiden houden en er voortdurend met mijn neus bovenop zitten. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik overweeg heel eerlijk toch om een nieuw baasje voor Luna te zoeken....Boris is al veel langer bij ons, en ik zou Luna niet meer kunnen verdragen als ze hem doodbijt....instinct of niet....  

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Herkenbaar!

 

Onze Jack Russel, Jack is een echte jager... voor 2 jaar geleden heeft hij een kip en een haan doodgebeten.

Bij de vorige eigenaar ook al een paar keer.

 

Wij hadden destijds een kat in huis, en in het begin was het natuurlijk strijd en Jack leek een volhouder, totdat onze kat een keer heel goed heeft uitgehaald naar de hond, waardoor de strijd gestreden was.

 

Als je erbij ben goed in de gaten blijven houden.

ik hoop dat je goede tips krijgt... 

Anne-Marie (Gast)

Dank je wel Liesbeth, jouw reactie stelt me al wat gerust. Boris is namelijk nog wel uiteindelijk de baas in huis: als hij in echte vechtershouding staat, heeft Luna respect voor hem. Maar ja, het gaat om het spel, als ze dan nu doorbijt....pfff, lastig hoor.....Ik had eerder een beagle, ook een jachthond, maar die beet niet....was toch wat relaxter....

 

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

Je hebt een hond die gefokt is op het jagen op (o.a.) konijnen. Hier is honderden jaren over gedaan om deze eigenschap uiteindelijk te krijgen zoals men wilde.

Dit zit in je hond en daar is erg weinig aan te doen. Ook straffen heeft geen zin. Voorkomen kan  je natuurlijk wel proberen.

 

Ik zou goed opletten in huis en de twee niet samen alleen laten. Goed kijken hoe het gaat en naar de signalen die beide dieren laten zien.

 

Succes

 

 

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Ik had vroeger een Labrador, die heeft, bij zijn vorige baasjes, een kip en een eend doodgebeten. Hij was een echte jager. Toen hij bij ons kwam hebben we hem dat kunnen afleren door elke dag tot bij de kippen te gaan, hij werd ze als het ware beu en hij leefde in harmonie samen met twee katten.

Gewoon in het oog houden. Het is inderdaad het beestje zijn instinct, maar meestal is hun kat toch echt hun kat hoor.  En vind het wel heel triest dat je om zo'n reden gelijk begint over een nieuw baasje zoeken.  Geef je dan wel om de hond of enkel om de kat ? Sorry als dit hard klinkt, maar zoiets is toch geen reden tot herplaatsen. Onze katten waren er ook steeds het eerst, maar de hond kruipt toch al snel in je hart of zo zou het toch moeten zijn, dan zoek je naar oplossingen en ga je ervoor !

Ik ken iemand wiens hond wel degelijk 1 van zijn katten doodbeet. Dit gebeurde toen de hond net in huis was en de kat nog niet kende. Hoe triest hij het ook vond, hij gaf de hond niet de schuld maar ging wel aan het trainen want er was nog een andere kat in huis. Nu twee jaar verder, geen problemen meer en dat ging snel. Bij jou zijn er niet eens problemen, hij beet een konijn dood..dus hij liep los ? En een konijn is niet zijn kat hé...

 

 

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ik zou spelen met de kat zowiezo niet toestaan. Fedor wil dat liefst ook met Mingus, maar van mij mag het niet. Fedor is veel te lomp, en een kattenvelletje is zoveel dunner als van een hond. Spelen breek ik af door er tussen te gaan staan, meer niet. Voor Fedor is het dan wel duidelijk en laat hij Mingus verder met rust.

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

" Ik zou spelen met de kat zowiezo niet toestaan. Fedor wil dat liefst ook met Mingus, maar van mij mag het niet. Fedor is veel te lomp, en een kattenvelletje is zoveel dunner als van een hond. Spelen breek ik af door er tussen te gaan staan, meer niet. Voor Fedor is het dan wel duidelijk en laat hij Mingus verder met rust. "

 Spel afbreken door ertussen te staan is super. Werkt inderdaad goed he, doe ik ook vaak als 2 honden naar elkaar staan te blaffen o.i.d.
Honden doen het zelf ook!

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

Wat doet je hond eigenlijk bij het spelen met de kat? Je schrijft dat ze wel de beweging maakt, welke beweging?

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Een podenco is nou eenmaal een jager. Dat wist je toch van te voren? Ik snap dan ook niet waarom dit nu ineens een probleem is, de hond niet meer aan de wensen voldoet en daarom maar het huis uit moet.. Uw hond voldoet immers prima aan de ras specifieke eigenschappen..

 

Overigens zijn alle honden jagers, maar de podenco net een stapje meer.

honden page profiel HelgeHelge

honden foto van Helge

" Ik kom net terug van het wandelen met m'n 8 maanden oude podenco-kruising, ze heeft een konijn doodgebeten. Nu maak ik me met name zorgen om mijn kat. De eerste maanden ging het heel goed, maar sinds een maand, bij het spelen met de kat, zette ze regelmatig haar tanden in zijn nek, niet doorbijten, maar wel de beweging. Ik was er steeds bij en corrigeerde haar dan. Werd er wel wat nerveus van. Nu ze een konijn heeft doodgebeten, ben ik bang dat Boris (onze kater) de volgende is. Ik kan hen niet altijd gescheiden houden en er voortdurend met mijn neus bovenop zitten.
Heeft iemand hier ervaring mee? Ik overweeg heel eerlijk toch om een nieuw baasje voor Luna te zoeken....Boris is al veel langer bij ons, en ik zou Luna niet meer kunnen verdragen als ze hem doodbijt....instinct of niet....
  "

 Ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent. Gewoon goed in de gaten houden en hond direct wegsturen als ze met haar tanden bij de kat komt. 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik ben het wel eens met mijn voorgangers, je hebt een hond met een enórm jachtinstinct, dus dat moet je gewoon goed in het oog houden. Ook niet laten spelen dus, niet alleen voor de veiligheid van je kat, maar ook die van je hond. Als je kat het zat is en uithaalt met zijn nagels in het oog van je hond... kan behoorlijke schade geven.

 

Wat voor konijn was het? Een konijn in het bos ofzo? Tuurlijk, is niet leuk, logisch dat je daardoor van slag bent, maar om dan gelijk te overwegen je hond weg te doen vind ik wel wat ver gaan.

 

Mellow was 4 maanden toen ze bij ons kwam, poes Puk was toen een jaar of 15, 16.

Mellow vond Pukje vooral raar, wist niet of ze nou wilde spelen of niet. Al vrij snel bleek dat ze ook behoorlijk jachtinstinct heeft.

Ik liet ze om die reden dus ook niet samen in 1 ruimte als ik er niet bij was. En ja, bij afwezigheid zat Mellow in de bench.

Een keer kwam ze grauwend op Puk afgerend; Mellow had een kluifje gehad, lag lekker in haar mand in de huiskamer. Ik zet het blik met kluifjes weg (in de keuken) en Pukje komt met een mauwtje naar de keuken. Mellow komt woest op haar afgerend, ik ben me helemaal wezenloos geschrokken! Gilde gelijk "MELLOW!" waardoor ze weer bij positieven kwam. 

Moest zelf ook echt even bijkomen en was vanaf dat moment nóg voorzichtiger.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Hoe corrigeer je als je hond je kat vastpakt? 

 

Wat je eigenlijk zou moeten doen, je hond gewoon weghalen bij je kat en belonen als hij weggaat van je kat. Geef ze af en toe allebei naast elkaar voertjes. Zo zal hij je kat aan iets leuks koppelen. 

Als hij naar je kat gaat, hem roepen en een brokje geven. Of een brokje de andere kant op gooien. Zo kan je hem leren je kat met rust te laten.

Wij hebben 2 poezen, de jongste is hier geboren en Luca pakt haar ook vast om te spelen. De kat zoekt haar zelf op. Als de kat (Beerje) het zat is, geeft ze een gil. Nu is het genoeg.

 

Hoe reageert je kat zelf? Kruipt ze weg, zoekt ze je hond op? Heb je genoeg hoge slaapplekken voor je kat? Katten zitten graag hoog om zo veilig alles te overzien 

 

Je kat behoort tot je eigen roedel en als je kat niet weg rent, ziet je hond die ook niet als prooi.

 

Mijn hond gaat als een gek te keer bij vreemde katten.  

 

Podenco's zijn zelfstandige jarers, ze zijn snel en kunnen ook prooi doden, nee ze doen dit ook. Sommige honden zijn niet snel of niet handig genoeg. Het jacht insinkt zit bij de podenco zo diep, je kan daarom een podengo niet overal loslaten. Of je zult moeten accepteren dat ze muisjes, konijnen enzo dood  bijten of op sommige plekken een lange lijn gaan gebruiken

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Zorg dat de kat nooit wegschiet in de tuin ofzo, dan wordt pas echt het jachtinstinct getriggerd!

Jouw kat zou echt eens goed op zijn neus moeten krabben.

 

Maar ook ik vind het risico om dit af te wachten, te gevaarlijk.....

Direct alle spel stoppen. 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

blijf je hond trainen op je kat zodat ze samen gezellig kunnen blijven spelen.

 

maar zorg ook voor vluchtplekken voor je kat

dat kunnen boekenplanken zijn, meerder kattenkrabpalen.

bovenop kasten.....

 

ga er maar van uit dat je kant in de woonkamer de hele woonkamer rond moet kunnen met hoge vluchtplekken, zonder dat die de grond hoeft aan te raken.

maar natuurlijk wel op zo'n manier dat je kat zichzelf geen pijn kan doen of kostbare/breekbare dingen van planken/vensterbanken of tafels af kan gooien.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Heeft ze je eigen konijn doodgebeten of van iemand anders? Je wist van te voren dat dit soort honden echte jagers zijn. Er zullen hier ook nooit konijnen of katten in huis komen.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Ik kom net terug van het wandelen met m'n 8 maanden oude podenco-kruising, ze heeft een konijn doodgebeten. Nu maak ik me met name zorgen om mijn kat.  "

 

even los van de kat, zou ik proberen te voorkomen dat je hond nog meer konijnen en dergelijke doodbijt... dat betekent aangelijnd houden. als ze telkens maar succes blijft houden met jagen, kan ze steeds fanatieker worden, buiten dat is het natuurlijk niet zo leuk voor de konijntjes, en voor je het weet heeft ze iemands geliefde huisdier te pakken

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Ik kom net terug van het wandelen met m'n 8 maanden oude podenco-kruising, ze heeft een konijn doodgebeten. Nu maak ik me met name zorgen om mijn kat. De eerste maanden ging het heel goed, maar sinds een maand, bij het spelen met de kat, zette ze regelmatig haar tanden in zijn nek, niet doorbijten, maar wel de beweging. Ik was er steeds bij en corrigeerde haar dan. Werd er wel wat nerveus van. Nu ze een konijn heeft doodgebeten, ben ik bang dat Boris (onze kater) de volgende is. Ik kan hen niet altijd gescheiden houden en er voortdurend met mijn neus bovenop zitten.
Heeft iemand hier ervaring mee? Ik overweeg heel eerlijk toch om een nieuw baasje voor Luna te zoeken....Boris is al veel langer bij ons, en ik zou Luna niet meer kunnen verdragen als ze hem doodbijt....instinct of niet....
  "

 Waarom niet, je kan er toch één de bovenverdieping en één de benedenverdieping geven? Ik ken een kat en een hond die al jaren zo leven. Soms is het roeien met de riemen die je hebt

honden page profiel ManièraManièra

honden foto van Manièra

Ik heb een Engelse Springer Spaniel uit de jachtlijn en hij heeft een enorme jachtinstinct, maar leeft wel samen met 5 cavia's. Hij kan er zo bij als hij wil. (wat hij niet doet, als een cavia op schoot is, geeft hij ze hoogstens een poetsbeurt)

Vanaf dag 1 dat onze hond hier was, mocht hij alleen onder begeleiding bij het hok (in de woonkamer) komen en rustig kijken. Als hij wild was en wilde spelen, mocht hij niet eens in de buurt komen van het hok.

Als een cavia op schoot was, mocht hij altijd komen kijken en dat ging prima, wilde hij spelen, nooit toegelaten.

Rupert is nu ook gewoon in de woonkamer en doet ze niets als hij alleen is.

M.a.w. ik zou nooit een hond laten spelen met een kat of een andere kleiner huisdier en vooral niet als er zo'n jachtinstinct inzit.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Gezien het deels naar de Podenco op zich te herleiden is zou het wel lullig zijn als de Podenco nu ineens t veld zou moeten ruimen.

Ons Sadi  Een Berner Sennen met wel degelijk jachtinstinct, heeft altijd onder begeleiding contact gemogen met de katjes van jongst af aan.

Spelen, nooit toegestaan ook niet uitdagen.

ZO gauw wij een signaal tijdens normaal contact waarnemen als op weg draaien van de hond word de kat weg gestuurd zien wie dat bijvoorbeeld het jongste katje onrustig begint te draaien, word sadi weggestuurd.

Als baasje ben je degene die de boel aanstuurt begeleid. 

De katten hebben hier altijd een optie voor een veilige ruimte, waar zij wel kunnen komen en de hond niet (pet-klemhekje met kattenluikje) Verder laten wij nooit de hond en de katjes zonder toezicht. Moeten we even weg wat maar zelden gelijkertijd en zonder hond gebeurd. Dan gaan de katjes tijdelijk even in hun veilige ruimte met de deur dicht.

 

Als baasje moet je veiligheid creëren voor alle diertjes in huis. Je dieren leren lezen. Sadi die nu een al best wat keren na contact met de katjes is weggestuurd omdat de jongste en kleinste (Ringo 7 jaar) onrustig begon te draaien, nu zie je dat ze al zelf afstand probeert te creëren, puur door herhalen en volhouden lijkt ze te begrijpen wat het betekent, onrustig katje + afstand nemen.  En is het andersom dat het voor Sadi genoeg is en de kop wegdraait hoef ik de naam van de betreffende kat maar te noemen en die vliegt al weg. Ook de wat oudere slome grote eigenwijze rooie Garfield van 14 jaar)

 

Honden en katten moet je altijd begeleiden vind ik, en indien er sprake is van een hond die jachtinstinct heeft, of lijkt te hebben nooit zonder toezicht met de andere dieren laten. Voorkomen is beter als genezen en de verantwoording daarin vind ik ligt bij het baasje.

 

Beginnen met jou Podenco niet meer met de kat te laten spelen.

Desnoods proberen de Podenco te leren naar jou toe te komen, als de kat in zicht is. Of de verleiding tot contact te maken te groot word.

Ik weet niet of het bij Podenco's mogelijk is ik ken de honden er niet goed genoeg voor, maar er zijn genoeg honden die bijvoorbeeld uitvallen en geleerd word andere honden te negeren, ik zie niet in waarom een hond niet te leren is katten te negeren. 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Anne-Marie, ben even beneiuwd hoe het nu met jullie gaat? 

 

Er zijn hier meerdere met podengo's dus als je nog tips wilt over het jagen? Hoe is het nu met je hond en kat?

honden page profiel Falco BowieFalco Bowie

honden foto van Falco Bowie

Ik denk dat je niet bang hoeft te zijn want jullie kat is eigen daar doet hij niets bij.
Ik heb een herder gehad Laida en die had er een hekel aan als er vreemde katten in de tuin kwamen. En zij werd helemaal wild als een een vreemde kat in de tuin liep. Als we dan riepen poesjes dan ging zij blaffen en onze poesjes stonden vlak naast haar en die deed zij niets.
Maar om die reden je hond weg te doen vind ik geen grondige reden.
Je kan haar trainen dat hij uit de buurt moet blijven van de poes. heb ik met Falco ook gedaan. Die loopt er gewoon langs en doet helemaal niets ik heb 2 poezen

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Neen vind ik ook niet kunnen, omdat hij een karaktertrek heeft die jij niet op tijd hebt ingeschat ....zou hij dan weg moeten ? 

 

Pas je gedrag aan met hem. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^