kruising of raszuivere hond ( discussie topic met poll )

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

kruising of raszuivere hond ( discussie topic met poll ) Poll

kruising (11)
 
raszuivere hond (34)
 
maakt mij niet uit (40)
 

Een kruising of toch een raszuivere hond?

kruising
raszuivere hond
maakt mij niet uit

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Nee zo bedoel ik het niet.
Laat maar ik leg het verkeerd uit.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

" Nee zo bedoel ik het niet.
Laat maar ik leg het verkeerd uit. "

 

Probeer het dan eens uit te leggen want op deze manier wordt er anders uiteindelijk alleen maar nodeloos langs elkaar heen gepraat. Beschrijf een voorbeeld als dat makkelijker voor je is.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Eigenlijk denk ik niet dat ras of niet ras het probleem is. Er zijn helaas stuk gefokte rassen met ernstige gezondheids problemen. Populaire kruisingen zonder stamboom, maar waar mee is raak gefokt, wellicht familie van elkaar.

 

Eigenlijk zou iedereen uit liefde moeten fokken. Ouder dieren niet alleen getest en goed gekeurd, maar ook kijken naar karakter en afstamming. 

 

Met een allergische hond, niet fokken, met een zeer angstige hond niet fokken, met gezondheids problemen, niet fokken, komt er lijnteeld voor, niet fokken.

 

Met honden zonder stamboom, weet je niet of het familie is, hopelijk kan je via dna tests dit uitsluiten en zo een geschikte partner vinden.

 

Fokker alleen met gezond verstand, ik denk dat er dan heel wat zou verbeteren! 

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Ik vraag me opeens af:
Wanneer is een hond een ras, en wanneer een kruising?
 
In mijn jeugd zou een Labrador die het met een poedel gedaan had een kruisingpup gemaakt hebben.
Nu noemen we diezelfde kruising een Labradoodle.
Is opeens een ras.
 
Ik ga nóg een stapje verder:
Is niet elk ras de ultieme vorm van kruisen?
De mooiste kop met de mooiste staart enz...
  "

 Natuurlijk! Alle honden zijn door kruising ontstaan. De een wat eerder dan de ander, maar alle honden zijn kruisingen. Het stapje verder, tja ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  Natuurlijk! Alle honden zijn door kruising ontstaan. De een wat eerder dan de ander, maar alle honden zijn kruisingen. Het stapje verder, tja ;-) "

 De schotse collie is ontstaan door kruisingen met: de Newfoundlander, de Gordon Setter, de Deerhound en de Schotse Terriër. Later zijn de engelse setter en Barzoi nog er in gekruist.

 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Tja. Ik vind het ook moeilijk. Ben eens met wat hier al veel gezegd is: ik denk dat veel rassen, zo niet alle, een te beperkte genenpoel hebben om veilig zonder inkruisen mee te kunnen blijven fokken. Tegelijkertijd zijn alle nietrasnesten die ik ken, van mensen die hun honden niet testen, die niet echt weten wat ze aan het doen zijn. Zo'n kruising, daar heb ik dan ook weinig vertrouwen in, dat voegt weinig toe. Als iemand met verstand van fokken en zicht op de genenpoel en karakters van twee rassen een verantwoorde kruising doet, dan is dat denk ik geen verkeerde keus. Maar hoe weet je dat als het op marktplaats staat? 

 

Onze hond is trouwens geen stamboomhond, wel een rashond. Maar dan nog in de pure zin - ze is gefokt in engeland, van de boerderij, waar deze honden nog steeds gefokt worden puur op hoe ze werken, niet op hoe ze eruit zien of hoe ze het doen op een keuring. Het zou best kunnen dat haar vader bijv. Een border collie kruising is geweest, die echt wel the eye had (en andere typische bordertrekjes) en een gezonde werkhond was. Op zich denk ik dat hier de kans groter is dat je gezonde en geschikte honden krijgt, puur omdat er niet op uiterlijk gefokt werd maar alleen op karakter en prestatie. Maar qua ziektes ed zijn ze ongetwijfeld niet getest, en dat vind ik dan weer onverantwoord... (Maar in die context zijn de honden ook echt werkdieren en in die zin misschien minder gekoesterd, zij het niet minder gewaardeerd, dan de gemiddelde nederlandse huishond). 

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Een ras is niets anders dan een gestandaardiseerde kruising. Een kruising die wordt gepromoveerd tot ras als de FCI of een andere kennelclub zegt "en nu is het een ras". 

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo 3 doggies

honden foto van Menno en Elmo

Zo zie ik het dus ook.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"  De schotse collie is ontstaan door kruisingen met: de Newfoundlander, de Gordon Setter, de Deerhound en de Schotse Terriër. Later zijn de engelse setter en Barzoi nog er in gekruist.
  "

 Ik bedoel maar 

pagina 6 van 6 12 3 4 5 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^