verplichte hondencursus

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik was net het nieuws aan het kijken op rtl4. Daar was een topic over dat bepaalde vechthonden een verplichte cursus moeten volgen. Ze namen de Amerikaanse stafford als voorbeeld.

 

Want deze honden hebben meer kans dat ze iemand bijten dan elke andere hond? En het ging dan met name om de bijt kracht. 

 

Wat vinden jullie er van? Ik ben van mening dat elke hond kan bijten niet alleen deze honden die worden verstaan onder vechthonden. Gisteren viel een Chi een vrouw aan hier in het park. Uit het niets rende dat beest langs me heen naar een vrouw achter me al blaffend....en hapt der zo in der been. Vrouw had niks maar dan nog....

 

ik ben van mening dat elke hond op verplichte cursus moet en niet alleen honden waarvan men denkt dat die hard kunnen bijten want elke hond kan bijten als het dan zo moet

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik zat inderdaad met open mond te kijken...

Misschien moeten ze eens niet zo richten op de oh zo gevaarlijke "vechthonden" maar gewoon op de aggressieve honden in het algemeen ongeacht ras.. ik word er een beetje moe van..

Daarna ook nog een dramatisch filmpje laten zien van 2 touwtrekkende staffords met een hoop gegrom, die wel veilig in tuig enz zitten, met de situatie niets mis dus, maar dan wel erbij zeggen "er zijn ook mensen die alle regels aan hun laars lappen, zij kunnen een boete verwachten".... 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik zag net een klein stukje.
Laat dan iedereen die een hond wil hiertoe verplicht worden.
Eerlijker en niet geheel overbodig.
Ik zie om me heen genoeg voorbeelden van mensen die totaal niet begrijpen wat honden, en hun hond bedoelen.
Zou een hoop potentiële ellende en ergernis voorkomen.

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke 3 doggies

honden foto van Janneke-Tanneke

Ik vind het helemaal niet verkeerd om dat soort rastypes een verplichte cursus te geven! De baasjes die goede intenties hebben gaan toch al naar cursus, en de andere baasjes hebben die cursus hard nodig ;)

honden page profiel MBXMBX 3 doggies

honden foto van MBX

Ik denk persoonlijk dat ze het probleem hiermee veel groter gaan maken. Het is bekend dat dit ras hondintolerant is. Is niks mis mee, mits ze een baas hebben die het erkend en er mee om kan gaan.

Als deze honden dus verplicht een cursus moeten gaan volgen en ze kunnen gewoon naar een random hondenschool gaan die van mening is dat hondintolerantie niet bestaat en dat het een kwestie van opvoeding is dan krijg je dus dat eigenaren gaan denken, ik heb mijn hond goed opgevoed dus hij/zij kan makkelijk los lopen in een groep honden. En als er dan een gevecht uit breekt waar desbetreffend ras bij betrokken is dan denkt de eigenaar van hé, hoe kan dat nou? ik had mijn hond juist zo goed opgevoed... Nou weetje wat, we proberen het nog een keer bij andere honden. En bam, weer een gevecht en zo gaat het maar door.

 

Misschien is verplichte voorlichting door de rasvereniging een beter idee..

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

MBX inderdaad er zijn genoeg hondenscholen die maar wat aankloten om het grof te zeggen. Had ik het vrijdag nog over met een vriendin die ook cursus geeft.

 

Die vertelde dat er baasjes van een hondenschool nu naar 

haar zijn gekomen voor de cursus. Deze honden blafde en werden helemaal gek. Ze vroeg aan de baasjes was ze bij die andere hondenschool deden als de hond zo blafde. Nou niks die vonden het er bij hoorde....nou ze stond met open mond te luisteren zij ze. Nou hier gebeurd dat niet had ze gezegd, blaffen kan uiting zijn van frustratie en ooit kan die frustratie zo groot zijn dat het over gaat naar agressie en dan hebben we de poppen aan het dansen.

 

Bij vele honden scholen is het namelijk gewoon een kunstje uitvoeren. Als ze maar kunnen zitten/liggen/blijven enz. dan is het allemaal prima en slagen ze allemaal voor hun examen. Maar als daarnaast dan ongewenst gedrag laten zien weten vele begeleiders niet wat ze moeten doen.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

En... Bij welke hondenschool? 

 

Afgezien van alles er om heen worden dit type honden stelselmatig geweigerd. Ik heb zelf al heel vaak niet mee mogen doen omdat 'mijn hond te groot was', 'niet in de groep zou liggen'. 

 

Het is heel dubbel allemaal.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Het ging niet om bepaalde vechthonden. Het ging om alle grote honden die veel schade kunnen doen.

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Wij hebben dor met Fed netjes naar een hondenschool te gaan alleen maar een probleem gemaakt waar het eerst niet was. Nee dus. Een hondenschool is niet voor iedere hond geschikt.

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Het ging niet om bepaalde vechthonden. Het ging om alle grote honden die veel schade kunnen doen. "

 

Nou ze zeiden regelmatig 'zo genoemde vechthonden' en namen de Amerikaanse stafford met name als voorbeeld. Dus ze lagen de nadruk er wel erg dik op, daarna gingen ze iets over naar grote honden met een grotere bijtkracht.

 

 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Nee die hond moet niet op training,maar de mensen die een hond willen,alles wat een eventueel verkeerd doet in onze maatschappij is ONZE verantwoording,een hond is gewoon een hond,krijgt die te weinig begrip en goede begeleiding...of uberhaupt begeleiding dan krijg je vervelende situaties.

 

...want er lopen nogal wat mensen rond die echt geen flauw benul hebben!

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

dan maar eens eerst alle hondenscholen doorlichten (er zijn er nog heel wat waarvan je mond bij open valt) en de hondenscholen verplichten om deze rassen net als ieder ander ras toe te laten (dus zonder extra ditjes en datjes).

 

het is ook niet haalbaar om hondenschool te verplichten. wat wel kan is baasjes verplichten een examen te doen en als ze niet slagen dan hondenschool.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" dan maar eens eerst alle hondenscholen doorlichten (er zijn er nog heel wat waarvan je mond bij open valt) en de hondenscholen verplichten om deze rassen net als ieder ander ras toe te laten (dus zonder extra ditjes en datjes).
 
het is ook niet haalbaar om hondenschool te verplichten. wat wel kan is baasjes verplichten een examen te doen en als ze niet slagen dan hondenschool. "

 

Bedoel je dan als baasje zijnde examen? Schriftelijk?

Want examens voor een hond is namelijk altijd een moment opname, ik ben zelf geen voorstander voor examens bij een hondencursus.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Ik vind het helemaal niet verkeerd om dat soort rastypes een verplichte cursus te geven! De baasjes die goede intenties hebben gaan toch al naar cursus, en de andere baasjes hebben die cursus hard nodig ;-) "

 sorry Janneke, ik ben het niet met je eens...

ik ben een baasje met goede intenties en ik ben met mijn honden niet op cursus geweest.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

"  
Bedoel je dan als baasje zijnde examen? Schriftelijk?
Want examens voor een hond is namelijk altijd een moment opname, ik ben zelf geen voorstander voor examens bij een hondencursus. "

 ik dacht eerder aan beide examen cynologie (wel basis) en een basis examen op de hondenschool.

deze examens gaan eerder over de kennis van de baas dan over de hond en moeten laten zien dat de baas de hond aan kan, niet dat de hond perfect luistert naar alle commando's.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

"  ik dacht eerder aan beide examen cynologie (wel basis) en een basis examen op de hondenschool.
deze examens gaan eerder over de kennis van de baas dan over de hond en moeten laten zien dat de baas de hond aan kan, niet dat de hond perfect luistert naar alle commando's. "

 

Ah zo, dan wel.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik heb weleens gelezen dat je in Zwitserland of Noorwegen eerst een test of cursus moet doen voor je een hond mag nemen.
Wat dat precies in houdt weet ik niet maar het idee is niet verkeerd, maar dan moet wel iedereen de kans krijgen ongeacht welk ras.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Eens, elke baas met hond verplicht op cursus.

 

Helaas kan iedereen een hondenschool beginnen en iedereen zich een trainer noemen. Dus heeft het op dit moment zin?

 

ik denk dat je eerst een honden trainer en een GT als beschermd beroep zal moeten maken, met de bijbehorende diploma's. 

Dan weer je dat een cursus een bepaald niveau heeft en dan zou het verplicht moeten worden

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

"Grote honden met grote bijtkracht" 

 

Ik geloof best dat een stafford hard kan bijten... maar dat kunnen de meeste honden. Maar groot? Eh... nee. 

 

Wat is een 'grote hond' en wanneer is iets een 'grote bijtkracht'? Is een lappenhond groot? Een border collie? Labrador? Witte herder? 

Even voor de goede orde, een Amerikaanse stafford is slechts 43-48 cm hoog. Een Finse lappenhond is groter. 

 

En verplicht op cursus... bij wat voor school? Er zijn zoveel verschillende scholen met zoveel verschillende aanpakken. En wat hierboven ook genoemd wordt, scholen die bepaalde rassen weigeren. 

 

Nee, ik geloof niet dat een verplichte cursus zinvol is. 

honden page profiel eva-pukeva-puk 3 doggies

honden foto van eva-puk

Een verplichten cursus werkt toch niet. Iedereen beslist zelf of die met hem of haar hond op cursus gaat.
Sowieso iedere hond kan bijten welk ras het ook is.

honden page profiel Merry & MeMerry & Me 3 doggies

honden foto van Merry & Me

Misschien moeten we als mens eens beginnen met het stoppen van "verplichten".

We hebben al genoeg verplichtingen...

honden page profiel haarlemsehaarlemse 3 doggies

honden foto van haarlemse

Nou ben het wel ergens mee eens, maar aan de andere kant ook weer niet.. vind de staffies echt wel leuke hondjes, maar als ze langs je lopen en en in je jas gaan hangen,,wel dan heb ik zoiets van ..opdonderen..

Zou zelf de fokkers er op aan spreken of eisen ..dat de honden hun natuurlijk gedrag weer gaan vertonen.. wat ik hoor van de eigenaren is het aangeven ..dus tekenen geven..van niet gewenst gedrag naar andere honden..er uit is gefokt..dus gaat er dus te snel een knopje om.. en dan gaat het mis.

Hoor dat er momenteel weer fokkers zijn die dat er weer in fokken, sprak met een eigenaar van een Engelse Mastiff.. een echte lieve hond..die gaf ook aan van..het is genoeg..dus tanden laten zien..afwenden..haren omhoog...

Hij was ook reuze trots dat hij de hond uit England had gehaald en dat het gedrag weer gedoseerd was...want zijn vorige honden waren gelijk.. niet te stoppen.

Ook on natuurlijk het brede bijt. kaak gebit..het vastbijten in het vel van de andere hond, is vaak het overfokken van de kaak lijn..dat is me allemaal verteld hoor..er ontstaat een vastloper bij het kaak gewricht en ..al wil de hond loslaten.. het lukt de hond niet..ook dat is er gefokt ( vechthonden).

Dus gewoon mooie staffies.. ed... met gewoon hondvriendelijk gedrag.. MOET gewoon lukken.

Ja. dat verhaal van de 2 meisjes.. DOMME man..

 

 

honden page profiel PabloPablo 3 doggies

In plaats van een MAG-test voor honden misschien beginnen met een MAG-test voor toekomstige hondeneigenaren. En dan maakt het niet uit of je een labrador wil aanschaffen of een dogo argentino. Hier voorkom je meer leed mee dan op voorhand zeggen dat een bepaald ras op een verplichte cursus moet. 

Zoveel mensen zijn totaal ongeschikt voor een hond... Je kunt ze in het wild herkennen aan het feit dat de hond hen uitlaat in plaats van andersom. Dit zie je bij american staffordshire terriers maar ook bij jack russell's die als een hijgend bospaard de eigenaar vooruit trekken.

 

Ik zag daar straks iemand vermelden dat bepaalde hondenscholen geen 'vechthonden' aannemen als cursist. Gelukkig kan ik melden dat ik met mijn 'moordlustige vechthond' bij een hondenschool zit waar ze dit juist aanmoedigen, zodat ook naïeve hondeneigenaren zien dat onaanvaardbaar gedrag en agressiviteit niet per ras gaan maar per opvoeding.

 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" Nou ben het wel ergens mee eens, maar aan de andere kant ook weer niet.. vind de staffies echt wel leuke hondjes, maar als ze langs je lopen en en in je jas gaan hangen,,wel dan heb ik zoiets van ..opdonderen..
Zou zelf de fokkers er op aan spreken of eisen ..dat de honden hun natuurlijk gedrag weer gaan vertonen.. wat ik hoor van de eigenaren is het aangeven ..dus tekenen geven..van niet gewenst gedrag naar andere honden..er uit is gefokt..dus gaat er dus te snel een knopje om.. en dan gaat het mis.
Hoor dat er momenteel weer fokkers zijn die dat er weer in fokken, sprak met een eigenaar van een Engelse Mastiff.. een echte lieve hond..die gaf ook aan van..het is genoeg..dus tanden laten zien..afwenden..haren omhoog...
Hij was ook reuze trots dat hij de hond uit England had gehaald en dat het gedrag weer gedoseerd was...want zijn vorige honden waren gelijk.. niet te stoppen.
Ook on natuurlijk het brede bijt. kaak gebit..het vastbijten in het vel van de andere hond, is vaak het overfokken van de kaak lijn..dat is me allemaal verteld hoor..er ontstaat een vastloper bij het kaak gewricht en ..al wil de hond loslaten.. het lukt de hond niet..ook dat is er gefokt ( vechthonden).
Dus gewoon mooie staffies.. ed... met gewoon hondvriendelijk gedrag.. MOET gewoon lukken.
Ja. dat verhaal van de 2 meisjes.. DOMME man..
 
  "

 kan je aub on-topic blijven? fokken heeft niets te maken met op cursus gaan en daar gaat dit topic over. als je discussie wil over het fokken van deze rassen kan je de tig topics die op slot staan daar over nog eens over lezen en dan zie je misschien eindelijk in dat het hond sociale in het ras in fokken NIET lukt zonder verder het hele ras te verprutsen.
en dan lees je ook dat de kaak niet op slot kan, spieren kunnen verzuren maar dan spreken we al snel over een paar uren met volle kracht trekken.
dat verhaal van de 2 meisjes doet hier eveneens niets ter zake.

honden page profiel haarlemsehaarlemse 3 doggies

honden foto van haarlemse

Ach meisje.. a;s jij graag vechthonden wil hebben!! prima toch...verplicht curcus.. prima toch!!!!!

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

" In plaats van een MAG-test voor honden misschien beginnen met een MAG-test voor toekomstige hondeneigenaren. En dan maakt het niet uit of je een labrador wil aanschaffen of een dogo argentino. Hier voorkom je meer leed mee dan op voorhand zeggen dat een bepaald ras op een verplichte cursus moet. 
Zoveel mensen zijn totaal ongeschikt voor een hond... Je kunt ze in het wild herkennen aan het feit dat de hond hen uitlaat in plaats van andersom. Dit zie je bij american staffordshire terriers maar ook bij jack russell's die als een hijgend bospaard de eigenaar vooruit trekken.
 
Ik zag daar straks iemand vermelden dat bepaalde hondenscholen geen 'vechthonden' aannemen als cursist. Gelukkig kan ik melden dat ik met mijn 'moordlustige vechthond' bij een hondenschool zit waar ze dit juist aanmoedigen, zodat ook naïeve hondeneigenaren zien dat onaanvaardbaar gedrag en agressiviteit niet per ras gaan maar per opvoeding.
  "

 met die laatste zin ben ik het niet eens... niet alles ligt aan de opvoeding. ik vind het net naief om te denken dat je die raseigenschap wel er uit krijgt door middel van opvoeding. als je staff geen andere honden kan hebben dan kan je hem leren hoe hij zich moet gedragen tegenover andere honden maar je kan hem nooit vrij laten bij een vreemde hond.

honden page profiel PabloPablo 3 doggies

Mijn reactie als gast toont niet dus maar even ingelogd.

Misschien lichtelijk off-topic maar ik wil even vermelden dat ik vreemde honden los bij elkaar sowieso niet doe. Niet nu maar ook niet bij ons vorige hondje, een malthezer. Honden los op openbare plekken vind ik altijd hinderlijk, zij het teckel of bouvier. Ik heb liever zelf de keus of een veel te enthousiaste herder mijn hond van onder en boven besnuffeld of niet. Vooral omdat negen van de tien honden maling hebben aan de baas (uiteraard is het dan de schuld van mijn hond als hij van zich afhapt omdat 'ie er niet van gediend is, 't is immers een 'vechthond', zo redeneert men dan). Loslopen en rennen doet onze hond op eigen terrein.

 

Daarbij hoeven 'bepaalde' eigenschappen er ook helemaal niet uitgefokt te worden wanneer er met verstand en kunde mee om wordt gegaan, maar dan komen we weer uit bij het baasje...

honden page profiel Miss CMiss C 3 doggies

honden foto van Miss C

Ergens vind ik het wel goed, maar dan vooral een cursus voor de eigenaren voordat ze een hond aanschaffen..
Dan kan er van te voren beoordeeld worden of je geschikt bent om zo'n hond te houden en daarmee voorkom je de jonge gasten die het alleen stoer vinden om zo'n te hebben, maar zich totaal niet realiseren dat zo'n beest heel wat meer beweging nodig hebben dan 3 maal daags een blokje van 10 min...

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis 3 doggies

mmmh.... heb het nieuws niet kunnen zien, maar hier gaat mij de mond wel een beetje van openstaan...

 

nou ja, een ''verplichte'' cursus voor de hond vindt ik feitelijk gezien onnodig, het kan wel heel handig en ook heel erg leuk zijn voor zowel hond als mens,

maar ik denk dat de baasjes beter op cursus kunnen, die verdiepen zich vaak niet genoeg in het ras, of nemen zo'n hond om hun uiterlijk...

 

dat staffies (en aanverwanten) meer kans hebben om iemand te bijten vindt ik dikke onzin!

ik meende ooit gehoord te hebben dat een staffie e.d. helemaal niet zo'n grote bijtkracht hebben. o.a. volwassen een berner sennen of een malamute zouden al een grotere bijtkracht hebben per vierkante CM)

 

persoonlijk denk ik dat de meeste bijtincidenten /ongevallen/ de ''vecht honden'' zelf. zelf veroorzaakt zijn door de mens, hoevaak ik mensen hoor zeggen ''dat doet ie anders nooit'', of ''hij doet niks'', of ''normaal komt hij nooit van het erf af'', enzovoort......

 

ik denk dat als er meer mensen bewuster waren met een hond aanschaffen (en de daar bij behorende verantwoording) de keuze van het ras, enzovoort dat het al heel anders zou zijn... 

 

nu kun je zo gemakkelijk een hond nemen, (ook al ben je bijvoorbeeld niet in staat om voor je eigen kinderen te zorgen, en deze door de kinderbescherming worden mee genomen)

 

en dat de staffies e.d. de kaken op slot zetten is onzin.... een fabeltje de beet kan verzuren. maar niet op slot gaan, het ligt er aan dat hij niet wil los laten. niet dat hij niet kan loslaten...

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Een normale cursus zal denk ik geen ene klap uitmaken. Maar een cursus hoe een serieus gevecht te stoppen lijkt me zeer nuttig. De schade zit hem naar mijn mening ook niet in de bijtkracht, maar in de techniek. De meeste honden schermutselingen bij honden van gelijk formaat zijn vooral veel geluid, snelle bewegingen (als vechtende paarden) en happen in hals, nek en schouder - die dan onder het speeksel komen te zitten. Er kan een keer een gaatje ontstaan, een oor kapot gaan of een winkelhaak ontstaan, maar dat zijn relatief kleine dingen.

 

Het wordt pas echt gevaarlijk als er vast gehouden gaat worden, want dan worden de wonden ook dieper. En breek je de honden dan verkeerd uit elkaar dan kunnen er enorme wonden ontstaan.

 

Aan de andere kant: een labrador kan ook vasthouden en een mooie collectie diepe gaten maken. Het verschil naar mijn ervaring is echter dat als de baas de labrador een rotschop geeft, die loslaat en verdere schade voorkomen wordt.

pagina 1 van 15 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Volgende forumvraag: Blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^