binnensmonds blaffen / waaks gedrag afleren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

Becka is nu bijna 7 maand. En ze is al aardig een eigenwijze mops aan het worden. Dat is natuurlijk super leuk. Alleen wordt ze ook waakser, wat ik niet zo fijn vind.

Vanacht sloeg ze om  5 uur aan. En aangezien we samen in een kleine flat wonen, en zij ook bij mij slaap (in de bench en ik in bed voor de duidelijkheid) ben ik dan ook meteen wakker.

Wat doet ze precies:
Ze doet het eigenlijk alleen maar als het stil is, dus bijv. snachts of overdag als er geen tv/radio/muziek aan is, en ze hoord een geluidje buiten of binnen in ons gebouw dan blaft ze binnenmonds. Ze slaat dus niet aan als een kefhond (gelukkig!!) maar ze blaft 1 of 2 keer binnen in haar mond. grommen doet ze dan ook.

Hoe kan ik hier het besten mee omgaan en vooral: hoe maak ik het niet erger?

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik weet niet hoe en of je dit kunt oplossen, volgens mij is het wel redelijk normaal ook.
Het is voor haar toch een soort van mededeling 'hee baasje, ik hoor iets vreemds'.

Mellow is 's nachts ook wel eens aangeslagen, maar dan lopen er mensen door de straat (beetje dronken, hard praten) en daar reageert ze op.
Gezien het feit dat er vorig jaar 3 keer in onze straat is ingebroken vind ik dat toch wel prettig ;-)

En zolang niet de hele straat (of in jouw geval de hele flat) wordt wakker gemaakt... ;-)

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Ik volg Lola doet dät ook

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Volgens mij kun je waaks blaffen alleen afleren als je er zelf ook bij bent. Zodat je kunt corrigeren net voordat ze begint te blaffen, of gespannen word en dan heel erg belonen wanneer ze ontspannen blijft.  Zo heb ik Cinta afgeleerd om de brug te bewaken die wij vanaf ons balkon zien. 
Maar daar ben ik dus altijd bij, 
s'nachts afleren lijkt me best lastig. het beste lijkt mij om te proberen dat ze zo min mogelijk de geluiden van buiten kan horen. Misschien kun je een kleed over de bench hangen s'nachts, zodat het geluid wat gedempt word?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Het binnensmonds blaffen is een teken van onzekerheid. Ze horen of ruiken iets, kunnen het niet goed plaatsen en geven dan dit onzeker, ingehouden 'bof'geluidje.
Stel je hond gewoon gerust. Spreek haar even rustig toe dat alles okee is. Laat weten dat jij je helemaal nergens druk om maakt en relax bent. Zo leert de hond: ah, ik hoef me hier niet druk over te maken, baasje doet dat ook niet.

honden page profiel lutlut 3 doggies

honden foto van lut

Hier heb ik dus commando stil aangeleerd als hij onverwacht en onnodig blaffen gaat (altijd en alleen als het donker is buiten, overdag hoor je hem niet)...Het is alsof hij s'avonds plots 'bewakingsagentje' spelen gaat, alle geluidjes of krakende papiertjes krijgen een blaf. Nu luistert hij wel naar commando maar begint sinds vorige week ook van die blafjes met gesloten muil te produceren, soms grappig omdat hij ze precies zo stil mogelijk wil houden, echt lachwekkend :-) Wat moet je hier dan mee ? Hij blaft niet maar morreld en kijkt daarbij heel onschuldig alsof hij er zelf geen controle over heeft, gekke hond ;-) Gelukkig is hij als de baasjes slapen wel muisstil ;-)

honden page profiel Noëlla en ~Ioki~Noëlla en ~Ioki~

honden foto van Noëlla en ~Ioki~

Dat binnenmondsblaffen doet Ioki ook , ik volg even ;-)

honden page profiel HopeHope 3 doggies

Hier doen ze het ook binnenmonds blaffen. Ze geven aan dat ze iets horen. Voorheen reageerde ik met stil of shttt.. dan zijn ze stil maar doen het vervolgens weer.. het is een waakzaamheid en veroorzaken voor ons daarmee geen last.. zolang ze maar niet hard op blaffen.. dat is overigens wel eens gebeurd omdat ze geschrokken waren van een geluid.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Mikey doet dit 's avonds ook wel eens bij een "verdacht" geluidje buiten. Wat bij haar helpt is even zeggen dat ik het ook hoor of zie (ook al hoor ik soms niets) en als dat niet helpt roep ik haar even bij me en krijgt ze een aaitje. Niet overdreven alsof ik dr troost, maar meer even een "het-is-goed-aai" :-) En verder negeren.

Helemaal negeren helpt bij Mikey niet. Soms als ik bijv. op de computer bezig probeer ik het wel eens te negeren. Dan kijk ik dr verder ook niet aan en ga gewoon door met wat ik aan het doen ben. Maar dan gaat het binnensmonds blaffen ook wel eens over in echt blaffen omdat ze blijkbaar toch mijn aandacht wil :-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Miss M.Miss M.

honden foto van Miss M.

" Het binnensmonds blaffen is een teken van onzekerheid. Ze horen of ruiken iets, kunnen het niet goed plaatsen en geven dan dit onzeker, ingehouden 'bof'geluidje.
Stel je hond gewoon gerust. Spreek haar even rustig toe dat alles okee is. Laat weten dat jij je helemaal nergens druk om maakt en relax bent. Zo leert de hond: ah, ik hoef me hier niet druk over te maken, baasje doet dat ook niet. "


ja dat las ik dus vanochtend ook ergens. En dan is straffen niet de goede weg. Want dan straf je onzekerheid af... ok geruststellen dat ga ik nu actief doen als ze zoiets doet

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"

ja dat las ik dus vanochtend ook ergens. En dan is straffen niet de goede weg. Want dan straf je onzekerheid af... ok geruststellen dat ga ik nu actief doen als ze zoiets doet "


;-)

Waaks blaffen herken je aan een zelfzeker en luid: Wawawawawawawaf! Een hond die op niet mis te verstane wijze duidelijk maakt: "Maak dat je wegkomt, eender wie daar ergens geluid maakt! M'n erf af, nu!"

Het binnensmondse blafje is: "Oei? Wat is dat? Wie is daar? Ik weet niet wat dat is..." 
Dat is geen waaksheid, dat is onzekerheid. Dus dan stel je best je hond gerust: "'t is okee, ik heb het ook gehoord, maar er is niks aan de hand." De hond krijgt zo de kans het uit handen te geven, hij moet het niet oplossen, jij zal dat wel voor 'm doen. Dat stelt 'm gerust.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Hier gebeurt dat ook weleens. Ik reageer er niet op dan houden ze ook vanzelf op. Gelukkig wordt het hier ook niet erger. Ze gaan niet ineens heel hard blaffen ofzo. Wat ik ze wel heb geleerd: blaffen op commando. Wanneer ze dat kunnen begrijpen ze ook het woordje "stil". Dan beloon ik ze uitvoerig.

honden page profiel HopeHope 3 doggies

Wel handig dat ze leren blaffen op commando.
Ze moeten het nog leren.
Dat binnenmonds blaffen bij ons is meer een uuuennfff geluid. Misschien dat ik u verkeerd heb begrepen. Bij hun is het meer een kleine geluidje en gaan dan verder slapen.. geen angst/onzekerheid.

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Onzekerheid dus ':-)
Neertje doet dat nl ook, een dof geluid waarbij zijn lippen flubberen zeg maar ( rare beschrijving )
Vervolgens draait hij zijn hoofd om en kijkt naar mij, we zitten dan samen op de bank.

Ik geef dan altijd een klopje op zijn dikke bil en zeg  dat het goed is, hij snurkt dan wel weer verder.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Het komt bij mij bij mijn eigen kerel helemaal niet over als een onzekere blaf. Als Ten op die manier blaft is het altijd als hij ergens op zijn gemak languit ligt te tukken, het lichaam ontspannen is op de oren na die het 'vreemde' geluid opvangen en meestal maar 1 oog open gepaard met een binnensmondse blaf. Waarna hij gelijk weer verder tukt.

Ik zie het op zo'n moment meer als een luie vorm van waken. 

Als het op een 'wakker' moment luid gebeurt kan ik heel duidelijk aan hem horen(en zien) of hij ons alarmeerd of dat hij zelf actie neemt door datgene aan te blaffen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^