Heeft een hond tijdsbesef?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Wat denken jullie?

Ik denk zelf van niet want toen ik bijv. vrijdag onverwachts 5 uur weg was ipv 3 reageerde Twinko totaal niet anders toen ik thuis kwam, terwijl hij toch echt nooit langer alleen is gebleven dan 3 uur. (Ik maakte me dus voor niks zorgen ;-))
Ik denk wel dat hun biologische klok en het feilloos herkennen van gewoontes er voor zorgd dat ze dingen aanvoelen.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Honden hebben niet zo'n tijdsbesef zoals wij mensen maar ik denk zeker wel dat heel lang alleen zijn bv (als het niet goed is opgebouwd) een negatieve invloed kan hebben op een hond!
Als wij weggaan,weten wij,dat we over 6 uren weer terug zijn,weten wij een uur voordat we weer naar huis gaan,oh,nog maar een uurtje.. een hond weet dat niet,heeft dat besef niet en kan dan best eenzaam zijn!

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

De begroeting die ik krijg nadat ik ben weg geweest.. of het 5 minuten zijn geweest, of 3 uur, is bijna hetzelfde.

Wel denk ik net als Isha, dat een hond op den duur echt wel gaat ervaren: ''dit duurt wel heel erg lang'' 
Niet dat hij dat letterlijk zo zal denken, maar fysiek en mentaal zal hij gaan reageren op het lange alleen zijn. Denk aan blaffen, huilen, slopen.

Maareh, 3 uurtjes? moet echt geen enkel probleem zijn hoor!

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Echt tijdsbesef lijkt me niet. Of je nu een aantal uren wegbent of alleen even de was van boven haalt of de container aan straat zet, ze reageren exact hetzelfde.
Aan de andere kant is het best frappant dat een hond bv weet wanneer de kinderen uit school komen of wanneer iemand thuis komt van het werk. 
Ik denk dus dat een hond er wel aan kan wennen dat hij bv altijd op dezelfde tijden uitgaat. Vreemd is dat Willem sochtends altijd linksaf gaat richting een renveld en vijvers. Op zaterdag gaat hij vaak de andere kant op. 

Dit doet hij zelf automatisch. Hoe kan de hond weten dat het zaterdag is? Als ik bv op zaterdag wel linksaf ga net als de rest van de week gaat hij zitten en niet mee. Erg grappig maar ik verbaas me er ook best over. Of dit echt met tijdsbesef te maken heeft? Geen idee.

Ik denk dat zoals jij het zegt wij ons vaker zelf zorgen maken dan dat een hond er echt last van zou hebben of na drie uur denkt.....hè, waar blijft ze nu? Zeker als je hond geen pup meer is kunnen ze best wat langer alleen zijn. Wij mensen zijn te vaak geneigd voor een hond te denken. Misschien omdat we het zielig vinden??

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Hihi. Suzan, we waren weer eens tegelijk aan het posten.
Vandaar dat ik een beetje hetzelfde zeg als jij.......

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna 3 doggies

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Letterlijk tijdsbesef nee, maar ik merk hier aan Hayzel dus wel degelijk verschil als ik een uur ben weg geweest of 5. Als ze namelijk tot 3 uurtjes alleen is, dan komt ze me wel begroeten maar niet echt uitbundig. Bij langer dan 3 a 4 uurtjes is ze veel uitbundiger met begroeten. Dit kan natuurlijk ook zijn omdat ik dan anders binnenkom, maar daar ben ik me dan niet van bewust.

Kiara heeft dit overigens niet, die doet altijd alsof je weken bent weggeweest, of je nu 3 minuten weg was of een paar uur.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zoals wij mensen het op de klok kijken ? nee, maar hier wel een soort tijdsbesef.

ze weet dat ik ga trainen, dan gaat ze lekker op haar eigen plekje liggen, ben ik wat langer weg dan anders, dan ligt ze toch echt voor het hek , en is de begroeting toch wat anders dan dat ik direk al terug kom.

savonds dito, als ik naar de training ga, en snel terug ben dan ligt ze lekker in de kamer, duurt het wat langer dan zit ze toch mooi voor de deur.

hier wel wat tijdsbesef, al zal ze niet gaan klieren als het later wordt, denk dat dat hond karakter eigen is. de een berust erin de ander niet.


wel is het zo als het echt langer duurt dan normaal, dat Bamse wijst, naar de klok, met haar poot, ze kan niet praten maar ik zie ze denken....... wel wat lang geduurt he, doen we niet meer !!!! de volgende keer is de deur op slot. !!

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ik denk eigenlijk wel dat honden tijdsbesef hebben. Een voorbeeldje. Vroeger toen mijn oma nog goed was kwam zij elke zaterdag op bezoek. Dit was dan ook de dag dag iedereen hier thuis was (normaal gezien is enkel mijn moeder thuis) en Saffira zat dus elke zaterdag naar het raam te kijken, wachtend tot mijn oma kwam (want die bracht altijd lekkere worstjes mee) Misschien is dit niet echt tijdsbesef, maar ze wist wel dat oma kwam omdat iedereen dus thuis was. 

Wat ze ook soms heeft is dat ze zit te wachten tot mijn vader thuiskomt. Dan zit ze buiten naar de poort te kijken, want daar komt hij dus binnen met zijn fiets. 

En Saffira mag mij in de vakantie en weekends altijd komen wakker maken met mijn moeder. Ik heb nu al meer dan 2 maanden vakantie, dus was elke keer thuis maar deze week moest ik toch eens vroeg opstaan en weggaan voor mijn herexamen. Saffira had mij 's morgens gezien, en ook zien weggaan. Maar toch zat ze ongeduldig aan de deur te wachten om me te mogen wakker maken. Toen heeft mijn moeder haar eens naar boven laten gaan, en dan zag ze dat ik er niet was en ging ze weer naar beneden. En dan was ze rustig :-D

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Ik zou niet weten of een hond het verschil kent tussen één uur of vijf uren. Maar onze Joppe is wel zeer stipt op de wandeluren. Ook 's morgens: hij kan reeds om 6 uur naast mij op het matje komen liggen, maar tussen 5 voor 8 en 5 na 8h staat hij recht en maakt me wakker. Ook overdag, zal er geen 15 min verschil zijn op het uur dat hij komt vragen om te gaan wandelen.We hebben al gezegd dat hij een horloge heeft ingesliktO-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Er zal wel een bepaalde klok in zitten denk ik.

Mellow weet ongeveer hoe laat mijn vriend thuis komt, maar ze herkent het geluid van de auto ook.
Laatst sprong ze helemaal blij op, stond te kwispelen bij de tussendeur. Het was nog te vroeg (iets voor half zes, terwijl hij normaal gesproken pas tegen zes uur thuis is). 
Dus ik zei tegen haar "nee, dat is papa niet" (zeg maar niks ;-)), maar ze bleef blij.
Tot ik de voordeur hoorde :-)

Ook staat ze (als het weer beter gaat met haar) 's avonds rond 21:15 uur altijd bij de deur, dan is het plastijd. Kan het soms nog rekken tot 21:30, maar dan gaat ze heen en weer lopen en een van ons bijna hypnotiseren ;-)

Toen ik nog hele dagen werkte bleef ik heel sporadisch in de lunchpauze wel eens op school eten. Als ik dan iets na 15:30 thuis kwam was ze blij, maar vooral héél vervelend als we buiten liepen. Ze wist dus wel degelijk dat ik haar langer alleen had gelaten dan op de andere dagen en het was dan net of ze even wraak wilde nemen ('ha, ik ga lekker poep eten, lekker puh!' ;-)).

Fleur heeft weer hele andere gewoontes. Mijn ouders zijn net terug van 2 weken vakantie, ze was blij maar niet uitzinnig van vreugde. Ik ben ook even bij ze langs gegaan en ze was zó verschrikkelijk blij, wist niet waar ze het zoeken moest :-)
Als ik vandaag weer ga (ben donderdag geweest) is ze ook helemaal blij, hetzelfde wanneer ze mijn vriend ziet.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Vaak zal het zgn. tijdsbesef van honden ook gekoppeld zijn aan bepaalde routines van de baas en anderen en aan natuurverschijnselen 's ochtends licht worden, 's avonds donker worden.

Ik had toen ik in de tropen woonde een hond van pup af (leek op een Dingo), die altijd los liep; er was daar nauwelijks verkeer. Binnenhouden was geen optie, want hij brak uit door alles heen. Op een gegeven moment; ik had hem daar niet op getraind; zat hij elke dag om 17:30 uur, als ik uit mijn werk kwam, op de punt van een splitsing van de weg op mij te wachten. Hij wachtte tot ik met de auto voorbij was en rende dan achter de auto mee naar huis. Als ik eenmaal thuis was, bleef hij in huis, onder de porch of in de tuin, die aan zee grensde.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hebben mensen dan een goed tijdsbesef? Ik zou denken van niet. We hebben daar net een klok en wekker voor uitgevonden, anders hadden we geen idee... 
En zonder ons hulpmiddel, het uurwerk, doen we net hetzelfde als onze honden: we gaan gebeurtenissen linken aan tijd: het nieuws begint op TV? Dan gaan we zo dadelijk eten. De zon komt binnenschijnen in m'n keuken? Dan is het bijna middag. Het is druk op straat? Dan is de school uit. Enz. Honden doen net hetzelfde. Soap op TV is gedaan? Joepie, we gaan wandelen.
Dus wat is tijdsbesef: je bewust zijn van de tijd omdat je hem op een uurwerk afleest, of je bewust zijn van de tijd omdat je een link legt? In het tweede geval hebben honden een even goed tijdsbesef dan mensen. Zij leggen net heel snel links tussen verschillende situaties en wat daarop volgt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

helemaal waar Christel, nimmer een wekker nodig, altijd op tijd, het is routine , het naar bed gaan en eruit komen, wat je omschrijft, ook routine van de hond, ze weten dat het tijd is , ze horen de geluiden om zich heen, etenstijd ? ook dat zien ze aan de baas wanneer dat er aan komt, zo is het zekers wel. :-D

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe

honden foto van Dirk en Joppe

Toch wel raar dan dat Joppe zowel door de week als in het weekend 'smorgens altijd op het zelfde uur me wakker maakt. De omgevingsgeluiden zijn voor Joppe helemaal niet van tel: hartstikke doof weet je nog?

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Misschien krijgt ie honger? :-D

Volgende forumvraag: ID-penning?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^