Showlijn, werklijn, dual purpose lijn > Hoe zit dat met de rasstandaard?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Hoi!!

Ik lees hier op het forum vaak dat er van verschillende rassen, verschillende lijnen gefokt worden( werklijn, showlijn of dual purpose). Vaak verschillen deze honden zowel van karakter als van uiterlijk.
Maar wat ik me nu afvraag, puur omdat ik het gewoon heel interessant vind, hoe zit dat met de rasstandaard?

Meestal wordt er een algemeen beeld geschetst van het ras, zowel uiterlijke en karakteristieke kenmerken waar de rashond aan behoort te voldoen.
Wordt er binnen de rassen waarin verschillende lijnen gefokt worden rekening mee gehouden( zijn er bijvoorbeeld meerdere rasbeschrijvingen) of zijn de verschillen minder groot dan ze in mijn ogen misschien wel lijken?

En hoe zit dat met het fokken bijvoorbeeld? Vaak moeten de honden ook bepaalde showresultaten halen vanuit de rasvereniging. Is het lastiger deze te behalen met een werklijn dan met een showlijn, omdat ze uiterlijk toch vaak van elkaar verschillen?

Ik heb hier werkelijk 0,0 verstand van, maar vind het wel heel interessant. Dus ik hoop op antwoorden O-)

Groetjes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Showlijn, werklijn, dual purpose lijn > Hoe zit dat met de rasstandaard?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Oke, ik heb er zelf ook niet veel verstand van, maar van de border collie weet ik het volgende:

Er zijn 4 lijnen, sportlijn, werklijn, showlijn en shagdyll (ofzo iets) lijn.
Een werklijn is oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven.
De showlijn is iets rustiger dan de werklijn, alhoewel hier ook uitzonderingen op bestaan.
Je ziet ook borders van de showlijn die aan schapendrijven doen. (ken er toch zelf veel)
De sportlijn is gemaakt voor de sport, maar is een mix van de werk- en showlijn. 
Shagdyll (ofzo iets) lijn, weet ik niks over..

Dit is toch mij verteld zo. :-D

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Bedankt voor je reactie Lauren! Ik wist inderdaad dat de verschillende lijnen gefokt worden voor de verschillende doeleinden.
Maar weet jij toevallig ook hoe dat zit met de rasstandaard? Voldoen ze wel allemaal aan de standaard rasbeschrijving, zowel uiterlijk als qua karakter, of verschilt dat heel erg per lijn? Of is er per lijn een ietwat andere standaard misschien?

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

" Bedankt voor je reactie Lauren! Ik wist inderdaad dat de verschillende lijnen gefokt worden voor de verschillende doeleinden.
Maar weet jij toevallig ook hoe dat zit met de rasstandaard? Voldoen ze wel allemaal aan de standaard rasbeschrijving, zowel uiterlijk als qua karakter, of verschilt dat heel erg per lijn? Of is er per lijn een ietwat andere standaard misschien? "

Het verschilt niet heel erg in uiterlijk, maar als je kijkt naar Husky show- en werklijn, dan zie je dat wel.. Bij de border merk je dat minder. Tsjah, bij de lijnen van de border verschillen ze wat qua karakter, zoals ik zei, rustiger. Maar niet extreem veel, maar ik bedoel: als je een border meer neemt om mee te sporten (geen schapendrijven), zou ik geen werklijn adviseren. Let op, overal bestaan uitzonderingen op!

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Hmm ik zie JUIST meteen of een border showlijn is of werk ;-) (als je naar de extremen kijkt, er zit ook een grijs gebied tussen natuurlijk). Even zwart wit:

Show:
 

En werk:



EDIT; of heb ik je reactie verkeerd begrepen? Nu ga ik twijfelen haha

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Bij een hoop rassen waarin 'werk' en 'show' lijnen voorkomen geldt geen showeis bij het fokken. Dus dat speelt denk ik sowieso al mee.
Bij de Shelties bijvoorbeeld zie je het wel een beetje ook, dat er verschillende lijnen zijn op dat gebied. Maar ook hier zijn de showeisen (gelukkig!) niet zo heel erg hoog. Een teef moet maar aan minimale eisen voldoen om mee te kunnen fokken, een reu heeft iets meer nodig maar hoeft ook geen 'uitmuntend' rastype te zijn om geschikt te zijn voor de fok. Dit alles heeft voor een deel te maken met hun herkomst inderdaad, want de beste werkhonden zijn niet altijd de knapste.

Het meest ideale is natuurlijk om een mooie middenweg te vinden in het fokken. Honden die dus en aan de rasstandaard voldoen en een lekker werkkarakter hebben bij rassen die dit van nature in zich hebben. Maar goed dat verschilt per fokken in hoeverre dit tot uiting komt in bepaalde lijnen.

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Vaak is de rasstandaard behoorlijk 'breed' bij dergelijke rassen, zodat deze alsnog op de verschillende typen aansluit.
Wat je ook vaak ziet, is dat op show werk- en showlijnen in een verschillende klasse worden uitgebracht. In sommige rassen is het namelijk praktisch onmogelijk om een werk- met een showlijn te vergelijken en daarin een eerlijke plaatsing te maken.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

De honden uit werklijnen zullen wel aan de rasstandaard voldoen maar bij een show misschien geen eerste plaats halen omdat er honden meedoen die puur op uiterlijk gefokt zijn en dus "mooier" zijn

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Bij sommige rassen wordt je "werkhond" bij voorbaat al afgeschreven op een show. Maar over het algemeen gaan mensen met werkers dan ook niet vaak showen

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Bij de Golden Retriever is het zo geregeld dat je of 4x "zeer goed" moet hebben behaald of een bepaalde werkresultaat moet hebben (ben minder thuis in dat gedeelte). Op die manier hoeven honden die uit de werklijnen komen dus niet uitgebracht te worden op shows, maar mag er wel mee gefokt worden. De rasstandaard is zo breed opgezet dat het geen enkel probleem is, maar het valt mij wel op dat keurmeesters toch vaak voorkeur hebben voor (lichte) showlijn Goldens. Soms heb je op shows ook nog de jachthondenklasse, maar dit is niet altijd het geval.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat ik wel mooi vind bij de malamute is dat de rasstandaard nog heel specifiek teruggrijpt naar de oorsprong van het ras, en dat bij shows de 'schoonheid' van het ras in de eerste plaats wordt gemeten aan de hand van hoe goed het lichaam voldoet aan z'n taak als sledehond. Ik hoop dat dit zo mag blijven.

Uit het reglement:
"De Alaskan Malamute moet vooral worden beoordeeld op zijn capaciteiten om zware vrachten te trekken. Daarom moet hij compact, krachtig gebouwd zijn, met zware botten, stevige benen en goede voeten, een diepe borst, sterke schouders en een stevig, regelmatig gangwerk tonen. Hij is als trekhond niet bestemd om in snelheidswedstrijden met de kleinere noordelijke rassen te wedijveren. Fouten zijn: spreidvoeten, elke aanwijzing van gebrek aan sterkte of van zwakte in de benen, achterbenen nauw (of koehakkig), zwakke polsen, rechte schouders, stijve gangen, zwakke boekingen, 'unsoundness', te weinig borstdiepte, logheid, lichte beenderstructuur en slechte proporties in het algemeen."


Internationaal:
In judging Malamutes, their function as a sled dog for heavy freighting in the Arctic must be given consideration above all else. The degree to which a dog is penalized should depend upon the extent to which the dog deviates from the description of the ideal Malamute and the extent to which the particular fault would actually affect the working ability of the dog. 

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Bij de mechels worden veel werklijnen afgekeurd op de show (de mijne werd zelfs niet bekeken, woord "werklijn" kwam ter sprake, KM draaide zich en zei 'dat geef ik toch nooit meer dan een Goed' ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) (terwijl het een prima standaardhondje is).

De bouviers in Belgie hebben echt veel moeite om aan hun hun goed te geraken (nodig om te mogen fokken). Net zoals de border collies.

Schandalig... want die sluiten toch meestal net iets meer aan bij hoe de honden vroeger waren, in plaats van die karikaturen van zichzelf de dag van vandaag.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Heb je je geld terug gekregen? 
Die reactie is precies waarom ik het geschoten heb met het hele rashondengebeuren. En een slechte keurmeester natuurlijk, je moet de hond keuren, niet de afstamming.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Bij de yorkshires een  "werklijn"...:-D ?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Eerst waren er honden gefokt voor een bepaald doel en daar hebben een paar mensen ineens bedacht dat je de uiterljke kenmerken op moest schrijven en alleen nog het uiterlijk als belangrijk te beschouwen. Zelfs al het uiterlijk de oorspronkelijke functie onmogelijk maakt.

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Zo hey wat een hoop reacties! Bedankt allemaal! Ik vind het super interessant allemaal!

Lauren; Bedankt voor je antwoord! Maar zo bedoelde ik het niet helemaal. Maar dat maakt niet uit, ik vind het wel interessant om te lezen! :-)

Wichita; Goh, daar heb ik natuurlijk helemaal niet over nagedacht dat er bij die rassen inderdaad misschien geen of heel weinig showeisen zijn. Aan de ene kant wel logisch, want de verschillen worden te groot. Aan de andere kant leer je zo natuurlijk nooit de plus en minpunten van je hond kennen als je wilt gaan fokken.
Nee precies wat je zegt; vaak zijn de beste werkhonden niet de mooiste honden. Maar als je een goede werklijn wilt fokken zal je hond toch aan enkele eisen moeten voldoen? Dat wordt dus voor dat soort honden veel moeilijker.

Inge; Ja, dat was inderdaad wat ik me afvroeg. Hoe kun je dan nog een eerlijke verdeling maken, als de verschillen zo groot zijn.

RVS; Dat zal inderdaad zo zijn.

Sanne; Dat is dan wel goed geregeld bij de Goldens. Maar ook werklijn goldens zullen plus en minpunten in hun bouw hebben. Hoe wordt hier dan mee om gegaan? Bijvoorbeeld voor het kiezen van een oudercombinatie? Dan is het toch belangrijk om goede en slechte bouwkenmerken van je hond te kennen.

Christel; Dat is inderdaad mooi en zo hoort het ook te zijn vind ik! Ik vind het vreselijk om al die scheve ruggen bij de Duitse Herders te zien, alleen omdat het mooi is. Dan wordt er helemaal voorbij gegaan aan de functie die deze hond oorspronkelijk had(en dus daarom op een bepaalde manier gebouwd is).

Maart; Jeetje, is het bij de Mechels echt zo erg? Dat is toch schandalig. Als jij toch een goede werklijn Mechel hebt, die qua bouw goed in elkaar zit, dat is dan toch belangrijker dan dat hij een mooi hoofd(ik zeg maar wat) heeft of niet dan? Is er tussen de show- en werklijn Mechel dan zoveel verschil?

Wendy; Dat ben ik helemaal met je eens, dat je de hond moet keuren en niet de afstamming. Erg eigenlijk dat je dat wel vaak ziet! Ook je tweede post ben ik echt helemaal met je eens. Uiterlijke kenmerken vind ik belangrijk, maar ze horen wel overeen te komen met de bouw die hoort bij de oorspronkelijke functie en met de gezondheid van de hond. Dat wordt nog wel eens uit het oog verloren.

Anny; Haha ik heb geen idee. Over Yorkjes weet ik helemaal niets, behalve dat ze klein en harig zijn O-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"
Wichita; Goh, daar heb ik natuurlijk helemaal niet over nagedacht dat er bij die rassen inderdaad misschien geen of heel weinig showeisen zijn. Aan de ene kant wel logisch, want de verschillen worden te groot. Aan de andere kant leer je zo natuurlijk nooit de plus en minpunten van je hond kennen als je wilt gaan fokken.
Nee precies wat je zegt; vaak zijn de beste werkhonden niet de mooiste honden. Maar als je een goede werklijn wilt fokken zal je hond toch aan enkele eisen moeten voldoen? Dat wordt dus voor dat soort honden veel moeilijker.
"


Uiterlijk is ook niet alles... Een hond die een 'Gtje' haalt in de showring kan een erg grote aanwinst zijn voor zijn/haar ras op gezondheidsgebied en qua karakter. Op een show kun je er achter komen wat er aan de hond 'mankeert' en waarin diens partner deze dus moet aanvullen. Maar dit kan net zo goed bij een hond die het niet geweldig doet op een show als bij kampioenen, geen enkele hond is immers perfect.

Ik ben er persoonlijk, ondanks dat ik een show op z'n tijd best leuk vind zoals je weet ;-), erg voor om de showeisen bij sommige rassen te verlagen of zelfs helemaal af te schaffen. Het zijn immers meningen van een enkeling en er is tegenwoordig zo veel vriendjespolitiek gaande in het wereldje dat het lang niet altijd meer even objectief is. Het is een goede geleider om uit te vinden of je hond geschikt is voor de fok en waar je op moet letten bij een partner... Maar tegenwoordig de dag halen sommige mensen er veels te veel uit, want een kampioenshond hoeft echt nog geen goede ouder te zijn aangezien deze alsnog heel wat gezondheidsproblemen kan hebben bijvoorbeeld. Zo lang de showwereld nog zo bewerkelijk is (en ik weet dat ze dit proberen aan te passen, maar tevergeefs helaas tot dusverre als je het mij vraagt) zouden deze uitslagen er dus niet zo veel toe moeten doen in mijn ogen.
Wanneer je 1 of 2 showrapportjes hebt van een goede keurmeester weet je al een hoop/genoeg over je hond om uit te zoeken wat een toekomstige partner moet hebben om een aanvulling te zijn op de minpuntjes.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

De vraag is natuurlijk hoe je het ras zelf wil verbeteren...
als Wifi als minpunten zou krijgen (ik zeg nu maar iets) te weinig vacht ( lees= niet wolbaalerig ) of te groot voor de rasstandaard of ogen niet amandelvormig genoeg dan zou ik het niet eens zijn met die aanvulling. En zou ik er bij partnerkeuze ook niet op letten...


merkt de keurmeester daarintegen op dat de nerveus/angstig is (wat ze niet is) of een slecht gangwerk heeft, dan zijn het andere opmerkingen


Ik zie show eerder als noodzakelijk kwaad, en niet als meerwaarde voor keuze van de partner.
Waaraan een partner moet voldoen: testen (incl dm, mdr1), open karakter, amerikaanse type en will to please (liefst werklijn)


Verder is er een groot verschil tussen de Engelse lijnen en de Amerikaanse bij de schotse herdershonden langhaar. Het zijn bijna twee verschillende rassen geworden...
gewoon even foto's in dit topic bekijken
http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=2&t=232969

honden page profiel Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & BloomWichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloomgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Daarin verschillen wij dan wel van mening... ;-)
Ik vind zeker shows een toegevoegde waarde in het fokken. Want ook zoiets als formaat is van belang bij het fokken om een ras te kunnen behouden. Natuurlijk zijn er dingen belangrijker dan dat, en moet dat zeker niet de doorslaggevende factor zijn binnen een combinatie. Maar het is wel iets wat zou moeten meespelen, zeker wanneer je iets probeert toe te voegen aan een ras. Iets toevoegen aan een ras is zeker niet alleen uiterlijk. Het kan ook voornamelijk gezondheid en karakter zijn, maar uiterlijk is er wel altijd een klein onderdeel van wanneer je het over een rashond hebt.

Het verschil tussen Engels en Amerikaans is mij maar al te goed bekend aangezien dit binnen mijn ras ook veel voorkomt. Echter is het wel zo dat aan een rapport van een Amerikaan veelal te zien is welke opmerkingen over het ras in z'n algemeenheid gaan en welke enkel en alleen gemaakt worden vanwege het type en de lijnen van de hond. Dat laatste is dan weer iets waar je zelf voor kunt kiezen om dit door te zetten of niet.

Maar ik begrijp je punt wel daarin dat de rasstandaard zich binnen sommige rassen vooral richt op een bepaald type terwijl meerdere types binnen een ras gezond en ook wel echt een toevoeging voor het ras kunnen zijn. Daar heb je helemaal gelijk in! Maar dat is wel iets wat weer los staat van het werk/showlijn verhaal want dat vind je bij beide types.

Overigens vind ik persoonlijk het juist erg goed dat er zoiets als show en werklijn is binnen sommige rassen. Ja misschien neemt het wel iets van de oorsprong van het ras weg, dat is waar... Maar het voegt ook weer nieuwe dingen toe aan een ras die in mijn ogen echt een toevoeging kunnen zijn. Kortom ik vind niet per definitie dat twee verschillende lijnen binnen een ras negatief hoeven te zijn, het is alleen wel van groot belang hoe hier op gelet en mee gefokt wordt want daar kan het goed bij mis gaan op het gebied van karakter en gezondheid zoals ik hierboven al een aantal keren heb benoemd.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik volg je helemaal hoor, Wichita, denk ook wel hetzelfde, maar leg de accenten anders. mocht ik fokken zou ik werkende collies willen, geen showkampioenen, dus in dat opzicht is het uiterlijk van ondergeschikt belang. Natuurlijk moet de hond voldoen aan een rasstandaard en die zou voldoende breed moeten zijn opdat dit mogelijk is

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Daar kan ik me aardig in vinden... ;-)

Ik heb zelf altijd een middenweg geprobeerd te zoeken. Wat me ook aardig gelukt is durf ik wel te zeggen. Alleen in het geval van showen is het bij 'mijn pupjes', gezien hun Amerikaanse achtergrond, wel altijd even goed keurmeesters uitzoeken O-).

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Oeps, sorry voor de 2 doggies. Het schermpje van mijn telefoon is te klein voor mijn vingers..

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Wichita; Klopt ook helemaal wat je zegt! Er is ook veel te veel vriendjespolitiek en inderdaad een minder mooie hond kan wel een veel beter karakter en betere gezondheid hebben dan de wereldkampioen. Is ook zo, maar op dat moment is er denk ik al voorbij gegaan aan een heel groot gedeelte van de functie waarvoor het ras van oudsher gefokt is. Daar zal rekening mee gehouden moeten worden, net als met bepaalde dingen uit de bouw van een hond. Een corgi met veel te korte poten kan ook nooit gezond zijn. Tuurlijk, ze zijn laag op de benen gefokt vanwege het koeiendrijven. Van je hebt laag op de benen en je hebt stompjes, die wel de rest van het lijf nog moeten dragen. Net als de DH met de vreselijk scheve achterhanden. Aan de gezondheid en oorspronkelijke functie van het ras is compleet voorbij gegaan.
Ik hoop dat ze daar snel goede regels over gaan opzetten.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik kan natuurlijk niet voor anderen rassen spreken want ben niet bekend genoeg met diens rasstandaarden e.d. Maar gelukkig is dit bij de Shelties niet het geval.

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Ik zeg ook niet dat het bij de corgi's wel zo is. was maar een voorbeeld hoor! ;-)

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

"

Maart; Jeetje, is het bij de Mechels echt zo erg? Dat is toch schandalig. Als jij toch een goede werklijn Mechel hebt, die qua bouw goed in elkaar zit, dat is dan toch belangrijker dan dat hij een mooi hoofd(ik zeg maar wat) heeft of niet dan? Is er tussen de show- en werklijn Mechel dan zoveel verschil?


"


het uiterlijk kan me niet zoveel schelen idd, maar in Belgie is het verplicht om een goed te halen op show, wil je kunnen fokken. Ik heb er al verschillende weten afgekeurd worden...

Dit is een showlijn mechel :


Dit een werklijn (1 van mijn eigen fok) Die is wel at extreem (meer dan 40 kg en 72 schoft)



Dit is mijn jonge reu, die het bekijken dus niet waard was..

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Wow die bespiering van jouw honden! ;-)

honden page profiel Nathalie, Harley & Mr. DeeksNathalie, Harley & Mr. Deeks

honden foto van Nathalie, Harley & Mr. Deeks

Jeetje, die showlijn is een compleet andere hond! Het is dus voor mensen met een werklijn mechel veel moeilijker om die "goed" op show te halen, alleen omdat het een werklijn is? Is toch wel krom..
En jeetje, wat zit er een bespiering op jouw honden. Mooi hoor!

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Ik vind de showlijn Mechel op die foto enorm op een Tervuerense Herder lijken! Bovendien vind ik de snuit te smal en de oren veel te klein, het ziet er raar uit... En de vacht is ook nogal lang.

Vind jouw honden echt plaatjes, maar volgens mij zijn ze behoorlijk pittig van karakter of niet? :-)

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Het is inderdaad veel moeilijker, maar nog enigszinds doenbaar wel (die bovenste werklijn heeft vb ook zijn foktoelating)

Mensen met bouviers van het oude type (of een roeselaarse bouvier) of border collies uit werklijen hebben het een stuk moeilijker, zo niet bijna ondoenbaar.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Showlijn, werklijn, dual purpose lijn > Hoe zit dat met de rasstandaard?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Help! Stafford probleem???
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^