Grommen naar sommige mannen 's nachts/ 's avonds laat

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Dit begint steeds hardnekkiger gedrag bij Evy te worden de laatste tijd, waarschijnlijk omdat we door het verbeterende weer ook meer mannen 's avonds laat/ 's nachts tegen komen met de wandeling. Wat ik mij alleen het meeste af vraag is of ik er wel iets aan moet doen? Eerlijk gezegd vind ik het wel een veilig gevoel geven.

Tot nu toe heb ik nog geen logica kunnen ontdekken in het grommen, want ze doet dat niet bij alle mannen. In eerste instantie dacht ik dat ze dat alleen deed wanneer het om dronken mannen ging of mannen die luidruchtig naar mij aan het schreeuwen waren (heeey, kom eens hier!" en dat soort dingen. Zodra Evy gromde, was diegene stil = succes.
Gisteravond kwamen we een man tegen die echt recht op ons af kwam lopen, als één van ons niet aan de kant zou gaan liepen we tegen elkaar aan. Evy spotte de man en kwam direct strak tegen mij aan lopen (ze loopt altijd los op dat tijdstip) en toen de man heel dichtbij kwam (denk nog geen 3 meter afstand) begon ze te grommen, de man ging direct aan de kant. Deze keer kon ik geen walm van alcohol ontdekken, maar misschien deed ze dit omdat die man zo recht op ons af kwam lopen en ze dat als bedreiging zag?
Het begon als klein pupje toen we op een fietspad liepen waar de lantarens van kapot waren. Ze liep ook los en ineens kwam ze naast mij lopen en haar hele houding verstrakte. Ik had werkelijk waar geen idee wat er aan de hand is, dus ik bleef stil staan. Er kwam echt een lage en dreigende grom uit Evy en op dat moment zag ik een man van achter een boom heel hard weg rennen.

Ik weet zeker dat een deel van dit gedrag door mij komt, want ik voel mij absoluut niet op mijn gemak wanneer het helemaal donker is buiten en ik vind het ook verschrikkelijk als ik haar dan moet uitlaten. Die onrust voelt ze, zeker weten.

Dan blijft dus de vraag, wat moet ik aan met dit gedrag? Moet ik haar hier in corrigeren (en zo ja, hoe?) of moet ik haar laten gaan? Moet ik haar voortaan aangelijnd houden tijdens het wandelen? Waarom doet ze dit naar enkele mannen en niet naar alle?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen naar sommige mannen 's nachts/ 's avonds laat" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gorik & ZivaGorik & Ziva 3 doggies

honden foto van Gorik & Ziva

Mijn eerste gedachte is: niet corrigeren. Evy beschermt jou, en ok, normaal gezien moet de roedelleider de touwtjes in handen hebben, maar honden beschermen nu eenmaal hun roedel. Evy heeft jou blijkbaar toch al enkele keren kunnen behoeden voor een benarde situatie, dus helemaal niets aan doen, zeg ik dan. 
Blij zijn met een hond die jou zo beschermt :-) 
Ziva deed dit ook bij m'n vriendin toen die zwanger was, maar dit was binnen. Dit corrigeerden we dan weer wel. Maar buiten, gewoon laten doen, zolang het hierbij blijft, natuurlijk.

Maar dat is gewoon mijn mening.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

honden page profiel KK 3 doggies

honden foto van K

" Ik weet zeker dat een deel van dit gedrag door mij komt, want ik voel mij absoluut niet op mijn gemak wanneer het helemaal donker is buiten en ik vind het ook verschrikkelijk als ik haar dan moet uitlaten. Die onrust voelt ze, zeker weten.

Dan blijft dus de vraag, wat moet ik aan met dit gedrag? Moet ik haar hier in corrigeren (en zo ja, hoe?) of moet ik haar laten gaan? Moet ik haar voortaan aangelijnd houden tijdens het wandelen? Waarom doet ze dit naar enkele mannen en niet naar alle? "
ik denk zelfs dat haar hele gedrag komt omdat ze voelt dat je onzeker bent in het donker.
bij sommige mannen zal jouw onrust groter zijn, omdat ze verdacht doen, zoals dronken mannen.
ik zou het niet corrigeren, maar haar wel aan de riem houden, want je weet niet of het bij grommen blijft.

honden page profiel Gorik & ZivaGorik & Ziva 3 doggies

honden foto van Gorik & Ziva

" ik denk zelfs dat haar hele gedrag komt omdat ze voelt dat je onzeker bent in het donker.
bij sommige mannen zal jouw onrust groter zijn, omdat ze verdacht doen, zoals dronken mannen.
... "

Maar wat dan met de man die vanachter de boom wegrende. Die had Sanne toch helemaal niet gezien, of begrijp ik dit verkeerd? Ze geeft echter wel aan dat ze heel onzeker is in het donker, maar dat Evy dan net begint te grommen als ze in de buurt van die man komen... ?

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Ik persoonlijk zou haar daar niet in corrigeren. Zoals je zelf al zegt geeft het een veilig gevoel. Ze voelt zeker je onrust.

Als het hier bij blijft en het niet erger wordt dan een grom zou ik het zo laten.

Ik zou haar dan wel aangelijnd houden want je weet maar nooit.

Vroeger ging ik demechelse herder van de buren uitlaten ik was toen een jaar of 12/13. Ik ging met haar altijd op de fiets naar de bossen. Ook zij gromde en ging tegen mij aan hangen als er mannen in de bossen aan het wandelen waren en te dicht bij mij kwamen. Wat was dat vooral als jong meisje een veilig gevoel.

honden page profiel KK 3 doggies

honden foto van K

"
Maar wat dan met de man die vanachter de boom wegrende. Die had Sanne toch helemaal niet gezien, of begrijp ik dit verkeerd? Ze geeft echter wel aan dat ze heel onzeker is in het donker, maar dat Evy dan net begint te grommen als ze in de buurt van die man komen... ? "
iemand die ineens wegrent vanachter een boom, daar zal elke hond op reageren, vooral als ze al aanvoelt dat het vrouwtje zich niet zo zeker voelt.

honden page profiel Gorik & ZivaGorik & Ziva 3 doggies

honden foto van Gorik & Ziva

Klopt uiteraard volledig wat je zegt, maar ik begreep uit het verhaal dat de man pas ging lopen op het moment dat Evy begon te grommen. Kan ik verkeerd begrepen hebben, natuurlijk. Het is uiteraard altijd moeilijk in te schatten als je er zelf niet bij bent.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

" Wij hadden vroeger een molosser die dit precies zo deed. Je voelt je zo veilig alsof er een peloton me-ers je beschermd!
De hondentrainer had een antwoord: onze hond deed het uit onzekerheid. Hij zocht bescherming bij ons (letterlijk contact zoeken door tegen je been aan te lopen/leunen) en het grommen/blaffen was onzekerheid. Maar hij opperde ook dat sommige honden niet zo goed kunnen zien in de schemering/donker/straatlantaarnverlichting.
Je kunt je hond evt. de ogen laten checken op een (erfelijke) oogaandoening. Wil niet zeggen dat hij ergens last van heeft. Maar er zijn er 2, waarvan ik de naam vergeten ben, die in het donker wat zicht problemen geven.
Zou het helpen als je de persoon gewoon vriendelijk begroet? Wanneer hij terug groet ziet je hond misschien dat het gewoon een mens is? "


Dat ligt wel aan de manier van grommen.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

misschien niet het juiste antwoord, maar ik ben het niet zo met mn voorgangers eens

corrigeren......... nou.... ik zou toch een forse "nee" laten horen
en direct haar onder appèl zetten

want was het nodig dat ze gromde?
nee toch, er loopt iemand op straat......... dat mag toch?
en wat is dalijk de volgende stap die ze doet in haar (onzekere) gedrag?
uitvallen?
daar kan een hoop ellende van komen, en bovendien heb je helemaal geen
waak- en verdediger naast je lopen, maar een hond die mensvriendelijk hoort te zijn
en erg baasgericht.

bij mij ging zo'n hond dus absoluut NIET los in het donker
absoluut nog niet 1 seconde, ik hou trouwens niet van loslopende honden in het donker
maar das dan mijn mening, je zou van mij beslist de vraag krijgen haar aan te lijnen.

ze is helemaal niet bezig met jouw beschermen, ze voelt zich ook niet veilig en is onzeker
ze beschermt dus voornamelijk zichzelf (sorry, maar dat is wat ik er uit lees)
het is jouw taak om haar veilig te houden, niet andersom
ze heeft ook niet zomaar de capaciteiten om jou te beschermen en dat is ook niet de insteek
van dit verhaal

ik zou haar dus aanlijnen, en voortaan zelf het voortouw nemen
komt iemand recht op jullie af, ga dan zelf al vast wat opzij en neem haar zo dat jij tussen
man en hond in bent waarmee je duidelijk zegt "Evy, ik neem de verantwoording, jij mag je veilig voelen, want er is niets aan de hand"

als het ooit echt nodig is, weet ze dat echt wel
en dan is het maar zeer de vraag wat ze zal doen trouwens

btw
als mijn hond iets opmerkt wat hem niet zint, gaat hij juist een halve pas voor me lopen
wat ik trouwens ook niet accepteer

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Lekker laten gaan. Evy weet dat jij het niet prettig vindt in het donker en wil het voor jou juist zo comfortabel mogelijk maken.

Max doet dit ook, alleen komt er bij hem soms ook nog wel een lage blaf uit. Ik zelf ben doodsbang in het donker, dus als hij dit doet, loop ik een stuk fijner. :-) Hoe schattig hij erook uit ziet, het schrikt mensen toch af.

Ik ben wel blij dat Max dit doet, als hij het maar op deze manier blijft doen. Zolang hij niet van plan is uit te vallen o.i.d laat ik het lekker gaan. Hoe prettiger ik me voel, hoe fijner lopen het voor ons beide is. :-)

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

De meeste honden zijn 's avonds wanneer het donkerder is waakzamer/banger/... Dat merk ik bij Saffira ook, overdag is ze nieuwschierig naar mensen en wil ze snuffelen, 's avonds hoeft ze er niets van te weten. 
Als je zeker weet dat ze die mannen niet zal aanvallen kan je haar los laten lopen, want het is wel goed dat ze meteen naar jou komt dan. Anders zou ik 's avonds wel een lijn aandoen, voor alle zekerheid dat er geen ongelukken gebeuren. 
Maar natuurlijk kan je haar dat het beste afleren. Je voelt je misschien wel veiliger, maar ik denk dat als een man jou zou aanvallen ze je ook meteen zou verdedigen. Die grom schrikt enkel af, maar hij schrikt 90% van de tijd misschien onnodig af. Jij straalt die onrust op je hond af, dus probeer een andere houding aan te nemen tijdens het late wandelen.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Het verhaal van de man achter de boom:
Ik had de man inderdaad niet gezien en ik was mij ook van geen kwaad bewust, dus ik kan daardoor ook geen signalen aan Evy af hebben gegeven. Evy had wel door dat er iets aan de hand was (misschien had ze hem achter die boom zien schuiven?) en begon dus te grommen. Toen ze gromde rende hij weg en toen stopte ze direct met het grommen. Ik denk dat doordat ze toen succes heeft gehad, dit gedrag is aan blijven houden.

@ Goja: de reden dat Evy op dat moment los loopt, is omdat dat het enige moment van de dag is dat ze los kan. Wij hebben hier geen losloopgebieden in de buurt en na 22.00 is het park door hondenuitlaters bestempeld als losloopgebied. Ben na dat tijdstip eigenlijk nog nooit een hond tegen gekomen die wel aangelijnd was. Evy heeft expres een lampje aan haar tuig en allemaal reflecterend spul, dus ze valt echt super goed op. Voor mij is het geen optie om naar een losloopgebied te gaan, want ik heb geen rijbewijs. Rennen naast de fiets en hardlopen gaat niet, want dat vindt ze volgens mij niet leuk. Ze gaat ontzettend trekken naar achteren en wil continue overal snuffelen en doen, maar dat gaat niet en dan gaat ze tongelen en dat is voor mij een teken dat ik ermee moet stoppen.

Ik zal haar in ieder geval aanlijnen als ik iemand tegen kom waarvan ik denk dat ze daar naar gaat grommen en zelf een boog maken, zodat ze misschien door heeft dat het geen noodzaak is en ik de situatie onder controle heb. Misschien hoef ik haar dan helemaal niet te corrigeren en dooft het gedrag vanzelf uit.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Even iets anders dat mij opvalt in je post; 
'Rennen naast de fiets wil ze niet, hardlopen gaat niet want ze wil snuffelen, maar dat gaat niet en dan gaat ze tongelen'

Denk je dat die van mij niet ook liever los in het bos achter de konijnen aangaan dan netjes mee hardlopen? En naast de fiets moet ik ook wel eens een correctie geven omdat meneer ineens wil snuffelen. En dat vinden ze dan even niet leuk, en dan hebben ze pech gehad. Uiteindelijk lopen ze lekker een stuk mee, uiteindelijk leren ze dat hardlopen niet gelijk is aan hun eigen zin doen. Net zo goed als voor de step lopen niet betekent altijd hun eigen zin doen, dat wil niet zeggen dat ze het binnen die beperkingen niet leuk vinden. Als je altijd als Evy aangeeft ergens geen zin in te hebben, toegeeft, wordt het wel lastig om haar zover te krijgen dat ze rekening met jou houdt....

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik loop zonder problemen buiten, ook als het donker is, maar Mellow heeft dat dus ook.
 
Vorig jaar liep ik 's avonds (donker) eens op het onverlichte fietspad (alleen verlichting vanaf de weg, die een meter of 2 hoger ligt).
Als wandelaar heb je daar in het donker eigenlijk niks te zoeken, omdat aan de andere kant van de sloot wél straatverlichting is (langs de huizen).
Hoe dan ook, wij liepen daar, er kwam ons in de verte een man tegemoet. Ik ben even aan de andere kant gaan lopen om wat ruimte te creëren. Ze blafte niet, ze keek alleen maar toen wij elkaar passeerden. En ze bleef kijken, liep ook echt zijwaarts, om die man maar in de gaten te houden. Zo heeft ze een hele tijd gelopen tot hij uit het zicht was.
En dit doet ze dus echt niet bij iedereen. Op dat moment gaf het mij ook een veilig gevoel, ik denk ook zeker wel dat ze flink tekeer zou gaan (en meer?) mocht iemand iets uithalen.
Zo heeft ze namelijk ook eens tegen twee pratende gasten geblaft die ons tegemoet kwamen, het voelde voor haar bedreigend dat ze ons naderden en dat liet ze duidelijk blijken.

Ik corrigeer haar daar ook niet in, creër wel wat ruimte door de personen niet al te dicht te passeren (gewoon zij aan de ene kant, wij aan de andere kant) en zorg dat ze niet de volledige lengte van de lijn heeft (anders springt ze op en dat wil ik niet).

Juist omdat ze het niet bij iedere man doet vertrouw ik zeker op haar gevoel en ondanks dat ik niet bang ben 's avonds vind ik het toch prettig dat ik op haar kan vertrouwen.

honden page profiel Dominique en de bordersDominique en de bordersgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dominique en de borders

Ik ben het eigenlijk wel deels met Goja eens..
Als roedelleider is het jou taak je roedel, en dus je hond, te beschermen. Ik snap dat het veilig kan voelen als je je al niet zeker voelt in het donker, maar eigenlijk is dit de omgekeerde wereld...

Een ander voorbeeld.. Eén van mijn teven viel altijd erg uit naar andere honden buiten.. puur uit onzekerheid. omdat mijn oudste reu eens gegrepen is ben ik zelf 'bangig' voor vreemde honden, en haar grote mond hield meestal andere honden wel op afstand..
Tot dat ik een keer in het park liep, en er van grote afstand een pitbull achtige hond los op ons afgestormd kwam. De hele lichaamstaal van die hond stond me niet aan en ik schrok me dood. In een reflex heb ik de lijn kort gepakt, mijn arm achter mn rug gegooid waardoor mn teef achter mij kwam te staan en heb ik hard 'Stop! Ga weg!' tegen die hond geroepen. (dat was het eerste wat in mij opkwam haha)
Het hielp, want de hond ging er snel vandoor.. Het resultaat was dat mijn teef veel minder ging uitvallen naar vreemde honden. Waarom? Omdat ik haar heb laten zien dat ik als roedelleider in staat ben om haar te beschermen, en dat zij het niet langer hoeft op te lossen...
en dat is toch uiteindelijk de bedoeling? Dat onze honden ons, zowel binnen als buiten, als leider zien?

Ik zou dus proberen haar te laten zien dat jij haar kan beschermen en niet andersom.. Hou haar aan de lijn, laat haar desnoods achter je lopen als er een man aankomt en begroet de man. Geef haar de bescherming die ze op dat moment nodig heeft...

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Ik heb even geen tijd om alle reacties door te lezen maar ik zou het niet prettig vinden. Waarschijnlijk pikt ze jouw onrust op, maar ik zou geen hond willen die het initiatief neemt. Mijn reactie naar mijn hond zou zijn 'hoeft niet, is goed, niks aan de hand' en gewoon doorlopen. 
Het gevaar is namelijk dat je nu bij Evy neerlegt te beoordelen of iets of iemand gevaarlijk is of niet en het is een beetje lullig als ze straks bij iemand in de broekspijpen hangt die op jou af komt om de weg te vragen....

Even voor al die mensen die denken dat honden heel goed kunnen beoordelen wie gevaarlijk is of niet; we waren gisteren op bezoek bij iemand met een Golden met een pettenfobie; doe gromt en dreigt als iemand een pet op heeft, gaat de pet af is er niks meer aan de hand....

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik ga het volgende proberen:
Even kijken of ik met mensen af kan spreken met een stabiele hond om 's avonds laat te wandelen. Dan heb ik namelijk niet de onrust van het alleen lopen en heeft Evy een "voorbeeld". Ben gisteravond na het incident met iemand mee gelopen en toen was er niets meer aan de hand, maar toen was ik ook helemaal relaxed.
Voorlopig Evy aan de lijn houden en met een boog om de vreemde mannen heen lopen met haar het verste er vanaf. Even kijken of ze dan nog steeds blijft grommen, als dat het geval is is het tijd voor een ander plan of toch maar corrigeren.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

de vraag is maar of het grommen zo bewakend bedoeld is
ik denk dat het in heel veel gevallen gemotiveerd wordt uit angst, en dus afstandsvergrotend is bedoeld, en dan niet vanuit een gewenste motivatie, maar uit onzekerheid over de situatie.

dat is misschien wel voor de schijn effectief, en lijkt het zo "veilig"
maar levert geen moedige waakzame hond op
maar een hond die in een volgende stap weleens uit kan halen (uit angst)
en dat is toch wat niemand wenst, nooit niet, brengt alleen maar problemen.

een hond die werkelijk waakzaam is, zal hooguit zijn oren eens wat naar voren trekken
de geur goed opnemen en de situatie inschatten en 99 van de 100 keer gelijk weer ontspannen
die gromt ook niet op zo'n moment, die komt wel in actie als het echt nodig is, en zal dan misschien zelfs het hele gegrom overslaan.

en los laten lopen in het donker, en dan aanljinen als er iemand aankomt........
vind ik en slecht plan, zo maak je de hond juist alert op heel gewone situaties
namelijk dat er mensen lopen in het donker, en dat dat heeeeel gewoon is

btw
wat wel effectief is, is je hond op commando leren blaffen
dat geeft echt wel het gewenste effect en de hond koppelt dat niet aan specifieke situaties
ik heb dat bij mijn vorige hond gedaan, en dat was echt heeeeeeeel handig
ff "doe eens luid"  en er komt "woef woef"..... heb je gelijk ruimbaan in situaties waar jij
je niet zo prettig over voelde ;-)

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Max wil ook nog niet meefietsen of hardlopen, maar wel als hij losloopt. Maarja, als ik hem los doe is dat ergens op een dijk en daar kan ik moeilijk gaan fietsen en hardlopen zonder dat er een goed luisterende andere hond bij is.... Max kan OVERAL los, als er maar een hond bij is doe goed luisterd, want daar waggeld hij toch wel achter aan. Alleen in het donker is Max sowieso bang, dus daarom gromt hij ook eerder...

Grote mannen vind hij sowieso niet altijd fijn als ze op hem afstappen en in het donker laat hij zich dan ook wel even honden met een lage grom of een zwaar blafje.

honden page profiel KK 3 doggies

honden foto van K

" Ik ga het volgende proberen:
Even kijken of ik met mensen af kan spreken met een stabiele hond om 's avonds laat te wandelen. Dan heb ik namelijk niet de onrust van het alleen lopen en heeft Evy een "voorbeeld". Ben gisteravond na het incident met iemand mee gelopen en toen was er niets meer aan de hand, maar toen was ik ook helemaal relaxed.
Voorlopig Evy aan de lijn houden en met een boog om de vreemde mannen heen lopen met haar het verste er vanaf. Even kijken of ze dan nog steeds blijft grommen, als dat het geval is is het tijd voor een ander plan of toch maar corrigeren. "

je hoeft in feite niet eens een hond mee te nemen, want als je samen met iemand loopt ben jij minder onzeker, en dat scheelt voor evy weer.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ja maar denk niet dat ze voor haar plezier een rondje loopt hoor, ze gaat juist wandelen voor de hond :-D En dan zou het stom zijn om de hond niet mee te nemen he :P

honden page profiel KK 3 doggies

honden foto van K

" Ja maar denk niet dat ze voor haar plezier een rondje loopt hoor, ze gaat juist wandelen voor de hond :-D En dan zou het stom zijn om de hond niet mee te nemen he :P "

ik bedoel dat ze geen 2de, stabiele, hond mee hoeft te nemen.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Aaaah oke :-D Ja dat klinkt al wat logischer inderdaad :P

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Even iets anders dat mij opvalt in je post; 
'Rennen naast de fiets wil ze niet, hardlopen gaat niet want ze wil snuffelen, maar dat gaat niet en dan gaat ze tongelen'

Denk je dat die van mij niet ook liever los in het bos achter de konijnen aangaan dan netjes mee hardlopen? En naast de fiets moet ik ook wel eens een correctie geven omdat meneer ineens wil snuffelen. En dat vinden ze dan even niet leuk, en dan hebben ze pech gehad. Uiteindelijk lopen ze lekker een stuk mee, uiteindelijk leren ze dat hardlopen niet gelijk is aan hun eigen zin doen. Net zo goed als voor de step lopen niet betekent altijd hun eigen zin doen, dat wil niet zeggen dat ze het binnen die beperkingen niet leuk vinden. Als je altijd als Evy aangeeft ergens geen zin in te hebben, toegeeft, wordt het wel lastig om haar zover te krijgen dat ze rekening met jou houdt.... "

Goed punt, maar de reden dat ik zou gaan fietsen is vanwege haar, niet vanwege mezelf. Ik vind het veel leuker om haar aan de lange lijn te doen en dan met haar te gaan dollen, daar wordt ze even moe van en dat vinden wij allebei leuk om te doen. Ik houd niet zo van fietsen, zeker niet omdat het voor mij pijn doet. Ik doe het, omdat mij verteld wordt dat het goed is voor Evy. Alleen als ik dan aan haar merk dat ze het helemaal niet leuk vind, waarom moet ik dat dan wel doen?
Zelfde verhaal met hardlopen, ik heb er echt een verschrikkelijke pest hekel aan, alleen mijn vader wil met haar hardlopen. Nu is mijn vader veel te lui om dat te doen, hij wil dat ik een hond aflever die direct met hem minimaal 5 km kan gaan hardlopen. Als ik dat eenmaal heb gedaan dan kan ze voortaan twee keer per week met hem mee, maar tot die tijd niet.

Kan best zo zijn dat ze moeilijk doet, omdat ik het niet leuk vind. Als ik iets leuk vind, gaat zij er 200% voor (over het algemeen, ze is en blijft een puber).

honden page profiel Buffy & BaileyBuffy & Bailey 3 doggies

honden foto van Buffy & Bailey

" Tot nu toe heb ik nog geen logica kunnen ontdekken in het grommen, want ze doet dat niet bij alle mannen. In eerste instantie dacht ik dat ze dat alleen deed wanneer het om dronken mannen ging of mannen die luidruchtig naar mij aan het schreeuwen waren (heeey, kom eens hier!" en dat soort dingen. Zodra Evy gromde, was diegene stil = succes. "



" Gisteravond kwamen we een man tegen die echt recht op ons af kwam lopen, als één van ons niet aan de kant zou gaan liepen we tegen elkaar aan. Evy spotte de man en kwam direct strak tegen mij aan lopen (ze loopt altijd los op dat tijdstip) en toen de man heel dichtbij kwam (denk nog geen 3 meter afstand) begon ze te grommen, de man ging direct aan de kant. "




" Het begon als klein pupje toen we op een fietspad liepen waar de lantarens van kapot waren. Ze liep ook los en ineens kwam ze naast mij lopen en haar hele houding verstrakte. Ik had werkelijk waar geen idee wat er aan de hand is, dus ik bleef stil staan. Er kwam echt een lage en dreigende grom uit Evy en op dat moment zag ik een man van achter een boom heel hard weg rennen. "


Allereerst wil ik even zeggen dat ik absoluut geen expert ben en ook niet ontzettend veel ervaring heb met honden. Zeker niet in dit geval. Maar juist daarom wil ik even reageren want in de 3 situaties die hierboven zijn beschreven vind ik juist dat de mannen erg bedreigend overkomen naar jou toe.
Dronken schreeuwende mannen, iemand die zo strak op een 'jonge'meid af loopt en een man die zich achter een boom verborgen houd..
Misschien zijn het mijn zwangerschapshormomen maar bij mij gaan toch zeker alarmbellen rinkelen.

Dus ik vraag me dan af.. waarom Evy zich niet mag laten horen en zien? Als een hond in wat voor situatie zich bedreigd voelt uit hij/zij zich toch door lichaamstaal en als dat niet opgepikt wordt eindigt dat toch vaak in een waarschuwende grom? Ik zie in de boven beschreven situaties dan ook echt geen reden om haar te corrigeren, eerder een goedkeuring.


honden page profiel Gorik & ZivaGorik & Ziva 3 doggies

honden foto van Gorik & Ziva

Ben ik het helemaal mee eens...

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Mee eens! :-)

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

"

Allereerst wil ik even zeggen dat ik absoluut geen expert ben en ook niet ontzettend veel ervaring heb met honden. Zeker niet in dit geval. Maar juist daarom wil ik even reageren want in de 3 situaties die hierboven zijn beschreven vind ik juist dat de mannen erg bedreigend overkomen naar jou toe.
Dronken schreeuwende mannen, iemand die zo strak op een 'jonge'meid af loopt en een man die zich achter een boom verborgen houd..
Misschien zijn het mijn zwangerschapshormomen maar bij mij gaan toch zeker alarmbellen rinkelen.

Dus ik vraag me dan af.. waarom Evy zich niet mag laten horen en zien? Als een hond in wat voor situatie zich bedreigd voelt uit hij/zij zich toch door lichaamstaal en als dat niet opgepikt wordt eindigt dat toch vaak in een waarschuwende grom? Ik zie in de boven beschreven situaties dan ook echt geen reden om haar te corrigeren, eerder een goedkeuring.

"


ik zie dat helemaal niet zo
want wat is er dan gebeurd?
werd  Sanne letterlijk bedreigd, werd Evy bedreigd, stonden ze voor haar neus, binnen bereik?


ik lees een jonge golden teefje wat los loopt in het donker
wat vergezeld wordt door haar vrouwtje die het in het donker buiten lopen heel onplezierig vindt
(begrijpelijk hoor, dat is denk ik bij heel veel mensen zo)
en de hond dus ook

dit heeft echt niks met wat voor verdediging te maken, dit is het begin van een vorm van angstagressie, en volgens mij is dat een vorm van agressie waar we allemaal voor waken
want ik mag aannemen dat iedereen wel weet wat het gevolg van angst agressie kan zijn

het is de 1e en belangrijkste taak van eigenaren om hun hond veilig door het leven te loodsen
hun zoveel zelfvertrouwen mee te geven, en steun te geven dat de hond zich rustig kan gedragen en vooral ontspannen kan zijn, en als iets al spannend is, zich direct refereert aan zijn baas die gelijk dan instapt en de leiding over neemt, iets wat hier nooit het geval kan zijn

een waarschuwende grom?
en waarvoor waarschuwt ze precies?
en wat gaat ze daarna doen (los lopend notabene)?

sorry, maar ik vind het zelf je hond dingen laten proberen op te lossen waar ze niet tegen op gewassen is, en als ik heel eerlijk ben, er zijn maar heel weining honden die in echte bedreigende situaties in zullen grijpen voor !!! hun baas, er zijn echter wel veel bijt incidenten waarbij de hond zich onterecht bedreigd heeft gevoeld, en die incidenten hebben soms heel grote gevolgen.

daarbuiten komt bij mij ook nog eens dat ik nog nooit een hond heb gehad "om me te beschermen", en als je buiten gaat lopen met angst....... zal de hond alleen die angst overnemen
en zeker geen stabiele verdedigende hond zijn of worden.

een hond dient altijd onder appel te staan, zo simpel is dat voor mij
mocht de nood echt aan de man komen kan je beter je mobieltje in de aanslag houden
dan je hond er tussen willen zetten

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"
Goed punt, maar de reden dat ik zou gaan fietsen is vanwege haar, niet vanwege mezelf. Ik vind het veel leuker om haar aan de lange lijn te doen en dan met haar te gaan dollen, daar wordt ze even moe van en dat vinden wij allebei leuk om te doen. Ik houd niet zo van fietsen, zeker niet omdat het voor mij pijn doet. Ik doe het, omdat mij verteld wordt dat het goed is voor Evy. Alleen als ik dan aan haar merk dat ze het helemaal niet leuk vind, waarom moet ik dat dan wel doen?
Zelfde verhaal met hardlopen, ik heb er echt een verschrikkelijke pest hekel aan, alleen mijn vader wil met haar hardlopen. Nu is mijn vader veel te lui om dat te doen, hij wil dat ik een hond aflever die direct met hem minimaal 5 km kan gaan hardlopen. Als ik dat eenmaal heb gedaan dan kan ze voortaan twee keer per week met hem mee, maar tot die tijd niet.Kan best zo zijn dat ze moeilijk doet, omdat ik het niet leuk vind. Als ik iets leuk vind, gaat zij er 200% voor (over het algemeen, ze is en blijft een puber). "

Als je het zelf ook niet wil, zie ik er geen reden door (anders dan dat draven bij een hond net als bij een mens endocanabinoiden vrijmaakt en honden er rustiger van kunnen worden. Mijn vorige husky viel uit naar andere hond, maar naast de fiets niet en na een fietstocht was hij ook rustiger)

Hardlopen: ik kan me niet voorstellen dat Evy 5 km hardlopen niet aankan, voor een beetje hond is dat op het tempo van een gem mens appeltje eitje. Qua gedrag klaarstomen voor je vader is zinloos. Dat zal hij echt zelf moeten doen want hij zal moeten bepalen wat hij wel en niet prettig vindt. Ik kan bv prima met Shadow hardlopen, mijn man vindt het een drama. Ik loop langzamer waardoor draf bij mij prima is, mijn man zit op de draf/ galop overgang en wordt regelmatig bijna in 2-en getrokken, ook omdat hij niet tijdig genoeg aangeeft wat het gewenste tempo is (en het gewenste tempo van Shad is de turbo erop :-) en dat is dan weer net te hard....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen naar sommige mannen 's nachts/ 's avonds laat" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^