Dominant? Hoe aanpakken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

Hoi,

Ik heb enkele vraagjes..
Bij ons eerste DA-bezoek onderzocht de DA onze MH-pup. Hij teste zn pootreflexen, zn hart en zn "dominantie". Hij legde hem op zn rug een observeerde zngedrag..
Daaruit maakte hij op dat onze pup dominant is. Hij spartelde enorm tegen toen hij op zn rug lag en beet.
Nu vandaag op de hondenschool werd ons hetzelfde gezegd..
Hoe nemen we dit best aan?
We zijn erg consequent, maar ik voel in sommige situaties dat hij echt de bovenhand wil nemen.
Op de HS legde de trainer mn pup op zn zij tot ie rustig en ontspannen was.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant? Hoe aanpakken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

geen verwijten, gewoon goed advies ajb ;-)
groetjes

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

als ik mijn jongste op haar rug zou proberen te leggen zou zij ook heel hard spartelen, maar zijn is helemaal niet dominant, zij is gewoon bang dan en weet niet wat er gebeurd

dus waarom denken ze dat je pup dominant is ?
voel jij dit zo ook aan ?

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

Eigl wel... Zn manier van uitdagen en blaffen en nahappen met lip omhoog en tanden bloot.

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Begrijp niet goed waarom de da dit deed ? Een pup dient eerst een vertrouwensband op te bouwen met jou, waarom zou je hem dan forceren door hem op zijn rug te gaan draaien te pas en te onpas ? Het eerste bezoek bij een da moet de pup leren dat er niets beangstigend is bij de da, neen, hij wordt gelijk getest op 'dominantie' en prompt in een houding geduwd die hij als onaangenaam ervaren heeft dus daarom beet hij... Ik zou het hier even aankijken hoor..het is echt een achterhaalde methode en heeft weinig met dominantie te maken, laat je niet gek maken maar geniet van je nieuwe pupsel, heb je al foto's trouwens ? Alvast veel succes ;-)

honden page profiel ..

honden foto van .

Eerlijk gezegd snap ik de reactie van je pup wel hoor. Op de rug leggen is namelijk helemaal niet zo fijn en daar kan een hond best snel in paniek van raken, Door dat ze zo spartelde en de DA dus eigenlijk niet zag dat hij iets bij haar deed wat ze helemaal niet fijn vond, voelde je pup zich genoodzaakt om zich te verdedigen. Idem met op de zij leggen. Ik ben er niet zo'n voorstander van het maakt een hond alleen maar angstig voor de handler. 
Hoe zie jij dat dat ze de overhand wilt nemen? Dus dat ze dominant is?

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

Ok, ik stel mn vraag anders..
Stel dat je een dominante pup hebt, HOE ga je ermee om??

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes

honden foto van Carine en haar meisjes

hoe ik altijd met mijn honden om ga is dat ik alles bepaal
ik bepaal wanneer ze in de mand/bench moeten gaan liggen, wanneer "ik" met hun wil spelen, wanneer ze op de zetel/schoot mogen; dat ze rustig moeten zitten voor ze hun eten krijgen ...

ik bepaal de regels en zij niet, en doordat ik consequent ben weten zij wat ze aan mij hebben, waar de grens is

honden page profiel Miss M.Miss M. 3 doggies

honden foto van Miss M.

Ik denk dat als jij ook het gevoel heb dat je pup wel eens dominant is, zou ik zeggen: blijf gewoon consequent opvoeden, zoals je dat nu al doet. Je hoeft je pup niet op zn rug te leggen om em toch te leren wat wel en niet kan. Ik zou me niet zo'n zorgen maken over het gedrag van je pup; hij wordt namelijk door jou en door mede honden opgevoed.

p.s waarom is dominantie zo'n verschrikkelijk probleem?

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

" Ik denk dat als jij ook het gevoel heb dat je pup wel eens dominant is, zou ik zeggen: blijf gewoon consequent opvoeden, zoals je dat nu al doet. Je hoeft je pup niet op zn rug te leggen om em toch te leren wat wel en niet kan. Ik zou me niet zo'n zorgen maken over het gedrag van je pup; hij wordt namelijk door jou en door mede honden opgevoed.

p.s waarom is dominantie zo'n verschrikkelijk probleem? "

Hij stelt zich echt en spreekt tegen en hapt. Dit zou dus normaalgezien vanzelf overgaan als wij gewoon doordoen zoals we bezig izjn? :-)
Maar op het moment dat hij zich zo stelt mag/kan ik echt niks doen buiten negeren?

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

de vraag is waarom hij zo doet, dit gedrag kan zowel uit dominantie voortkomen, als uit angst-onzekerheid. ook kan het zijn dat je hondje op dat moment gewoon heel opgewonden is en even niet weet hoe hij zijn energie kwijt moet.

mijn puppen happen in dat laatste geval nog wel eens, en dan is het gewoon zelf even kalmeren, rust uitstralen en niet reageren op het gehap. 1x happen, en ik doe zo, en dan is het afgelopen. ze weten dan weer dat ze niet zo hoeven te hyperen.

maar om te bepalen waardoor het komt, zou je eigenlijk de situatie uitgebreider moeten beschrijven. wat doet hij precies, wanneer en wat doe jij?

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

" Eigl wel... Zn manier van uitdagen en blaffen en nahappen met lip omhoog en tanden bloot. "

Ah deze reactie even gemist O-). Deze situaties zou ik heel persoonlijk negeren. 
Een pup cq jonge hond vind niks erger dan genegeerd te worden. Dus zijn negatieve aandacht krijgt geen respons. Dan houdt het grappige spelletje al heel snel op. Voornamelijk denk ik dat als jij de regels goed in de gaten houdt, dus nee is nee, ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen. dat je helemaal niks van dominantie zult merken. Krijgt je pup genoeg rust? Dit kan namelijk ook heel goed overprikkeling zijn. 

Een dierenarts bezoek, of training op de hondenschool is heel intensief voor een jonge hond. en krijgen ze vaak zoveel meer prikkels op zich af dan wij denken, waardoor het emmertje al snel over kan lopen. Wat ook weer kan verklaren waarom je pup zo uit de band springt. Zie het als een peuter die een hele drukke dag heeft gehad en eigenlijk daar zo moe van is maar net een half uurtje eerder had moeten slapen. Nu is die zo moe dat hij zich zelf eigenlijk in de weg zit en daar heel vervelend van wordt. Zo kan dat ook met pups en kan het zijn dat bij jou pup het emmertje sneller overloopt. Dus eerder al rust had moeten hebben?

Dusty kon heel erg hyper worden in het begin, dan kon hij ook gaan happen, springen etc. op dat moment stond ik op en liep weg zonder enig oogcontact of andere vorm van aandacht. Ging gewoon even uit het keukenraam naar buiten kijken. Na een poosje liep ik weer terug als nog negerend. Op een bepaalde moment riep ik hem bij me en dan kreeg hij aandacht. 

commando nee kan ook gaan helpen, maar dan moet je hond wel duidelijk weten wat Nee / laat dat betekend. (is ook handig voor buiten als ze iets wil eten wat jij niet wilt).

o ja goed om te onthouden dat als je negeren gaat toepassen op ongewenst gedrag het soms eerst erger kan worden, omdat ze vaak vooraf al eens een paar keer er aandacht voor hebben gehad. en dus eerst een paar keer nog iets intensiever kunnen proberen om toch je aandacht te trekken voor het gedrag afzwakt.

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Wanneer je tegenwoordig het woord 'dominant' in de mond neemt beginnen er al veel te steigeren haha. Maar goed dominantie, in de dierenwereld, heeft veel meer te maken met karaktereigenschap, eigen mening, enz. te maken  ipv het continu hogerop willen komen of zoiets. Honden willen niet continu hogerop komen, honden willen weten waar ze aan toe zijn en wat hun plek is en wat ze moeten doen, daarbij willen ze kunnen vertrouwen op degene die "de lakens uitdeelt". Dus degene die "de lakens uitdeelt" zal zich moeten laten zien, zal zich moeten bewijzen, zal een ander met respect moeten behandelen, en van daaruit groeit een wederzijds respect en vertrouwen. 

Dus wat ik denk dat jou hond je wil vertellen is zijn eigen mening of wat hij er van vind, de hond maakt duidelijk dat hij de situatie nog niet voldoende vertrouwd dat bepaalde dingen met hem gedaan worden, en helemaal een DA die op de eerste plek geen relatie met de hond heeft, maar ook omdat daar bijna altijd iets naars gebeurt wanneer we daar komen, jou rol hierin kan dus vrij groot zijn. Ik vind het zeer positief dat een hond gewoon laat zien wat ie er van vind, want dit geeft jou als baas heel veel informatie waar je op kan anticiperen. Mijn idee hier achter is dan ook, ga dingen doen met de hond in kleinere stapjes, aan de ene kant de hond vertellen wat jij van hem verwacht en aan de andere kant rekening houden met hoe hij zich daaronder voelt, voorbeeld, de hond moet in bepaalde situaties op zijn rug gelegd worden om onderzocht te worden, en dit kan je dus in kleinere stapjes voor elkaar krijgen, zover gaan tot het punt dat de hond jou handeling gewoon accepteert en pas daarna iets verder gaan, eerst dingen doen wanneer de hond zit, en wanneer de hond staat, dan de hond laten liggen, op zijn zij draaien, en pas wanneer dit geaccepteerd wordt kan je verder gaan met de hond op de rug draaien enz.(hier kan btw weken/maanden overheen gaan).

Het verplicht dingen doen daar hebben honden vaak een hekel aan, of eigenlijk daar moet eerst over "gepraat" worden, zelfs in een prikkelarme omgeving, als je tot acceptatie(van de hond) komt in een prikkelarme omgeving dan pas kan je de prikkels gaan opvoeren(als de hond iets niet kan in een prikkelarme omgeving, dan wordt het ook niets in een prikkelbare omgeving, zoals bv. bij de DA). Thuis gaat de hond bv. vaak uit zichzelf op de rug liggen om geaaid/onderzocht te worden, maar wanneer de prikkels groter zijn wordt het een strijd(en die strijd verlies je ten alle tijde, zelfs wanneer de hond het dan maar toe laat;-)).

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

euhm, wat een onzin van die DA en hondentrainer, die hebben te vaak CM gekeken als je het mij vraagt.
Nyx zou ook dominant zijn, maar hij is in sommige dingen onhandig en onwetend en zn staart krult.
daarnaast staat het woordje opgeven ook niet in zn woordenboek, is ie dan dominant of gewoon zo koppig als een ezel?

honden page profiel Nouri Nouri

honden foto van Nouri

Wat is dominant?en dan niet het gedrag wat hij vertoont, maar de betekenis van het woord..

lees dit eens door

http://www.puppies-en-honden.com/dominantie-bij-honden.html

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Helaas bestaat er nog steeds een verkeerd beeld van dominantie!
Een hond is van zich zelf niet dominant maar gedraagt zich dominant in een bepaalde situatie.
Domninant houdt meestal in dat de hond zelfverzekerd/zeker is,rustig,vriendelijk,benaderbaar en kan veel verdragen,gaat problemen uit de weg.
Een hond die uitvalt dus gromt,blaft,grauwt naar andere honden en/of mensen is vaak angstig en onzeker en dus niet..dominant! :-)
Een hond die "bij" het plasje van een ander,een plasje achterlaat,is bezig met communiceren en is niet..dominant.
Een pup/hond die geknuffdeld wordt,waar overheen gehangen wordt.van achteren benaderd wordt,in zijn slaap gestoord wordt,reageerd vanuit schrik en angst.
Een pup/hond die zomaar door een wildvreemde persoon op zijn rug gelegd wordt,vastgehouden wordt,reageerd ook vanuit angst,weet niet wat m overkomt,kant geen kant op,voelt zich bedreigd en reageerd van daaruit!
De manier waarop jouw pup reageerd is dus volkomen normaal en logisch en totaal niet dominant! :-)

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Als je twijfels hebt zou ik het op de hondenschool eens voorleggen, daar weten ze toch het best hoe jij je prachtige ;-) pupsel ( heb net de foto's bekeken op je profiel) kunt begeleiden. Inderdaad zal je even op je strepen moeten blijven staan, een neen is en blijft een neen... Als je het gevoel hebt dat hij tijdens spel de bovenhand wilt nemen, meteen alles staken, jij beslist over spelen, eten enz... Verder hem laten 'werken' voor snoepje...etensbak... simpel met commando 'zit', hem gewoon duidelijk maken dat jij de roedelleider bent !

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

We voeden onze honden zéér consequent op en gebruiken dezelfde commando's op hetzelfde moment en bij dezelfde situatie..
Ook moet de hond iedere keer vOOr zn eten enkele oefeningetjes doen. Pas nadien krijgt ie zn eten.
Wanneer hij zn tanden toont, blaft en zn lip omhoog trekt dus gewoon negeren? Is dit eenoplossing? In mijn ogen houdt hij zich daardoor niet minder in, maar ok, ikzal het dan maar zo aanhouden en hopen dat ie dan toch es staakt ;-)
Hier wordt ook verteld dat ie enkelmag spelen alsik het bepaal. Wil het dan zeggen dat ik best al de speeltjes uit de woonkamer haal en ze pas tevoorschijn haal als IK wil spelen?
Het lijkt me raar om een pup te verbieden van te spelen als hij het wil :-)

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Kim natuurlijk mag je pup spelen, maar vaak komt de hond met zijn speeltje naar jou toe en geeft jou dan aan dat het speeltijd is, dat wordt er bedoeld .Jij bepaald wanneer er gespeeld wordt met de pup. het beste houd je daar een speeltje voor die er alleen is voor samen te spelen. Ruim dit ook weer op nadat jij bepaald wanneer het spel over is,probeer altijd te stoppen voor je het idee krijgt dat de pup het niet meer leuk vind.

Waarom moet hij steeds weer gaan liggen tot jij het genoeg vind?train een pup niet tot vervelens aan toe maar houd het leuk.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Zo jammer van die da en trainer. Ze zouden eens wat moeten gaan leren over de nieuwste inzichten.

In welke situaties wil hij de overhand nemen? Kun je dit eens omschrijven en wat doen jullie op dat moment?

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

" Zo jammer van die da en trainer. Ze zouden eens wat moeten gaan leren over de nieuwste inzichten.

In welke situaties wil hij de overhand nemen? Kun je dit eens omschrijven en wat doen jullie op dat moment? "

Bijvoorbeeld bij eencommando als "liggen" en "blijven"
Als ie niet blijft moet ie iedere keer weer liggen en daar moet ik hemop den duur een klein beetje bij helpen. Dan hapt hij en blaft hij met zn lip hoog. Ik houd natuurlijk ook aan en hij MOET liggenomdat ik hem dat commando gaaf. Hij blijft protesteren en zn bijten verergert. Dat is voorbeeld

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoe help je hem en hoe is je toon dan?

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Sorry, maar persoonlijk houd ik er niet van als mensen hun theorieën op mijn honden loslaten. Ik heb een pittige teef en ik heb haar als pup nooit op de rug gelegd, zeker niet laten leggen door een vreemde. Ik heb wel te horen gekregen dat ik het zou moeten doen maar ik weigerde simpelweg omdat ik het niet nodig vond. 
Mijn dierenarts vond ook dat ik een dominante pup had (10 weken gok ik) omdat Farah haar bek niet wilde openen toen de dierenarts dat probeerde. Ze hield haar bek stijf dicht en toen de dierenarts haar een soort klem zette en dwong heeft ze zelfs gegromd en vervolgens gehapt. Ik vond het geen vreemde reactie en heb er ook niets mee gedaan. Tegenwoordig kan ze het op commando zonder problemen. 

Dominantie ligt ook aan het beeld wat mensen bij dominant hebben. Ik zie een sterke stabiele hond als dominant. Farah is veel gevoeliger en ondanks een heftig ding niet echt een dominante hond. Ze kan het wel, ze is ook erg duidelijk in haar taal maar soms reageert ze erg fel uit onzekerheid, afstandsvergrotend dus. Ze zoekt het in ieder geval nooit op. Daarom vind ik ook dat het onzin is dat ik haar als pup al ondersteboven had moeten knikkeren.

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

Hier wordt ook verteld dat ie enkel mag spelen als ik het bepaal. Wil het dan zeggen dat ik best al de speeltjes uit de woonkamer haal en ze pas tevoorschijn haal als IK wil spelen?
Het lijkt me raar om een pup te verbieden van te spelen als hij het wil :-)

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Ik zou een oefening nooit "helpen", ik train alles uit eigen wil en beweging. Een hond leert veel meer van zelf gaan liggen dan naar beneden geduwd worden. Als je motivator goed genoeg is zal een hond er alles voor doen. Door aan te gaan raken werk je juist demotiverend. Ik werk uit een leuk perspectief, waar mijn hond juist meer en meer wilt.

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

" Hoe help je hem en hoe is je toon dan? "


met snoep naar de grond brengen en dat helpt uiteindelijk ook niet en dan neem ik zachtjes zn voorpootjes en maak de beweging.
Gelijk wat ik zal zeggen, het zal TE hardhandig zijn volgens velen hier ;-) :-D

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Mijn idee is dat de hond daar weinig van leert en het in ieder geval niet leuker erdoor vindt(wat hij al laat merken). Beter laat je het hem zelf uitvogelen, zal je zien dat als hij zijn snoepje graag wilt al zijn kunstjes uit de kast gaat trekken. 
Trainen moet een feestje zijn, lekker samen werken. Op deze manier wordt het een verplichting en dus vervelend. Ook het steeds kunstjes uitvoeren voor een hond zijn eten krijgt vind ik niet nodig. Als een hond heeft bewezen dat hij zich KAN beheersen, geef ik nog maar heel soms een commando als een soort onderhoud.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Als je een hond gaat dwingen dan kun je een reactie van de hond verwachten die ook dwingend is. Hij geeft aan dat dit te hard is. Het maakt niet uit wat wij vinden. Je hond geeft heel duidelijk aan dat dit te hard is.

Ik zou meer gaan oefenen met het nadenken en vanuit de vrijwilligheid de af aanleren. Honden trainen = samenwerken en fun maken met zijn tweeën.

Jammer dat er nog steeds hondenscholen bestaan die deze methode hanteren en promoten. Je hebt een gevoelige hond die deze handelingen niet fijn vind.

Ook het zomaar op de rug gooien is mijn ogen not done.

honden page profiel Kim & Peet met Cooper & QuieroKim & Peet met Cooper & Quiero

honden foto van Kim & Peet met Cooper & Quiero

" Ik zou een oefening nooit "helpen", ik train alles uit eigen wil en beweging. Een hond leert veel meer van zelf gaan liggen dan naar beneden geduwd worden. Als je motivator goed genoeg is zal een hond er alles voor doen. Door aan te gaan raken werk je juist demotiverend. Ik werk uit een leuk perspectief, waar mijn hond juist meer en meer wilt. "


Ik zal NOOIT op het achterste van een hond duwen!!! ;-)

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Ik gebruik het als voorbeeld. Je pakt wel zijn voorpoten vast, wat ik ook onnodig fysiek contact vind. Een goede af leert een hond alleen door het zelf te doen. Wilt je hond het niet, probeer dan een andere beloning of houd de trainingsmomenten korter. Zal je zien dat hij veel meer wil heeft om te werken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominant? Hoe aanpakken" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^