puppy test, zin of onzin?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Maakt er hier iemand gebruik van? Waarom juist wel of juist niet? En voor degenen die het standaard laten doen......bleek de uitkomst van de test ook enigszins overeen te komen met hoe de pup/hond bleek te zijn?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen en reacties.':-)

edit/toevoeging:
Is er weleens uit de test heel iets anders gebleken als wat jullie als fokker tot dan toe al geobserveerd/geconcludeerd hadden.

Het eerste deel van mijn vraag kun je opvatten als wat er na de test bleek. Mijn toevoeging duidt op wat ervoor bleek.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppy test, zin of onzin?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik denk dat het er vanaf hangt welke test je gebruikt, er zijn best een aantal puptests beschikbaar die niet gevalideerd zijn en geen voorspellende waarde hebben....

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Heb je zelf ooit van een van die tests (wist niet dat er meerdere waren) gebruik gemaakt een ieder welk?

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Wij hebben altijd puppy testen gedaan, bij 10 nesten tot nu toe, vervolgens de kopers gevraagd wat voor type/karakter hond ze zochten, en zelf gekeken of dat ook ging passen, en daar een pup bij uitgezocht, van de ongeveer 70 pups zijn er totaal 3 terug gekomen en niet omdat het niet paste maar om andere redenen. We deden er ook altijd een boekje bij over hoe met de hond om te gaan, heb later wel berichten terug gehad dat het precies klopte wat er in de boekjes stond....leuk toch':-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Dat is wel heel netjes en accuraat dan in jullie geval!;-)

honden page profiel samsam 3 doggies

Ja, wij laten altijd de puppytest doen. In het eerste nestje zat een teefje wat altijd voorop stond en altijd piepte en blafte. Wij dachten dat ze haantje de voorste was, maar ze bleek juist wat onzeker. Omdat ze niet zo'n gemakkelijk karakter zou hebben hebben we haar zelf gehouden, ik wou haar niet bij onervaren mensen zetten. En ze bleek inderdaad erg onzeker te zijn. Ook bij de andere nestjes is altijd alles uitgekomen wat de test aangaf.
 Wij kijken ook zelf welk pupje het best bij welke pupkopers past.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

-nevermind

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

??? volg hem niet echt....:'(.......(nou ja, zo'n huilebalk ben ik niet hoor! Vond alleen geen gepastere smiley).

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Sorry ik was op mobiel en had niet goed gelezen. Ik dacht dat het over een algemene puppytest met rassen ging op internet. Mn reactie was ongepast dus heb ik hem aangepast.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Owwww nou dat werkt in ieder geval verhelderend!;-)

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik heb 1x een test laten doen vanuit de australian shepherd club.
en laatst met pediatrie hadden we het over puppytests gehad, en toen heb ik mijn 2 puppiedames meegenomen naar de uni zodat we in de les puppytests konden oefenen (onder begeleiding van gedragsdeskundige). dat was geloof ik de puppytest van campbell, dat is een makkelijk uit te voeren test die veel gebruikt wordt, al dan niet aangepast. maar het is geen gevalideerde test, en aan bepaalde gedragingen wordt bijv. het label dominantie gehangen, terwijl dezelfde gedragingen ook uit angst kunnen voortkomen.

desalniettemin was het wel leuk om het gedrag van mijn dames tijdens de puppytest te zien, en kon je wel het verschil zien in karakter dat ze in het dagelijks leven ook hebben. dat Abby meer open en onstuimiger is dan Joy bijv.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Ik denk dat het mn zin heeft als het gebruikt wordt door ervaren mensen en op meerdere momenten in de acht weken @Vera, ik neem aan dat je bij het beoordelen van de test, bewust of onbewust ook al die andere indrukken meeneemt. 'Mijn' fokker doet geen gevalideerde puptest, maar ze fokt al veertig jaar dit ras, er gaat bijna nooit iets mis bij de plaatsingen maar ze woont zo'n beetje naast de pups, stelt ze aan allerlei zaken bloot en observeert... Een keer een test, zou zomaar tot een verkeerde conclusie kunnen leiden, lijkt mij

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik had/heb er zelf ook mijn twijfels over (zeker als je uitgaat van eenmalig testen) vandaar dat ik hier ook naar de ervaringen van de fokkers zelf besloot te vragen.

Een van mijn zussen heeft onlangs haar nieuwe aanwinst in het gezin op mogen nemen en 'puppyziek' als ik ben;-) heb ik de hele aanloop daarheen op de voet gevolgd (via de telefoon en internet weliswaar). En de uitkomst van de eenmalige puppy test in de laatste week kon ik niet echt rijmen met al hun observaties en ervaringen tijdens de 'kraamvisites' wat uiteraard ook moment opnamen zijn maar die wel heel constant van aard waren.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

" Ik denk dat het mn zin heeft als het gebruikt wordt door ervaren mensen en op meerdere momenten in de acht weken @Vera, ik neem aan dat je bij het beoordelen van de test, bewust of onbewust ook al die andere indrukken meeneemt. 'Mijn' fokker doet geen gevalideerde puptest, maar ze fokt al veertig jaar dit ras, er gaat bijna nooit iets mis bij de plaatsingen maar ze woont zo'n beetje naast de pups, stelt ze aan allerlei zaken bloot en observeert... Een keer een test, zou zomaar tot een verkeerde conclusie kunnen leiden, lijkt mij "
Wij doen altijd twee testen, de cambel en de hovawart test, die doen we met 7 weken, op onbekend terrein voor de pups en een onbekend persoon, voor de pups, neemt de test af. En dan is het gewoon invullen wat je ziet. En omdat je zeer nauw betrokken bent geweest bij het opgroeien van de pups de eerst 7 weken weet je eigenlijk al wat er uit de testen komt, het komt maar zelden voor dat er iets uit de test komt waar je heel versteld van staat. Het is vooral, voor ons, leuk om te doen en een soort van controle.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Je moet de testen ook niet vaker doen dan één keer, het is namelijk een moment opname, en ze weten niet wat er gaat gebeuren, de tweede keer kan dan ook al beïnvloed worden door wat ze de eerste keer geleerd hebben.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Cabasja

" Je moet de testen ook niet vaker doen dan één keer, het is namelijk een moment opname, en ze weten niet wat er gaat gebeuren, de tweede keer kan dan ook al beïnvloed worden door wat ze de eerste keer geleerd hebben. "


Wat een rare reden....dan.zou juist de 2de test van belang zijn om te kijken welke pup het snapt of niet.
Ik fok nu 15 jaar 20 nestjes totaal.
Nog nooit puppy test gedaan. nooit een hond teruggekomen.
Wel mensen ooit een andere pup wilde dan ik voor ogen heb....ik zoeg dat ze de puo meenemen die ik bij hun vind passen.
In de 10 wkn verandere ze zoveel van karakter!
Met 3 wkn denk je die is haantje de voorste...1 week later is het de andere.
Een week later weer een ander.
Daar is het juist zo belangrijk dat je als fokker wel wat verstand van een hond hebt en zo zien welke pup bij wie past.
Wij fokkers zien de pups de hele dag.
Een.puppytest is een inimini stukje uit het leven van de puo.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Het gaat juist niet om het snappen, het is niet de bedoeling om de pups iets aan te leren, het gaat juist om de reacties van de pups op prikkels in een vreemde omgeving en op een vreemd persoon. En het karakter van een pup verandert niet om de zoveel weken, het karakter ontplooid zich. Wij doen het altijd voor een soort van controle(wat we dus vaak wel weten) en je geeft mensen handvaten mee hoe pups reageren in/op bepaalde situaties en hoe ze daar mee om kunnen gaan, en wij vinden dat leuk maar pupkopers ook, en je hoeft het niet te doen;-)

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Ik ben erg benieuwd naar de reactie's van baasjes waarbij de "beschrijving" niet klopt met de hond die ze nu thuis hebben lopen.
Ik ben zelf geen fokker, dus om dan te kunnen beweren dat het onzin is.?ik zou niet durven.
Nog leuker (als filmgek) dat we filmpjes hebben van dat onze Landseer 4 weken is in de puppybak.
Voor het eerst naar buiten met de groep, eerste keer aan de lijn, de speltoestellen.
En in essentie is er eigenlijk weinig veranderd in haar gedrag wat ze daar tussen de andere pups liet zien...en hoe ze nu op 6 jarige leeftijd met groepsdynamiek omgaat.
Ook het afwachtende bij bv de tunnel als pup.
Eerste eens kijken wat alle andere doen, gaan er alle 7 doorheen, en dan....rechtsomkeer terug naar moeders.."bekijk het maar met je tunnel".
Onbekende bij de puppybak met een snoepje.? 2 keer snuffelen..."van jou hoef ik geen snoepje".
Door heel veel factoren zal het gedrag echt wel veranderen, maar de fundatie.?.
Ik denk dat die blijft.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

@vera leuk om te lezen hoe jullie dit aanpakken. 
Ik haal er een paar dingen uit die me wel belangrijk lijken; jullie laten het door een onafhankelijk persoon doen. Dat lijkt me de betrouwbaarheid vergroten omdat je dan voorkomt dat je bij het afnemen van de test  zelf anders handelt / doet omdat je al een beeld hebt van de pup. Daarnaast laat je wel alle pups testen door dezelfde persoon wat interpretatieverschillen (interobserver variation) voorkomt. Dat lijkt mij ook wel betrouwbaarder dan door de toekomstige eigenaar. Ikzelf zou totaal onbetrouwbaar zijn bij een nest waar ik een pup uit moest kiezen; ik vind ze dan nl allemaal leuk ;-) en kijk niet meer neutraal ;-) 
Je hebt helemaal gelijk met het meer dan twee keer dezelfde test doen, niet aan gedacht dat er een leereffect ontstaat. Ik dacht meer aan een pup die een 'off day' heeft omdat hij of zij bv niet lekker is. Vandaar mijn opmerking. (Ik dacht nl aan Shadow en de puppy cursus waarbij hij een keer 'niets' deed en 's avonds vreselijk aan de diarrhee ging). 
Dank voor je reacties, weer wat geleerd.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

" Wij doen altijd twee testen, de cambel en de hovawart test, die doen we met 7 weken, op onbekend terrein voor de pups en een onbekend persoon, voor de pups, neemt de test af. En dan is het gewoon invullen wat je ziet. En omdat je zeer nauw betrokken bent geweest bij het opgroeien van de pups de eerst 7 weken weet je eigenlijk al wat er uit de testen komt, het komt maar zelden voor dat er iets uit de test komt waar je heel versteld van staat. Het is vooral, voor ons, leuk om te doen en een soort van controle. "
Wat is het verschil tussen beide testen? Ik neem ad dat de 2de op de (raseigenschappen vd) Hovawart gericht is maar zit daar dan ook zo'n wezenlijk verschil in met de eerstgenoemde?

PS. Mag ik aannemen dat je Hovawarts fokt?':-)

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

" Wat is het verschil tussen beide testen? Ik neem ad dat de 2de op de (raseigenschappen vd) Hovawart gericht is maar zit daar dan ook zo'n wezenlijk verschil in met de eerstgenoemde?

PS. Mag ik aannemen dat je Hovawarts fokt?':-) "
Nee het is niet ras gericht het zijn puur testen op karakter, de ene test is iets uitgebreider dan de ander, en nee ik fok niet met hovawarts, heb tien nesten borders gehad ;-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Nou maar goed dat ik het dan toch nog even gevraagd heb en er niet 100% van uit ben gegaan!.............lekker simpel hier van mij;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "puppy test, zin of onzin?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Is het een konijn?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^