Zwitserse, duitse of turkse herder?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Charlotte & SamCharlotte & Sam

honden foto van Charlotte & Sam

Hallo! Ik ga over een maand uit huis en mijn lieve hond zal dan bij mijn ouders blijven. Nu hebben mijn vriend en ik besloten dat we erg graag een eigen hond willen aanschaffen.
We willen zeker een herder, omdat we het heerlijk vinden om lekker met onze hond te werken en wandeligen te maken.
We twijfelen nu alleen tussen 3 soorten, de zwitserse witte herder, de turkse (anatolische) herder en de duitse herder. Zijn er raskenners die de karaktereigenschappen van deze soorten op een rijtje willen zetten? Heb op internet gekeken bij elke soort hun rasverenigingen maar t komt redelijk overeen, is dit echt zo?
Een rottweiler lijkt me ook erg leuk! Zal ik binnenkort ook eens wat meer over inlezen.. is wel een heel andere slag honden geloof ik.
Ik hoop dat iemand ons kan adviseren :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zwitserse, duitse of turkse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

de Turkse herder is een berghond, dus zeker niet denken dat dit lijkt op een zwitserse of duitse herder, ze zijn superverschillend
de witte en duitse kan je wel vergelijken want de witte is ontstaan uit de Duitse als ik me niet vergis !
deze herders zijn waaks, intelligent, kindvriendelijk, slim en ze hebben ontzettend veel beweging nodig, en omdat ze zo slim zijn is mentale arbeid ook op zijn plaats (hondensporten etc.)

de turkse herder, (daaronder alledrie de variëteiten, Kangal, Akbas, en de derde ben ik vergeten :p ) is een zeer zelfstandige hond, in principe wel slim maar training zal je veel meer moeite kosten, voor zulke honden heb je ook veel plaats nodig want ze hebben iets nodig om over te waken, het zijn geen honden voor de stad , daar zijn ze ook niet op gefokt.


Wat zoeken jullie in de hond, kijk eerst naar de eigenschappen die je wil, zoek dan een hond, want volgens mij hebben jullie nu 3 mooie rassen gekozen en zijn de raseigenschappen minder belangrijk, zo komt het over bij mij, no offence !

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

De Zwitser en de Duitser komen nog het meest overeen, maar de Turkse herder is echt iets héél anders. Die eerste twee zijn herdershonden, waarvan de Duitser een werkhond is en de Zwitser toch meer een actieve gezelschapshond. De Turkse herder (bedoel je dan de Anatool of de Kangal?) is een kuddebewaker. Herdershonden en kuddebewakers, daar zit een groot verschil tussen. 

De Zwitser is van deze drie de meest... fijnbesnaarde hond zou ik zeggen. Niet bepaald een hard of moedig karakter, wat de andere twee wel kunnen hebben. Ik zou de Zwitserse witte herder beschrijven als een held op sokken. De Duitse herder is harder van karakter, en de Anatool is een echte waker en verdediger.

honden page profiel DoggyDoggy

honden foto van Doggy

De verschillen zijn al goed uitgelegd, daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Wel vroeg ik me af of de Oud Duitse herder misschien ook iets voor jullie is? Deze honden schijnen gezonder te zijn dan de Duitse herder en hebben ook niet zo'n aflopende rug.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik had een duitse herder uit een werklijn, een ontzettend lieve, pittige hond, met een klein hartje, gevoelig, wilde altijd bij het baasje zijn. Binnen een rustige hond die het leuk vond om klusjes te doen, zoals de post halen, schoenen opruimen e.d. Buiten een aktieve hond, speuren bijv. vond ze erg leuk. Ze is ook altijd lekker meegeweest op aktieve meestal bergwandelvakanties.

Van de drie herdersoorten die jij noemt lijkt me de duitse herder de "makkelijkste" om als gezinshond te hebben. De turkse herder is toch weer van heel ander kaliber en de zwitser is ook heel leuk ik heb er geen ervaring mee maar lees vaak dat ze toch wat gevoeliger of gereserveerder zijn dan de duitse..

honden page profiel Just The Max   Just The Max

honden foto van Just The Max

Heb je al een keuze gemaakt? O-)

honden page profiel LoetjeLoetje

honden foto van Loetje

De Turkse herdershonden zijn inderdaad heel anders dan de Duitse en Zwitserse, maar dat is hierboven ook al heel goed uitgelegd. Daar heb ik niets meer aan toe te voegen.

De Duitse en witte herder lijken best wel wat op elkaar in karakter. Ik vind zelf de Duitse herder in contact met mensen prettiger dan de Zwitserse witte herder. Ze zijn wat minder gereserveerd. Wel vind ik de witte herder in contact met andere honden wat prettiger. Ook is de Duitse herder geschikter voor hondensport. Met een witte herder kun je wel speuren, maar voor pakwerk zijn ze niet geschikt.

Dat de oud duitse herder gezonder is vind ik zo'n onzin. De oud duitse herder wordt hier op HP enorm gepropageerd. Maar het is en blijft ook een duitse herder, met lang haar. Veel oud duitse herders komen uit Oost duitse lijnen. Prachtige honden! Maar vergis je daar ook niet in de mate van werklust.
De oud duitse herders kennen dezelfde gezondheidsproblemen als de 'gewone' duitse herder.
Zoek een goede fokker, is mijn tip. Let op wat zij testen en kijk in de stamboeken.
Dat geldt natuurlijk ook voor de witte herder!

honden page profiel FayFay

honden foto van Fay

Nou streep de Turkse herder dan maar af, die gaat echt niet voor je werken, die vinden het af en toe eens leuk om een pootje te geven maar voor de rest kun je de boom in.
Loslopen kan ook een drama zijn omdat een Turk echt geen dominantie en gedoe van andere honden wil, dat corrigeren ze keihard.
Daarbij is een Turk een echte waakhond, met twee drie jaar zullen ze enorm waaks worden, daarom worden ze vaak herplaatst, buren schijnen het niet erg leuk te vinden.


honden page profiel MireillevdwMireillevdwspeciaal aangestelde fokker

honden foto van Mireillevdw

" Dat de oud duitse herder gezonder is vind ik zo'n onzin. De oud duitse herder wordt hier op HP enorm gepropageerd. Maar het is en blijft ook een duitse herder, met lang haar. Veel oud duitse herders komen uit Oost duitse lijnen. Prachtige honden! Maar vergis je daar ook niet in de mate van werklust.
De oud duitse herders kennen dezelfde gezondheidsproblemen als de 'gewone' duitse herder.
Zoek een goede fokker, is mijn tip. Let op wat zij testen en kijk in de stamboeken.
Dat geldt natuurlijk ook voor de witte herder! "
Dank je wel, Mira & Spencer. Een echte Oudduitse herder is - in mijn ogen-  een bepaald type Duitse herder. Als je een langstokhaar Duitse herder hebt uit Oostlijnen, ziet deze er precies zo uit als een Oudduitse herder er (in mijn ogen) uit hoort te zien.
Al zijn er een hoop verenigingen en fokkers die daar schijnbaar anders over denken. Dat vind ik enorm jammer.
Er wordt vaak over een ODH gepraat alsof het een knuffelhond is die niet geschikt zou zijn als diensthond......Dan is het toch apart dat Duitse herders uit Oostlijnen vroeger toch echt werden gebruikt als diensthond. Als ik naar Varghoss kijk (uit 100 % oostlijn) zie ik dat hij heel relaxt en beheerst is, maar hij heeft zeker wel de wil om te werken en ik denk dat hij nog weleens vervelend zou kunnen worden als wij niks met m zouden doen.
Hij is nu een zeer stabiele, zekere ODH, maar ik zou, als ik fokker was, een hond als Varghoss zeker niet aan iemand meegeven die op zoek is naar een huishond en er verder niet mee wil werken.;-)

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik heb alleen ervaring met Duitse herders en oud Duitse herders. In mijn ervaring is de gewone Duitse herder wat harder van karakter dan een oud Duitse herder. Maar dit kan ook aan de individuele gevallen liggen. De twee oud Duitse herders die ik gehad heb waren beiden geweldige baasgerichte aanhankelijke honden maar tegenover andere honden erg bang aangelegd. 

Dat de oud Duitse herder gezonder zou zijn dan de Duitse herder vind ik ook onzin. Onze duitse herder kreeg met 12 jaar last van HD en hebben we toen in moeten laten slapen. Onze vorige odh had met 6 jaar al laat van HD en hebben we met 7 jaar in moeten laten slapen vanwege een neustumor. 

Ook is het niet zo dat alle odh een rechtere rug hebben dan de Duitse herder.

Misschien een idee voor jullie om gewoon eens deze rassen in het echt te gaan bekijken?

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik heb voornamelijk ervaring met de Turkse Herder (die zit het meest in het asiel), de Duitse Herder ook wel wát en de Zwitserse Herder eigenlijk niet, dus daar kan ik niks zinnigs over zeggen.
Maar zoals hier boven al aangegeven is, de Turkse Herder is een berghond, het is, naar mijn mening, geen werkhond. Een Duitser zal véél meer voor je willen doen. Turkse Herders kunnen een beetje stoïcijns zijn, hebben maar één baas, zijn ONTZETTEND sterk en naar mijn mening vaak een tikkeltje dominant. Dus als je echt een werkhond zoekt zou ik het niet bij de Turkse Herder zoeken.. Verder vind ik het het fantastische honden hoor, fijne wandelpartners, etc.

honden page profiel oosjeuoosjeu

honden foto van oosjeu

Ik kan helaas alleen maar wat over de zwitserse herder zeggen, met de anderen heb ik geen langdurige ervaringen. Er staan wel wat fouten hierboven want zwitserse herder leren enorm snel en zijn weldegelijk geintresseerd in andere sporten dan alleen speuren. Ik ken ook een zwitserse herder die als hulphond samenwerkt en woont met autistische kinderen om hun contact met hun omgeving te versterken. Ook heb ik ze gezien als blindengeleidenhond en onze kleine is ook snel aan het leren en we zijn wel degelijk van plan om actief te gaan sporten met haar. Zwitserse herder gaan zich vervelen als ze geen intellectuele en lichamelijke uitdaging krijgen. En dan heb je vaak een iets minder prettige hond. 

Ook is onze hond bij iedereen tevreden zolang ze maar doorheeft dat het goed is. We zijn in de eerste weken naar zo veel mogelijk mensen en ook zo veel mogelijk verschillende vrienden te gaan. En dan niet thuis op haar terein maar naar de ander gaan. Mischien dat ze heel sociaal is, mischien is ze nog heel erg pup, maar ook dit ras is niet altijd gereserveerd naar anderen, en al helemaal niet kennissen/vrienden.
Hoop dat ik je genoeg heb kunnen vertellen over dit ras. Veel plezier met de zoektoch naar het juiste ras.

honden page profiel nickynicky

honden foto van nicky

het is alweer even geleden en ik was benieuwd of je al een keuze hebt gemaakt en zo ja, welke? ':-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zwitserse, duitse of turkse herder?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: honden para (ab)normaal???
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^