Welk ras is 'geschikt' voor een beginnersbaasje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Het zou kunnen en het zal zeker meespelen, maar ik betwijfel of dat werkelijk bij al deze gevallen zo is. Ik kom opvallend vaak angstige Berners tegen, zeker als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Labradors of Golden Retrievers (die je net zo vaak ziet, en die ook populair zijn in de broodfok). 
En ik vind de gezondheid toch wel een heikel punt in het ras, zeker iets om bij stil te staan. Niemand kan ontkennen dat het een ras is met veel (ernstige) gebreken en een zeer lage levensverwachting. "
Terwijl Berners vanuit de rasstandaard juist zelfverzekerde honden horen te zijn...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welk ras is 'geschikt' voor een beginnersbaasje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Terwijl Berners vanuit de rasstandaard juist zelfverzekerde honden horen te zijn... "


Klopt, en gelukkig zijn er ook een heleboel zelfzekere exemplaren. Deze hebben natuurlijk wel een duidelijke sturing en begeleiding nodig, aangezien ze ook over een zekere mate van zelfstandigheid beschikken. Geef je ze die leiding niet dan krijg je in sommige gevallen van die haantjes die andere honden imponeren en totale schijt hebben aan de baas.

Wat ik duidelijk probeer te maken is dat het niet altijd van die beertjes zijn, al doet hun uiterlijk misschien anders vermoeden. :-) Het zijn veelzijdige honden, ze kunnen erg lief zijn, maar het zijn niet per definitie makkelijke beginnershonden!

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Je moet ook vooral zelf zien welk ras jullie ligt, want een labrador is inderdaad een zeer geschikt ras voor beginners maar moesten ze mij een labrador aanbevelen zou ik het niet doen gewoon omdat ik niets heb met retrievers.
Het is vooral belangrijk dat jullie een klik hebben met welke hond je ook kiest. ;-)

honden page profiel Ben en BryanBen en Bryan

honden foto van Ben en Bryan

Ik denk dat een hond met weinig vachtverzorging, zoals een labrador bij jullie past. Toch kun je altijd bij asiels kijken wat ze hebben aan honden die al niet te moeilijk zijn in omgang. Vaak kun je dan de gekste rassen vinden en ze zijn net zo leuk.

honden page profiel Anna, Senna*  Amélie* MayaAnna, Senna* Amélie* Maya

honden foto van Anna, Senna*  Amélie* Maya

Em, sorry, maar volgens mij redeneer jij puur vanuit eigen ervaring, en koppelt dat vervolgens aan standaard raseigenschappen!
Een Berner is van nature een werkhond, en géén waakhond! Waakzaamheid, ja, net als veel andere rassen zullen ze hun erf beschermen.
Angst? Nee, dat zit pertinent niet in de raseigenschappen van de Berner. Dat jij opvallend veel angstige exemplaren tegenkomt ligt dan toch echt aan de manier van fokken, en mate van socialiseren, en niet aan het standaard karakter van de Berner. In tegendeel: van nature zijn het open, vriendelijke honden, die erg baasgericht zijn.
Wat gezondheid betreft: de "goede" fokkers zijn al tijden bezig het ras zo gezond mogelijk te maken. De HD/ED is al voor een groot deel teruggedrongen. Bij de rasvereniging wordt tegenwoordig standaard DNA afgenomen om de maligne histiocytose zo goed mogelijk in kaart te brengen, en de levensverwachting van goedgefokte Berners is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 8 a 9 jaar. Het is een kwetsbaar ras, dat klopt, en daarom is een goed fokbeleid erg belangrijk.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

een Berner is toch in 1e plaats een hofhond?
en dus ook waakzaam?
ik ervaar ze ook zo, altijd gedaan trouwens
onder een "werkhond" versta ik toch echt iets anders
waarbij de meeste werkhonden trouwens ook nog waakzaam zijn.

en eerlijk gezegd..... ik zie ook niet meer de BS van 25jaar geleden
ik ken diverse reuen die niet alleen onaangenaam gedrag tonen in hun tuinen, maar ook vechtlustig zijn, eerlijk gezegd....... het is 1 van de rassen die ik tegenwoordig ontloop omdat ik ze vaak onvoorspelbaar vindt, en dan de 2 teefjes hier in de straat... beiden zware HD, die hebben de 3 jaar niet eens gehaald.

doodzonde, want het was een prachtig ras en het is fijn te lezen dat er hard aan gewerkt wordt dat er weer van te maken

back on topic:
ik zou eens in het asiel gaan kijken, zo te lezen kunnen jullie goed een wat grotere hond hebben, en er zitten er zoveel met smart te wachten, heb zelf ook een enorme zwak voor herplaatsers, ze zijn er al, en ze willen zo graag een warme mand en zo te lezen hebben jullie heel veel te bieden.

honden page profiel Anna, Senna*  Amélie* MayaAnna, Senna* Amélie* Maya

honden foto van Anna, Senna*  Amélie* Maya

In Zwitserland werden robuuste driekleurige honden al eeuwenlang gebruikt als werkhond voor op- en rond de boerderij.


Berners voor de melkkar
Ze deden vooral dienst als drijfhond bij de kudden geiten en runderen, als waakhond op de boerenerven en als trekhond voor de melkkar


Quote uit de geschiedenis van de Berner..

En nogmaals:vechtlust, onvoorspelbaarheid en dominantie zijn geen raseigenschappen, maar gevolg van slechte fok!

On topic: nee, een Berner is niet geschikt als "beginnershond". Juist omdat ze er als pup zo schattig en knuffelbaar uitzien wordt vaak voorbij gegaan aan een consequente opvoeding en sturing. Als ze dan plots zo'n 50 kilo zwaar zijn kan dat problemen opleveren...Een Berner heeft ondanks zijn zachtaardige karakter wel leiding nodig, ze hebben de neiging slordig en een beetje gemakzuchtig om te springen met commando's.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

"
Een Berner is van nature een werkhond, en géén waakhond! "


"
als waakhond op de boerenerven
Quote uit de geschiedenis van de Berner..
"


Ehh...

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

8/9 jaar is nog steeds erg jong. En aangezien dat het gemiddelde is zal je ook veel honden zien die de 8 of zelfs de 7 niet halen. Mijn ras wordt gemiddeld ongeveer 14. Maar mijn ras vind k geen beginnershond.

Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je uitzoekt welk ras het beste bij je past. Dat is mijn inziens belangrijker dan of het beginnershonden zouden zijn of niet. Bezoek ook shows, fokkers, rasspecifieke fora en kijk of je een keer een tijdje op een hond kan passen.

Spaniels en retrievers zijn inderdaad vaak makkelijk in de omgang, maar wel van oorsprong werkhonden waar veel mee gedaan moet worden, anders is de kans groot dat je een ongeleid projectiel krijgt.

Wil je een hond van een asiel. Zorg dan wel dat je naar een goed asiel gaat dat zich verdiept heeft in hondengedrag en echt zoekt naar een goede match. Sommige stichtingen en asiels plaatsen zoveel mogelijk honden dan is de kans zeker aanwezig dat je een hond met een rugzakje krijgt.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Antonnet, sorry, maar volgens mij heb je oogkleppen op wat betreft je ras.

Uiteraard redeneer ik uit eigen ervaring (en daarin neem ik de ervaringen van eigenaars mee!), dat vermeld ik er ook bij. ;-) Ik vermeld slechts wat ik zie, wat ik meemaak.

En dat komt echt niet alleen maar door de broodfok.
Hier in de straat wonen twee Berners, afkomstig van een goede fokker die aangesloten is bij de rasvereniging.
De ene heeft zware HD aan beide heupen (is pas anderhalf jaar) en de andere is enorm dominant en schuwt vechtpartijtjes niet.
Verderop woont er nog eentje. Ook afkomstig van een (andere) erkende fokker. Extreem angstig voor vreemde honden en mensen ondanks gedegen socialisatie.

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

Ga naar het asiel en kijk gewoon wat je bevalt. Het hoeft natuurlijk niet persé een rashond te zijn he!
Mijn hond (de kruising Husky) komt ook uit het asiel, en van 1 ding ben ik overtuigd: NOOIT meer krijg ik zo'n lieve, rustige, makkelijke en ontzettend trouwe maar toch zelfstandige hond. Hij is echt top!
Je voordeel is: je hoeft niks, en je kunt je aandacht op alle rassen/kruisngen vestigen omdat je niet perse een bepaald ras wilt :-D

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

Om nog even door te gaan over asielhonden: Je kunt via www.ikzoekbaas.nl je eisen invullen en dan kijken wat daar uitkomt! :-D

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Dit onderzoek door de WK Hirschfeldstichting is van twaalf jaar geleden, toen de gemiddelde leeftijd op zeven jaar lag en nog ruim 93% van de overleden Bernerpopulatie in 2000 geen respectabele hoge leeftijd bereikt heeft!
En ik geloof niet dat de gemiddelde levensverwachting in een dergelijke korte tijd meerdere jaren omhoog zou kunnen gaan.

http://www.barkingbunch.nl/news/artikelen/ed_berner.htm

honden page profiel Anna, Senna*  Amélie* MayaAnna, Senna* Amélie* Maya

honden foto van Anna, Senna*  Amélie* Maya

Em, ik ga wel reageren, maar aangezien we het topic aan het 'bevuilen' zijn doe ik dat via PB!

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino

honden foto van Eline & Vino

Ga inderdaad eens naar een asiel en ga eens met een paar hondjes wandelen en zie met wie jullie een klik hebben. Er zitten heel veel honden die het verdienen..

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" Dit onderzoek door de WK Hirschfeldstichting is van twaalf jaar geleden, toen de gemiddelde leeftijd op zeven jaar lag en nog ruim 93% van de overleden Bernerpopulatie in 2000 geen respectabele hoge leeftijd bereikt heeft!
En ik geloof niet dat de gemiddelde levensverwachting in een dergelijke korte tijd meerdere jaren omhoog zou kunnen gaan.

http://www.barkingbunch.nl/news/artikelen/ed_berner.htm "

Ik denk alleen niet dat je dat persé moet meerekenen in je beslissing. Dat ze niet zo oud worden als kleine honden wil volgens mij niet zeggen dat ze dan ook een slechte gezondheid hebben, of op een nare manier aan hun einde komen (qua gezondheidsklachten).  
HD/ED en andere gezondsheidsprobelemen ben ik met je eens;-), maar grote honden worden sowieso niet bijzonder oud over het algemeen.. Mijn hond was 9 toen we hem in huis namen, met de wetenschap dat hij ook niet oud zou worden, maar daarom gun ik hem nog wel een goed leven ;-)

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik vind 8 jaar helemaal niks, en sorry, dat halen heel veel BS-sen niet
mijn hond (die ook zeker "groot" te noemen valt) staat nog volop in training en werk
danst over straat en zit vol energie en levenlust...........

en of BS-sen waakzaam zijn, alleen zijn hofhonden geen herders die naar het hek vliegen
ik weet er alles van want ook de schnauzers zijn van oorsprong hofhonden
en dat zit in alle "maten" van de schnauzers en dat "waakzame" mag je nooit onderschatten
en mijn hond gaat ook niet tekeer als er iets is, maar hij waakt wel, en juist dat stukje moet je mega goed in de hand hebben, dat is in zijn soort "gevaarlijker' als honden die blaffend naar de deur stormen.

een werkhond is bij mij toch echt een hond die het fysiek heeft ook werkelijk werk kunnen doen
de meeste BS zie ik dat toch echt niet meer doen.

een beginners hond vind ik het trouwens ook niet, maar wat is een beginners hond denk ik dan??

maar goed, het topic gaat om wat zou passen?
ik zat zelf ook te denken aan een aantal spaniels.......
maar vooral........ ga eens in het asiel kijken, jullie hebben ruimte, willen tijd besteden aan (her)opvoeding, hebben tijd en inzet......... en er zjin er zoveel, en ze zitten zo te wachten........

(btw onze huidige hond is ook een herplaatser en ik zou op dit moment dat zo weer doen)

Dominique (Gast)

Tja, wat is een beginnershond?! Ook met een 'makkelijk' ras zal je moeite moeten doen!

Mijn eerste hond was een Portugese beghond (Cao da serra da estrela). Fantastische hond aan gehad, 9 jaar grootse hondenliefde! Achteraf zeker geen beginnershond, had ook nog de brutaalste reu uit het nest. Maar met veel trainen en begeleiding van de fokker en de rasvereniging is het gelukt.

Zou het in eerste instantie niet aanraden als beginnershond, maar als je absuluut op een type hond valt en bereid bent er moeite voor te doen.........;-)

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Ik las de topictitel en wou in eerste instantie zeggen dat het niet heel veel uitmaakt, als je bereid bent er veel tijd in te steken en kennis op te doen.. totdat ik Husky las.. dat zijn toch wel honden met wat primitiever gedrag dan andere hondenrassen, zou ik voor de wat meer ervaren baasjes aanraden. Maar gelukkig zie je dat zelf ook al in ;-)

Als ik je beschrijving lees denk ik dat een Schotse Collie perfect zou passen. Eventueel een Golden Retriever.

Veel succes met jullie zoektocht ;-)

honden page profiel Elsa<3Elsa<3

Echt super bedankt voor jullie reacties! Het heeft me zeker geholpen en ga van het weekend waarschijnlijk in het asiel kijken bij ons in de buurt... Als het kon zou ik ze allemaal adopteren :(
Ik maak me ouders helemaal gek met al mijn verhalen over rassen/kruisingen etc etc xD lijkt me zo fijn om een asielhondje gelukkig te maken :-)

Anoniem (Gast)

Mijn eerste reactie was een Golden Retriever. Die zijn zoooo lief, makkelijk en luisteren goed.
Een Berner Sennen is ook super maar net een heel klein tikje eigenwijzer als een Golden vind ik. Maak ook super lief en aanhankelijk.  Ze hebben wel veel last van allerlei kwaaltjes. Dat is de rede dat wij ze nu helaas niet meer hebben  (2 Berner Sennen af moeten geven aan kanker)
Wij hebben beide rassen gehad en ik vind ze alle2 super.

Maar ga eerst eens kijken in het asiel, daar zitten nog zo veel lieve, leuke hondjes die een nieuw baasje zoeken en dit zo hard nodig hebben!!!

Succes!!!

honden page profiel HuHuHuHu

honden foto van HuHu

" Echt super bedankt voor jullie reacties! Het heeft me zeker geholpen en ga van het weekend waarschijnlijk in het asiel kijken bij ons in de buurt... Als het kon zou ik ze allemaal adopteren :(
Ik maak me ouders helemaal gek met al mijn verhalen over rassen/kruisingen etc etc xD lijkt me zo fijn om een asielhondje gelukkig te maken :-) "
;-) Is het ook ;-) En vaak heb je dan ook nog eens een mega dankbare hond.
Let wel bij asielhonden: volg echt je gevoel. Wat ze in het asiel beweren is niet altijd waar, maar wel iets om over te denken.
Voorbeeldje: Hunter zou absoluut niet in een bench kunnen én niet alleen kunnen zijn: Eerste dag alleen heeft ie 1 grote oorlog in ons huis veroorzaakt (Hij heeft een emmer muurverf omgegooid en het heeeeeele huis geverfd) Echter, nu een jaar verder: Hij is superbraaf en kan 4 uur zonder problemen alleen thuis blijven en let op: IN DE BENCH :-D. Had een bench ter leen, en hij ligt er de hele dagen in :-D

Volg wel je gevoel, en hun ervaringen wat betreft betrouwbaarheid en trainbaarheid e.d. Ga met een hond lopen en kijk wat je vind. Overleg over een eventuele dag en nacht op proef!

honden page profiel Elsa<3Elsa<3

" ;-) Is het ook ;-) En vaak heb je dan ook nog eens een mega dankbare hond.
Let wel bij asielhonden: volg echt je gevoel. Wat ze in het asiel beweren is niet altijd waar, maar wel iets om over te denken.
Voorbeeldje: Hunter zou absoluut niet in een bench kunnen én niet alleen kunnen zijn: Eerste dag alleen heeft ie 1 grote oorlog in ons huis veroorzaakt (Hij heeft een emmer muurverf omgegooid en het heeeeeele huis geverfd) Echter, nu een jaar verder: Hij is superbraaf en kan 4 uur zonder problemen alleen thuis blijven en let op: IN DE BENCH :-D. Had een bench ter leen, en hij ligt er de hele dagen in :-D

Volg wel je gevoel, en hun ervaringen wat betreft betrouwbaarheid en trainbaarheid e.d. Ga met een hond lopen en kijk wat je vind. Overleg over een eventuele dag en nacht op proef! "

Wat leuk om te horen hoe je hond uiteindelijk toch heeft bewezen dat hij wel prima in de bench kan ^^
Ik ga dat ook zeker overwegen en het lijkt me ook een mooie manier om te kijken of het wel echt klikt. Ik ben ook nu op ikzoekeenbaas.nl aan het kijken of er eventueel een geschikte hond tussenzit!

honden page profiel --

honden foto van -

ik vind zelf de duitse dog en de italiaanse windhond geweldig!!!!!

ze zijn vriendelijk

alleen ik heb begrepen dat windhonden wat schichtig zijn.

maar dat hoeft niet, want 1x ben ik bij iemand op bezoek geweest, en daar was een italiaanse windhond en die begroette je gewoon vrolijk, heel lief beestje en super zacht!
ze verharen weinig (wel jasje nodig voor de kou)

ze zijn redelijk klein, middelmatig

verder even snel opgezocht op wikipedia (men kan wel de tekst aanpassen...)
ze hebben veel aandacht nodig, moeilijk zindelijk te krijgen.
het is een intelligent en vrolijk hondje, maar wel wat eigenwijs (maar elke hond kan enorm eigenwijs zijn :P)
ze lopen graag achter je aan enzo

en van een andere site:
hondje is fel, waaksheid, vrolijk, intelligent, aanhankelijk
baas moet consuquent zijn, ze zijn niet moeilijk op te voeden. ze zijn erg ondeugend

je moet wel regelmatig de tanden checken, omdat tandsteen veel voorkomt. 


sociale aanleg:
ze kunnen goed met andere honden en katten. ze kunnen ook goed omgaan met kinderen. 

honden page profiel --

honden foto van -

de duitse dog is denk ik niet echt wat

te groot denk ik
en ze zijn terughoudend naar vreemden lees ik.
ze groeien enorm snel, dus moet je ze snel aanleren om niet te trekken etc (cursussen volgen). je moet ze vriendelijk dingen aanleren zegmaar, want ze zijn gevoelig voor de toon van je stem

maar weet niet of dit echt geschikt is voor jou

honden page profiel --

honden foto van -

zie dat je misschien voor een asielhondje gaat?

TOPPER!!!! :-D;-)

honden page profiel EmmentaljuustoEmmentaljuusto

Gezien je voor het uiterlijk van poolhonden valt is een noorse buhund misschien wat voor je? Ze zijn van een middenmaatje wat ze ook handelbaar maakt voor minder sterke mensen, ze hebben een herdershonden instinct dus zullen graag bij je in de buurt blijven en zijn goed met andere honden mits je ze socialiseert natuurlijk en die combinatie maakt het geschikte losloophonden. Vriendelijk en sociaal maar wel een beetje waaks in de zin dat ze waarschuwen maar wel vriendelijk zijn tegen bezoek, en zelfverzekerd. Ze zijn gevoelig en hoeven dus niet met een harde hand opgevoed te worden. Ze zijn gehoorzaam en slim, maar houden hierdoor niet van eindeloos hetzelfde moeten herhalen, leren graag iets nieuws. Tenminste dat is wat in de boeken staat, als dit ras je wat lijkt kun je natuurlijk het beste contact leggen met mensen die het ras bezitten en zo het ras beter leren kennen.

honden page profiel Elsa<3Elsa<3

" zie dat je misschien voor een asielhondje gaat?

TOPPER!!!! :-D;-) "

Ja, ik ga voor een asielhond :-D :'D Lijkt me echt zo ontzettend leuk om zo een hond blij te maken :-)

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Italiaanse Windhondjes zijn heel klein hoor, wegen niet veel meer dan een Chihuahua. ;-)

Misschien is de 'Silken Windsprite' nog iets voor jullie, Fruit Shooter? Het zijn middelgrote, zeer vriendelijke en zachtaardige honden. Geen echte allemansvrienden maar altijd vriendelijk. Met andere honden zijn ze zeer sociaal, ze zijn redelijk goed te trainen maar niet slaafs. Ze zijn heel atletisch en sportief, maar zeer rustig en aanhankelijk in huis.



honden page profiel --

honden foto van -

" Italiaanse Windhondjes zijn heel klein hoor, wegen niet veel meer dan een Chihuahua.  ;-)

"
verwacht ook dat ze licht zijn ^^

maar de italiaanse windhond die wij gezien hebben, kwam niet hoger dan je knie ongeveer :-) 

verwacht ongeveer net zo groot als olly, miss net wat kleiner

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welk ras is 'geschikt' voor een beginnersbaasje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag:
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^