Leonberger of tibetaanse mastiff?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Jolandamariette (Gast)

Hai allemaal,

Wij willen over een paar maanden een pup in huis nemen. Alleen nu twijfelen we nog over het ras. Leonberger of Tibetaanse mastiff. Leonberger heeft pro dat hij grote vriednelijke reus is, will to please heeft en tegen dat hij giga verhaart. Tibetaanse mastiff verhaart 2x per jaar giga en daarna amper, vacht is geurloos, maar heeft dan weer geen will to please en kun je moeilijker los laten lopen want is eigenwijs. Beide rassen vinden we mooi. Heeft iemand  ervaringen met het verharen van de leonberger? Heeft iemand ervaring met het los laten lopen van de Tibetaan? 

Vast bedankt, Jolanda

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Leonberger of tibetaanse mastiff? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Verharen tja...
Ik denk dat dat wel het enige min puntje is van de Leo!

Jara is lief, luistert (over het algemeen ;-)) prima, ontzettend vriendelijk tegen kinderen en andere dieren, kan goed los, speels een boefje, etc.

Maar ze verhaart enorm, het hele jaar door gewoon en 2x per jaar heel erg, zij gaat bij ons dan naar de trimster wordt daar helemaal goed uitgekamd en Gewassen en dan valt het wel mee op zich...

Ik zou Voor de Leo gaan O-)

Jolandamariette (Gast)

Hallo Ayla en co,


Maar is het dan kwestie van vaker stofzuigen of kun je je niet meer buiten de deur vertonene door al die haren op je kleding? Bij wijze van spreken dan.... Op zich ben ik ook helemaal verliefd op de leonberger, ik vind ze echt gaaf, mijn man is meer voor de tibetaanse mastiff. Die valt weer voor dat eigenwijze karakter. En elke keer zelf helemaal onder de haren vind ik ook geen feest. Dilemma, dilemma. En hoe reageren vrienden als je met zon haarbal op visite komt? Is ook nog wel een puntje voor mij, wil anderen niet opzadelen met de gevolgen van mijn / onze keus. 
Zou het fijn vinden als je me nog keer zou willen antwoorden! Vast bedankt,
Groetjes Jolanda.

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Vaker stofzuigen sowieso!!
En de kleren tja, ik merk het zelf niet echt.
Alleen als je zwart draagt zie je het heel erg maar even voor je weg gaat een roller er over heen, en klaar :-)

Over het op visite gaan wij hebben maar 2 familieleden waar bij dat. Kan.
Dit ligt meer aan de grote van het huis en dat dit honden vrienden zijn dan door het verharen...

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Er zit toch wel een behoorlijk verschil tussen deze rassen.
De Tibetaanse Mastiff is wantrouwender en waakser, ze hebben een sterkere territoriumdrift. Ze blaffen doorgaans meer (en sneller) dan de Leonberger, voor een waakhond zijn ze vrij luidruchtig vind ik. Leonbergers zijn erg open en vriendelijk en geven zich vol overgave aan de baas, ze laten hun affectie duidelijk blijken. Een Tibetaanse Mastiff is meer onafhankelijk en waardig en is niet zo uitbundig. Ze gaan dus meer hun eigen weg, terwijl de Leonberger meer een volger is en daarom ook gemakkelijker te trainen. Tibetaanse Mastiffs kunnen soms wat dominant uit de hoek komen, met name de reuen kunnen niet altijd even goed overweg met seksegenoten. Leonbergers zijn hierin wat makkelijker. Als je vaak op visite gaat denk ik dat het karakter van de Leonberger handzamer is, met name omdat ze meer openstaan voor mensen.
Veel Leonbergers vinden het ook leuk om te zwemmen, te spelen, balletjes te apporteren en trainingen te volgen met de baas, terwijl een Tibetaan dat doorgaans niet zo kan waarderen. Ze hebben een Aziatisch karakter, wat afstandelijk en waardig.

Als het karakter van de Leonberger je meer aanstaat zou ik het verharen voor lief nemen. Het verharen is overkomelijk, een karakter dat niet past daar blijf je van balen. ;-) Goed voer, regelmatig borstelen en misschien zo nu en dan even naar de trimsalon doet al wonderen. Is het jullie eerste hond, dan zou ik absoluut voor een Leonberger gaan.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ikzelf vind de keuze van het karakter dat bij je past veeeeeel belangrijker dan het verharen.

Een onafhankelijke hond is geen moeilijke hond, maar je moet zelf heel erg dol zijn op dit karakter en er goed mee om kunnen gaan. Je kan de hond niet gaan plooien in iets wat ie niet is. Wil je ergens toch een baasgerichte hond, moet je niet voor een eigenzinnige hond gaan, hoe mooi hij ook is, want dit leidt alleen maar tot frustratie van beide kanten.

Jolandamariette (Gast)

Hallo dames,


Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik moet zeggen dat het wel beetje duidleijker voor mij wordt (nu man nog...hihi) . Ook het inzicht van haren die kun je opzuigen maar karakter daar blijf je tegenaan lopen... Zo had ik het nog niet bekeken, eerder andersom. Maar dit is absoluut zo. Nu ligt het natuurlijk ook aan je socialisatie met de pup en heo je m opvoed. Maar ik word elke keer zo blij als ik een leonberger zie. Het wordt niet onze eerste hond, mijn man heeft 3 honden gehad en wij samen dus de laatste, een mechelse herder. Ook een sterk karakter, maar lief!! Helaas overleden.  We gaan iig nog veel kijken bij zowel leonebergerfokkers als bij tibetaanse matsiff fokkers zodat ook zoon van 15 kenneis maakt met de honden. We zijn tot nu toe alleen op hondenshows geweest om de rassen te bekijken, aaien en over te praten. Fijn om deze ervaringen en ideeen van jullie te horen,

Groetjes, Jolanda

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Tja, ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, aangezien wij een Leonberger hebben ;-) Een ongelooflijk leuk ras.


Maar dat verharen: hier is het ook echt maar 2x per jaar hoor. De rest van het jaar vind je nauwelijks iets. Ook ruikt onze hond absoluut niet naar hond, alleen wanneer ze nat is. Dan ruik je het even, maar is als ze droog is ook meteen weer weg. Ook geen 'hondenlucht' in huis dus.

En tja, 'will to please'.... hm.... haha, meer een 'will to please themselves'. Nou hebben wij wel een apart geval, maar Leonbergers zijn over het algemeen toch wel zelfstandige en zelfverzekerde honden. Wat dus betekent dat zij ook prima hun eigen plan kunnen trekken, wat dan vaak als 'eigenwijs' en 'niet luisterend' gezien wordt. Dat vinden wij dus eigenlijk iets ontzettend leuks. Een 'will to please' zoals bijvoorbeeld een border collie of herder krijg je in ieder geval niet hoor :-)

honden page profiel elianne elianne

honden foto van elianne

Zie mijn profielfoto
Ik hoef je verder niets te zeggen :-D :-D

Tja....haren....das een kwestie van onderhoud, zowel in huis als hond zelf.

Om de 3maanden gaan ze naar trimsalon.
Als ik zie dat de ondervacht in zn geheel loslaat,
dan ga ik extra naar de trimmer en dan is de ondervacht er in 1 x uit.

Dit heb ik zo afgesproken met de trimster, ik help haar altijd mee, is een gezellig gebeuren :-D

buiten liggen net zoveel haar als binnen, als ze aan t ravotten zijn dan loop ik als een zot de plukken te vangen... ;-)

Dus....wat wil je? heb je dit er voor over? Het zijn grote honden,

Poetsen daar heb ik geen hekel aan,ben ook altijd lekker in de tuin bezig, mijn dogs zien er altijd toppie uit

Hou er rekening mee dat, als je hond ziek mocht worden dat de kosten met een grote hond óók groter zijn dan van een klein hondje

Hier geen verzekering, maar een apart spaarpotje oor de dogs ;-)

Zwarte kleding draag ik alleen naar een feestje ;-)

Dus bezint eer ge begint.....maarrrrrrrrrrrr het zijn zulke lieve beesten, echte gezins honden

WAt natuurlijk niet wilt zeggen dat ze goed opgevoed moet worden net als elke ander ras

en....bananen in de oren....kunnen ze ook last van hebben....net zo goed hoor

Kijk s op de site vd LHCN
succes met je keuze

...IK ZOU T WEL WETEN... ;-)




Jolandamariette (Gast)

Nogmaals bedankt voorde antwoorden en adviezen. We gaan ons absoluut verder inlezen over beide rassen. T verdediging van de tibetaan moet ik er wel bij vermelden dat we vorige week bij 2 geweldige tibetaanse mastiffs zijn geweest, enorme grote knuffelberen! Vandaar ook dat we twijfelen anders was het allang de leo geworden. En dat grote honden meer geld kosten in voer, verzekering etc. Hadden we al bedacht en op gerekend. Een kleine hond wordt het niet, wij gaan echt voor de grote honden! Als we de knoop hebben doorgehakt zal ik nog wel berichtje achter laten. Verder lees ik gezellig mee op dit forem: erg leuk!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Oh, maar 'eigenzinnig' en 'knuffelbeer' gaan heeeeeeel goed samen, hoor! Ik heb zelf een eigenzinnig ras, maar ze zijn heel zacht in hun emoties. Dat is iets heel anders. Vaak denken mensen dat een onafhankelijke hond een 'harde' hond is, maar dat is helemaal niet zo. Een eigenzinnige hond denkt gewoon zelf heel goed na, hij gaat niet zomaar doen wat je vraagt, louter en alleen omdat jij het zegt. Hij moet er eerst zelf het nut van inzien.  
Persoonlijk houdt ik net heel erg van het eigenzinnige, maar vele mensen worden kriegel van een hond die niet volgzaam is. Hoewel ik een milde vorm van will-to-please wel es kan apprecieren (;-)), word ik onnozel van een te baasgerichte hond. Dan heb ik al snel iets van: "Maar denk nu zelf toch es na!" Hahaha!
Dit 'eigenzinnige' trekken ze overal in door, niet alleen in hun (gebrek aan) gehoorzaamheid. Ze denken werkelijk over alles na, wikken en wegen, en doen dan hun zin ':-)
Zo heeft Nanu een tijdje graag 'stokje weggooien' gespeeld. Bij de doorsnee hond is het dan duidelijk: dit spelletje vindt hij leuk! Bij een eigenzinnige hond is het niet zo. Want het ene stokje is het andere niet. En de ene dag moet de stok kort en glad zijn, de volgende keer is alleen een dikke, bemoste stronk goed genoeg, en weer een dag later haalt ze daar haar neus voor op en kiest ze zelf een afgekapte halve struik uit en gaat daar mee sleuren. Nu vindt ze stokken gooien opeens weer oeverloos saai en kijkt ze niet eens je richting uit als je er met eentje staat te zwaaien. Dàt is het karakter van een eigenzinnige hond. Niks is ooit evident O-). Maar ze hebben een hart van goud.;-)

Jolandamariette (Gast)

@christel: kijk, dat eigenzinnige, daar word ik dan wel weer vrolijk van! Lachen: de ene stok is de andere niet! Heeft wel wat zo een zelf-denkende hond. En ze zijn, net als de leo en eigenlijk ook veel andeer honden, erg gericht op het gezin. Ach ja, is ook wel leuk je zo te verdiepen in een ander ras / hond. Helpt ons beetje over verlies van onze kanjer herder heen. Niet echt, maar afleiden helpt soms. Lees net je stukje voor aan manlief over het stokje gooien, die ligt helemaal in een deuk. Denk dat we eigenInnig dus wel kunnen aprecieeren...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hahaha, dan zijn jullie helemaal klaar voor de lekker eigenzinnige hond. Want ik moet er ook steeds mee lachen, als ze daar weer eigenwijs staat na te denken in het bos... ;-)

Jolandamariette (Gast)

@ christel zo te zien heb je een malemut. Klopt dat? Kun jij die los laten lopen in het bos? Hier in de buurt wonen ook 2 malemuts en die kunnen ze niet loslaten lopen want die gaan eigen gang. Geweldig lieve beesten overigens! Onze herd was ook helemaal fan van de oudste en ook onze kat kon hem wel waarderen...maar dat loslopen dus?? Wij hebben caravan op camping in bos aan rand van de hei en willen daar dat de hond lekker kan loslopen, vandaar.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Yep. het zijn malamutes en m'n beide honden lopen los. Ik weet dat dit eerder de uitzondering dan de regel is, maar hier gaat het goed.

Ik heb het bij hen beide vanaf dag 1 zo gedaan:
Een rustige plek uitgezocht zonder andere wandelaars, joggers, honden. Dus bijvoorbeeld afgelegen bos of heide.
En dan lekker samen op onderzoek: molshoopjes uitgraven, zoeken naar konijnepijpen, muizeholletjes, snoepje verstoppen onder de struiken en samen gaan zoeken, verstoppertje spelen, enz. Een pup zal sowieso al geneigd zijn bij je te blijven. Als bij jou zijn dan ook nog es leuk is, leert ie spelenderwijze op jou te letten. Wat doet die mens nu weer? Wat heeft die mens nu weer gevonden? Zo sluipt er een gedrag in, ze gaan je in 't oog houden, ook al lopen ze niet de hele tijd vlak bij je. Want dat vraag ik helemaal niet van m'n honden, ze mogen zelf op onderzoek, snuffelen, graven, maar ik weet dat ze altijd op me letten en sla ik een andere richting in, komen ze me achterna.
Vergelijk het een beetje met kinderendie gaan spelen in het bos. Die lopen ook niet graag de hele tijd over een paadje, die willen dingen doen, mooie bladeren verzamelen, een hutje bouwen, een gekke paddestoel zoeken, enz. 
M.i. is dit met honden niet anders. Natuurlijk gaan we ook gewoon wandelen over een pad, maar we wijken ook wel es af, en struinen samen door heide en bos en gaan lekker op onderzoek.
Ik weet niet of een Tibetaan even geinteresseerd is in konijnen en muizen als een malamute, maar je zal vast snel genoeg de voorkeuren van je hond leren kennen en hierop kunnen inspelen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .





verharen ? nee, alleen seizoens gebonden rui, meer niet, hond kreeg wel alleen vers vlees. :-D






{surregaat mams van Bamse] ik heb de hond dus jaren gekend, en alleen maar seizoensgebonden rui.]

Jolandamariette (Gast)

Bedankt voor reactie christel, zal t zeker zo gaan aanpakken met de pup, leo f tibetaan. Goede tip! En ook Willemijn bedankt.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Hier ook een eiginzinnige harige knuffelbeer, geen Leonberger of Mastiff, maar een Landseer.
Weer wat anders;-) en toch net zo iets.
Ik las laatst een artikel over de Mistin del Pirineos. Woow! ook mooooi!

Zoals hierboven al werd gezegd. Je moet er wel tegen kunnen dat ze hun eigen ding doen af en toe. Verwacht niet dat je zo'n hond onder 'appèl' knt krijgen ( wat dat dan ook moge zijn) en dan heb je een heerlijke harige knuffelbeer;-)

TM eigenaar (Gast)

Hoi ik heb al jaren Tibetaanse Mastiffs.

Om wat vragen te beantwoorden

-ze verharen 1 a 2x per jaar flink dan wordt je er gek van ;-) verder heb je er niet zoveel omkijken aan.
-ze zijn zeker geïnteresseerd in het bos in het wild.
-wil je de hond laten loslopen... ga dan voor een Leonberger. Bij een TM is dat heel moeilijk.

Mag ik je een tip geven als je een TM neemt. Ga a.u.b. naar de site van de club
www.dokhyi.nl en kies een clubfokker. 

Als je verder vragen hebt vraag gerust :-)

TM eigenaar

honden page profiel JolandamarietteJolandamariette

honden foto van Jolandamariette

Hai tm eigenaar,

Ik weet al van het bestaan van de club. Zijn weinig dekkingen gepland, maar ik let sowieso goed op kwa planning ook via pedigree stamboom site. Heb ook al contact gehad met enkele fokkers van de club. De enige twijfel die er bij mij is of ik de tm leuker vind dan de leo of andersom. Maar de TM lijkt te gaan winnen.... Het zijn geweldige dieren en heel mooie koppen. Mocht ik nog vragen hebben, dan hoor je het! Groetjes!!

TM eigenaar (Gast)

Heel goed bij paar clubfokkers langs te gaan. Het zijn zeker lieve knuffelberen

voor hun eigen baas :-) Maar wil je nog wel goed waarschuwen dat de TM 
veel pittiger is dan de Leonberger en geen beginnershond.
Onderschat hun territorium en beschermingsdrang niet bij bezoek.
Ook zijn ze altijd bezig met de rangorde en zijn verschillende niet
makkelijk met even alleen zijn. Kies je daar bewust voor 
prima en welkom bij de TM wereld :-) Maar wilde dat je het je wel goed
realiseerd. Besteedt je bij de pups veel tijd aan socialisatie op hondenveldjes, 
scholen en winkelcentra en zo en aan band van wederzijds respect
dan heb je er later een heerlijke hond aan. Groetjes TM eigenaar.

TM eigenaar (Gast)

Een heel goed omheinde ruime tuin is ook onmisbaar voor TM wilde ik nog even zeggen.

honden page profiel JolandamarietteJolandamariette

honden foto van Jolandamariette

Hai TM eigenaar,

Leuk om ff te babbelen met een TM eigenaar! Afgelopen zondag waren we bij een aankomende fokker. Erg vriendlijke mensen met een heel erg afstandelijke TM! Zo afstandelijk dat we de hond alleen op 7 meter afstand hebben kunnen zien. We hebben dan ook besloten geen pup van die hond te nemen aangezien we ervan overtuigd zijn dat ze dat afstandelijke en "vreemden zijn heel erg eng" overdraagt op haar pups. Bij die mensen kon het prima, daar liep ze vrij rond op een groot terrein / erf dus zij vinden dat uitstekend. De hond mocht ook alleen in de avond naar binnen. Maar zo een TM zoeken wij dus niet. We zijn ook bij een fokker geweest waar we omver werden geknuffeld door een TM. Zo een TM zoeken we dus wel. We zijn al aardig op de hoogte van de voor en ook de nadelen van dit ras. Het is ook niet onze eerste hond. Hiervoor hadden we een Mechelse herder die "eigenwijs" in haar vaandel had. De tuin is goed omheind, alleen op de camping (stacaravan in bos aan rand van hei, zalig!) niet dus daar zal ze aan de lange lijn moeten. We hebben ondertussen ook al door dat lekker los laten lopen er met een TM niet inzit. Maar dat is voor ons het enige nadeel aan dit ras. Ze wordt straks heel goed gesocialiceerd, ik neem haar lekker een keer mee naar school en verder gaan we onze belangrijke mensen vaak hier ontvangen en ook vaak naar hen. Zodat ook zij tot de pack horen. En 2 ervan met sleutel regelmatig binnen laten komen zodat ze weet: dat hoort zo. We hebben enorm veel zin in dit avontuur! Het grappige is dat ik begon als sterk voor de Leonberger (zie bovenaan dit topic) en nu dus sterk voor de TM ben.

honden page profiel SuzetjeSuzetje

honden foto van Suzetje

Het ligt compleet aan de hond of deze los kan of niet. Zoals je al via een pb had gevraagd, ik heb inderdaad een zoon van Romy in mijn bezit. En heb tijdens de tibetanen wandeling van afgelopen september toch echt een paar exemplaren gezien die prima los lopen. En de mijne loopt ook los waar dat kan. Hij houd ons dan zeer goed in de gaten.


Houd er ook rekening mee dat het wel een soort hond is dat nooit voor volledig 100% zal luisteren daar het honden zijn die een zeer lage 'will-to-please' hebben. Ook zijn ze zeer waaks wat opzich wel mooi is om te zien maar niet altijd even praktisch is. Lees je goed in over het ras en laat je niet gek maken door de fokker gedachten over andere fokkers is mijn advies.

Verder zijn het schatten van dieren :-D Ik heb zeer veel plezier van de mijne. Hij gaat goed met andere dieren en mensen om. Kinderen zijn een grote favoriet bij die van mij. Ook met katten gaat het helemaal prima en andere honden, ik heb er tot nu toe 1 gevonden waar hij het niet mee kan vinden maar verder gaat het helemaal prima.

honden page profiel JolandamarietteJolandamariette

honden foto van Jolandamariette

Grappig dat je idd zoon van Romy hebt. Nee, we gaan altijd zelf af op ons eigen idee. We laten ons niet meesleuren door de fokker. Maar ik moet zeggen dat de manier waarop de honden bij haar worden opgevoed, zo lief, ons erg aanspreekt. En zoals ik hierboven beschreef het bij de afstandelijke TM erg anders was. Toen was voor ons zonneklaar dat we van hen geen pup willen! Wat gaaf dat jouw TM wel los kan lopen, gloort er nog hoop aan de horizon... :-D We gaan ook nog bij andere fokkers kijken maar die moeten wel van goede huiz komen willen we van gedachten vreanderen...

De vader van de hond waar we zondag waren, wordt dezelfde vader van de pups. Was ook weer grappig. Maar ze zoekt ook wat dat betreft goede matches. Maar ik hou je op de hoogte!

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ik heb niet alle reacties kunnen lezen.

Zelf heb ik geen eigen ervaring met Leonbergers maar wel met Tibetanen.

Wat vacht betreft lijkt het me niet veel verschil, beide honden hebben een zelfde type vacht en kunnen flink verharen.

Onze Tibetanen hebben geen extreem lange vachten en hoef ik niet te borstelen, wel merk ik dat de vacht meer vuil opneemt dan bv onze laiki. Ik ken echter veel Tibetanen, die behoorlijk wat vachtonderhoud vereisen.

Wat gezondheid betreft is de levensverwachting van een Tibetaan beduidend langer dan een Leonberger (dit was voor mij een belangrijke factor), en bv minder HD gevoelig, dus kan meer kilometers maken.

Mbt karakter is er mi een groot verschil en heeft de Leonberger zeker strepen voor mbt persoonsgerichtheid will to please enz. Hij zal dus beter luisteren sneller reageren, voor meer dingen te gebruiken zijn enz.

Een Tibetaan is pas heel laat volwassen, dwz tot vijf jaar is zijn volwassen gedrag nog niet goed te beoordelen. Houd hier dus rekening mee als je fokkers gaat bezoeken. Tot die leeftijd zijn ze verdraagzaam met andere honden enz. dat kan daarna ineens omslaan. Dus laat iemand lieve sociale honden zien met los wandelen, vraag dan zeker naar de leeftijd.

Verder vind ik persoonlijk een Tibetaan een hond voor iemand die geen hond wil: Ze hebben een enorm hoog Zengehalte, ze reageren nauwelijks, en kunnen de hele dag stilliggen zonder nauwelijks te bewegen. Het zijn geen honden om lekker mee te ravotten of spelen(wij hebben daar een uitzondering in overigens). Een begroeting van een Tibetaan duurt nooit erg lang.

Als je een Tibetaan roept, komt hij niet, maar begeeft zich onderweg naar je toe, mits hij daar het nut van inziet.
Je moet zelf dus over een behoorlijke portie geduld bezitten en de humor inzien van een zelfstandige hond die in een eigen tempo in een Tibetaanse wereld leeft.

Het zijn knuffelberen, immers stilliggen is een hobby en dan geaaid worden is ok. Onze Tibetanen zijn de beste slaapkussens voor katten en kinderen. Vergis je echter niet, want deze knuffelberen kunnen woeste leeuwen worden als zij dat nodig achten.

Mbt het blaffen moet ik een eerdere reactie gedeeltelijk tegenspreken. Onze Ckamaduhga blaft niet zelfs al blaffen alle andere honden, zij observeerd en blaft uitsluitend als het echt hoognodig is. Haar dochter blaft enkel 'snacht en indien zij dat nodig vind. (waarbij ik moet zeggen dat de dochter het veel vaker nodig vind om in de nacht te blaffen, dan mij lief is).

honden page profiel JolandamarietteJolandamariette

honden foto van Jolandamariette

@chris hoe oud is jouw mastiff? En hoe gedraagt ze zich naar andere honden?

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Onze oudste is bijna tien en onze jongste is vijf.

Onze jongste is een echt speelbeest en zeer ontypisch Tibetaan. De oudste ben ik als jonge hond regelmatig mee naar de dierenarts geweest om te laten controleren; ik had nog nooit zo'n slome jonge hond gehad, en dahct vaak dat er iets aan de hand was; ze bleek kern gezond. Een typisch Tibetaans tempo bleek het. Iets waar je wel tegen moet kunnen. Zeker als je een mechelaar gewend bent is dit de tegenpool in bijna alles. Een eigenzinnige mechelaar valt niet te vergelijken met de zelfstandige eigenzinnigheid van een Tibetaan.

Ze zijn verdraagzaam naar honden die hun niets in de weg leggen en tot de leeftijd van vijf jaar waren ze zelfs super verdraagzaam en lieten alles toe, onze laiki gebruikte ze als oefenbeer voor de 'aanval' en mochten er bovenop slapen.

Echter bijna elke nieuwe bezoekhond wordt principieel niet geaccepteerd, hebben ze kennis gemaakt en is duidelijk gemaakt dat het geen vijand is, worden veel honden geaccepteerd en onthouden ze dit ook prima voor de volgende keer.

Echter honden die ze ook maar iets in de weg leggen, zijn ze sind ze vijf zijn onverbiddelijk voor en accepteren ze niet.
Ik hoor dit van meerdere Tibetanen.

Bedenk je ook dat indien ze vechten ze niet te vergelijken zijn met bv een herder of in ons geval een laika, die je met een brul of zo uit elkaar haalt. Een vechtende Tibetaan is echt wel iets anders.

Ik heb een keer een nestje gehad omdat ik veel aanvragen had en blijkbaar een bijzondere foklijn, maar heb verder geen fokbehoefte, ik zal dan ook niet een rozekleuriger verhaal geven dan ik reeel vind.

Veel mensen dichten de Tibetanen veel bijzonderheden toe. Het kan hoor, ze zijn mischien vast heel erg speciaal, maar dat komt er dan toch maar heel zelden merkbaar uit. Wij hebben zo enkele anekdotes op tien jaar tijd. (Er zijn rassen waar ik door het samenleven met onze honden meer anekdotes van heb).

Indien je serieuze fokkers zoekt, kan ik je middels een PB wel info geven.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Leonberger of tibetaanse mastiff? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Eiwitten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^