Cavalier King Charles Spaniel: Patella Luxatie? en een paar andere vraagjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Mijn ouders hebben een 9,5 jaar oude Cavalier King Charles Spaniel, Fleur. Prachtige, ontzettend lieve, ook wel eens eigenwijze hond. Ze heeft al een aantal jaren last van een, volgens de DA, knieschijf die losschiet. De DA zei echter dat een operatie niet nodig was en dat er veel kans was dat een operatie niet zou helpen. Hoe ouder ze wordt hoe meer ze met haar linkerachterpoot wat schuin loopt. Ze kan wel nog altijd op mijn schoot springen als ik op een stoel zit. Trappen gaan vaak wat moeilijk, lopen lukt dan weer wel. Ik vraag me soms af of ze hier niet veel pijn in heeft?
De laatste tijd zie ik haar vaak ook happen met haar mondje. Zijn dit tekenen van hartkwalen? Is dit gewoon omdat ze een dagje ouder wordt? Hoe oud worden Cavaliertjes ongeveer?
Een paar maanden geleden ging het echt niet goed met haar. Haar baarmoeder is er toen in spoed uitgehaald omdat ze een baarmoederontsteking bleek te hebben. Sindsdien is ze enorm verdikt en heeft ze steeds reuze honger.
Zijn er hier nog meer Cavalier baasjes die dit herkennen of hier wat meer over weten? Ik ben altijd heel blij om zoveel te kunnen bijleren op dit forum :-) Alvast bedankt voor jullie reactie's.
(foto's van Fleur  komen op mijn profiel)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cavalier King Charles Spaniel: Patella Luxatie? en een paar andere vraagjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Ik zal haar eens goed laten onderzoeken.Patella Luxatie verergert vaak met de tijd. Sowieso zou ik een orthopeed haar knietjes laten beoordelen.
Het is verstandig dit te laten doen door een orthopeed die test volgens het meustege proctocol.
Bij het MCD in Amsterdam betaal je zo'n 23 euro voor deze test, maar met consult kom je vast hoger uit (bij mij was het fokgeschiktheid bepalen, dus had gelukkig geen medisch advies nodig)

Happen kan op meerdere dingen wijzen, benauwdheid, jeuk, ooronsteking maar ook syringomyelie. Dus ik zou het toch eens goed na laten kijken door expert.

honden page profiel MeenteMeente

honden foto van Meente

9,5 jaar is voor een cavalier al vrij oud.
Hoewel het kleine hondjes zijn, is de gemiddelde leeftijd geloof ik zo'n 8 jaar.

Dat ze nu meer last heeft van haar knie is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat zich artrose heeft gevormd.
Daar is nu niet zo veel meer aan te doen.
Er zijn honden (en mensen) die baat hebben bij een glucosaminepreparaat, maar wetenschappelijk bewijs voor het effect hiervan zijn er niet.

Happen is een vrij vaag symptoom.
Is ze snel buiten adem?
Hijgt ze veel?
Is ze nog actief?

Wat (bijna) alle cavaliers krijgen is mitralisatrofie.
Dat is een hartaandoening waarbij de klep gaat lekken.
Er zijn medicijnen die eventueel verlichting kunnen brengen, door het hart wat te ontzien.
Het kan helaas niet worden genezen.
Hiervoor zul je haar even moeten laten nakijken door de dierenarts.

Dat ze nadat haar baarmoeder verwijderd is meer wil eten en dikker is geworden is normaal.
Probeer wel op te letten dat ze niet te dik wordt.
Normaal kunnen ze na zo'n operatie met ongeveer een kwart minder voer netjes op gewicht blijven.
Als ze echt heel veel honger heeft kun je haar wat gekookte sperziebonen geven.
Dit is puur maagvulling en maakt haar niet dikker.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Dat 100% een hartafwijking zou hebben klopt dus echt niet. Kijk maar eens naar de testuitslagen voor de fok!Onze Cavaliers zijn vrij oud geworden, 2x 12,5  maar ook 1x4(nierfalen).
En hadden ook een goede kwaliteit van leven. 

Tegenwoordig zij ze wel zwakker. Ik zou het niet meer aandurven. 
Ik denk dat discussies over wat ze mogelijk heeft alleen maar onrust veroorzaken. Twijfel je over haar gezondheid dan gewoon naar de dierenarts gaan, die kan je doorverwijzen of uitsluitsel geven.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hier 3 cavaliers die bijna 10, 13 jaar en 14 jaar zijn. Die van 13 en 14 jaar hebben hartproblemen maar die van 10 jaar niet.

Omdat Fleur gesteriliseerd is, heeft ze last van spierafbraak. Ze kan daar ook last van hebben. Een bezoekje naar de dierenarts kan ik je ook aanraden, die kan Fleur dan even echt onderzoeken.

Wat bedoel je met verzwaard? Kun je haar ribben nog voelen met een vlakke hand? zo nee, dat is ze te dik en afvallen noodzakelijk. Die van 13 jaar heeft sinds haar 3de jaar een hartruis en zit sindsdien ook aan de medicijnen.

honden page profiel Charlotte en Donna :)Charlotte en Donna :)

honden foto van Charlotte en Donna :)

Cavaliers worden ongeveer tussen de 10/14 jaar.
Maar je zegt dat ze trappen lopen.. en dat is sowieso voor elke hond heel slecht maar vooral voor de cavalier omdat hij al zoveel problemen heeft..

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Dank je wel voor de reacties. Het trappen lopen kan op zich niet vermeden worden omdat er hier een klein trapje (drie treden) is van de keuken naar de woonkamer en er geen enkele andere weg is om er te geraken. Als het niet lukt, dragen we haar gewoon maar meestal doet ze het zelf zonder dat we het gezien hebben.

We waren al bang dat ze de operatie voor haar baarmoeder niet meer zou halen maar gelukkig lukte dat goed. Het lijkt me ook niet echt meer voor haar bestwil om nu iets aan haar knietje te doen. Alleen vraag ik me soms af of het haar geen pijn doet.
De DA had naar haar hartje geluisterd toen ze een baarmoederontsteking had en dat was nog goed (paar maandjes geleden). Het happen (lijkt niet op naar adem snakken maar vooral mond steeds open en toe doen) doet ze sinds korte tijd. Het is echt een raar zicht..

Haar neusje wordt ook steeds droger (ik had gelezen dat vaseline erop smeren kon helpen?) en wat ik vergeten te vermelden was is dat ze steeds dover wordt. Enkel heel luid geluid hoort ze nog. Anders is ze nog tamelijk actief. Wacht nog steeds op vaste uren op haar baasje en wil graag mee naar buiten als wij buiten zijn. Ziet nog steeds 's nachts spoken als ze het plots in haar kopje krijgt ;-) maar slaapt natuurlijk ook ontzettend veel..
Het zijn waarschijnlijk gewoon allemaal ouderdomkwaaltjes maar toch zou het leuk zijn moest ze nog een paar jaartjes bij ons kunnen blijven ..

Hummeltje waren jou cavaliertjes nog vrij actief en zonder kwalen toen ze rond de 9 waren? Zou super zijn moest Fleur ook 12 jaar worden maar ik vrees ervoor..

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Esther, haar ribben voelen we blijkbaar wel nog al lijkt ze soms op een tonnetje. Wat waren bij jou hondje de tekenen van hartkwaaltjes?
Wat ik me ook nog afvroeg. Volgens de DA is het nu niet meer nodig om haar nageltjes bij te werken. Haar voorste nageltjes zijn echt lang (al gekromd zo) en ik vind het niet normaal. Hoe zien jullie dat?

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

De laatste wel. Met haar heb ik 2 weken voor haar overlijden nog met een balletje gespeeld (ging wel op een wat rustiger tempo). Toen ze 11 was merkte je dat ze oud werd.
De andere was altijd al een vrij rustig hondje.Ze hadden beide een overgevoeligheid voor eiwitten maar voor de rest gewoon gezond totdat ze ziek werden en binnen een paar dagen overleden.
Maar goed de laatste is in 2005 op twaalf-jarige leeftijd overleden...
Misschien eens naar een andere dierenarts door te lange nagels kunnen ze ook raar gaan lopen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cavalier King Charles Spaniel: Patella Luxatie? en een paar andere vraagjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Vitamine B complex uit kruidvat?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^