anti-biotica bij tekenbeet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Janneke van BommelJanneke van Bommel

honden foto van Janneke van Bommel

Ik kom net bij kennissen vandaan...

Hun schattige pup van 4 maanden oud had gisteren 5 teken. Ze hebben er de hele avond over gedaan om ze te verwijderen.
Omdat er vanmorgen dikke bulten waren ontstaan zijn ze even naar de da. gegaan.

Daar hebben ze voor 10 dagen ab. mee gekregen!
Ik verschoot hier nogal van omdat ik niet van mening was een tekenbeet te moeten behandelen. Dan moet ik mijn honden altijd aan de ab. hebben O-) .

Iemand hier ervaring mee?? (of een mening ;-) )

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "anti-biotica bij tekenbeet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als iedere hond met een tekenbeet aan de antibiotica zou moeten , dan is het snel uitverkocht.

geen antibiotica als hier een teek gesigaleerd is, wel hou ik de plek goed in de gaten, maar ik heb nogal een dikke behaarde hond, dus ja wat moet ik dan zien.

maar ook op de sportschool had iemand een teek , en werd ook gelijk aan de antibiotica geholpen, denk dat het per dierenarts verschillend is, of huisarts. of misschien er naar vragen door de eigenaar ?

zelf doe ik dat niet, want dan kan ik iedere maand er wel een gaan geven een kuur. teken heb je altijd wel. het is zorg dat je de teek zo snel mogelijk eruit haal.

honden page profiel Janneke van BommelJanneke van Bommel

honden foto van Janneke van Bommel

Dankje Willemijn...

Ik dacht er net zo over...
Maar wilde de mensen niet in verwarring brengen...

Ik ga d'r even gerust stellen wat dat vind ik nog het ergste...

Dit hondje is ook erg behaard en puppyvacht dus dubbel moeilijk, maar ze gaan het nu goed in de gaten houden.

Verdere reacties zijn evengoed altijd welkom!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

voelen, met de vingertoppen. echt je voelt ze, vaak is het ook zo dat je hond jeuk heeft op die ene plek, voel daar direkt met je vingertoppen, daar is het bij jou het gevoeligste.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Geen haar op mijn hoofd dat mijn dieren aan de antibiotica gaan na een tekenbeet, zonder directe ernstige klachten. En dan ook nog eens een pup van pas 4 maanden, die ondertussen vaak ook nog wordt gevaccineerd, chemisch ontwormd en chemische vlo- en teekpreventie krijgt. Tel uit je winst. Mijn dierenarts is er gelukkig al helemaal geen voorstander van, dus zulke discussies hoef ik dan ook niet met hem te voeren. Wij wonen vlak naast een tekenrijk bos en ook pups lopen hier ongetwijfeld teken op. 2x per dag nakijken en er voortijdig afhalen, is tot nog toe de enige doeltreffende remedie. Honden zijn overigens niet zo gevoelig voor de bekende tekenziektes, in tegenstelling tot mensen. Maar zelfs bij mensen wordt aangeraden om pas een gerichte antibiotica in te zetten na een duidelijk klachtenbeeld en niet ter preventie. Een verdikking na een tekenbeet of ander insect kan voorkomen, maar ook dat is te verzachten met natuurlijke en doeltreffende antibacteriële middelen.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Denk eerder dat er een irritatie is ontstaan door het verwijderen van de teken.
Daarvoor is geen AB nodig.

Hele avond er over doen om 5 teken te verwijderen is een flinke strijd geweest, raad de koevoetjes maar aan voor een volgende keer, zijn ze zo zonder strijd en narigheid verdwenen.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Ik ben zelf voorstander om tekenbeten aan te stippen met iso betadine.(dat ontsmet en prikt niet, oranje kleur is snel weg!)
Zo voorkom je erger. Lyme hangt niet af van de beet, maar van de teek.

Al doende leren met de pup!;-)

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

Ik vind het ook raar, om zo ab te geven. Janouk kreeg altijd een bult bij een tekenbeet en chenak nooit. Teken spuiten stofjes in om he bloed te verdunnen zodat ze zich vol kunnen zuigen. Ik denk dat honden daar soms op reageren door een vorm van allergische reactie. Ik gebruik bij mijn honden een tekenlasso, werkt bij de dikke vachten heel handig.

Ook bij mensen is het advies alleen ab te geven bij tekenen van ziek zijn en niet standaard bij een tekenbeet. Er zijn groepen die zeggen dat je wel bij elke beet een gift ab profylactisch moet geven maar dan behandel je heel veel mensen onnodig.. Ook bij een beet met een met lyme besmette teek is de kans op infectie nog steeds klein. En honden krijgen veel minder vaak/snel lyme dan mensen.

Mireille

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Mijn vorige hond had regelmatig 5 teken per dag maar nooit AB voor gekregen. Ik heb er ook helemaal niet voor naar de DA geweest. Zou je AB gaan geven bij tekenbeten blijf je bezig. Soms zijn ze er in maart al en gaan ze pas weg in november. Dan heb je een zieke hond van de AB in plaats van de teken. Een tekentang lijkt me wel handig, de hele avond voor 5 teken ? Dat kan in minder dan 10 minuten. Misschien heeft de DA uit voorzorg gehandeld omdat de teken niet op de juiste manier zijn verwijderd.

Contact met de huisarts voor mensen hoeft ook niet altijd, alleen in de volgende gevallen:
- als het u niet lukt om een teek te verwijderen; ga dan dezelfde dag nog naar de praktijk of de huisartsenpost (HAP).
- als u een teek heeft verwijderd die waarschijnlijk al 24 uur op de huid vast heeft gezeten.
- als in de buurt van een tekenbeet binnen enkele dagen tot drie maanden een rode of blauwrode vlek of ring ontstaat die binnen enkele dagen groter wordt.
- als u zich binnen drie maanden na een tekenbeet grieperig gaat voelen met koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.
- als u lang na een tekenbeet dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt.
- als u lang na een tekenbeet pijn, tintelingen of minder kracht in uw arm of been heeft
- als u lang na een tekenbeet een of meer dikke en pijnlijke gewrichten krijgt, meestal aan uw armen of benen.

honden page profiel verstraetenverstraeten 3 doggies

honden foto van verstraeten

aangezien wij hier al heel wat ervaring hebben met teken ;-) vind ik het wel raar dat men direct ab heeft gegeven maar begrijp het ergens wel aangezien het nog een puppy is is dit mss uit voorzorg geweest ....onze berner is nu voor de moment nog herstellend van de lymeziekte voor de 2 maal al en idd als deze vastgesteld wordt is ab het enige dat hun van deze rotte ziekte kan genezen en deze kuur is wel niet min hoor 4 tabletten per dag gedurende 14 dagen en dan hopen dat er geen verdere letsels zijn wij zijn nu nog aan het wachten op de resultaten van het bloedonderzoek om na te kijken of de lyme niet aan het sluimeren is

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "anti-biotica bij tekenbeet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: De mannen in de tuin
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^