rottweiler gromt als ik in de buurt van het bot komt.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Esther (Gast)

Hallo,

Ik heb even een vraag.

We hebben zaterdag een volwassen rottweiler gekocht (reu).
De hond is verder ontzettend lief en luistert goed.
Nu heb ik vanmiddag een groot runderbot voor hem gekocht maar daar is hij nu heel waaks over.
Ik kan niet meer in zijn buurt komen want dan begint hij hard te grommen en begint zijn lip omhoog te trekken.
Ik vond dit maar eng en toen is mijn vriend een stuk met hem gaan lopen (zodat ik het bot weg kon halen), maar na een meter of 50 draaide de hond zich om en rende hij al grommende terug naar huis, alsof hij wist dat ik het bot wou weghalen. Toen hij het bot zag werd hij pas weer rustig. Kunnen jullie vertellen wat dit is en vooral wat ik er aan kan doen?

Groetjes Esther

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rottweiler gromt als ik in de buurt van het bot komt." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Weet je meer over zijn achtergrond? Of er in het verleden misschien (regelmatig) een situatie is voorgevallen waarin hij zijn eigendommen of voedsel moest beschermen, omdat deze anders afgepakt werden?

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

De hond zal vertrouwen moeten krijgen in jullie.
Zolang is hij nog niet bij jullie.
Als je het wilt afpakken kan je het het beste ruilen voor iets anders.

Maar laat hem voorlopig gewoon met rust als hij iets lekker heeft om op te kauwen.
Hij moet gewoon het vertrouwen erin krijgen dat het niet afgepakt word als je in de buurt komt.

honden page profiel JulesJules

honden foto van Jules

Dat terugrennen vind ik wel heel merkwaardig, weten dat je het weggaat halen weet hij natuurlijk niet, haha, maar misschien een andere rede?
In deze situatie lijkt het me ook heel belangrijk dat je iets over zijn verleden weet, hoe oud is jullie rottweiler reu? Waar hebt u 'm gehaald(asiel, kennel, br.fokker etc.)? En wist dat asiel, kennel, etc etc iets over zijn achtergrond? Want bij een hond die bv weinig te eten kreeg --> die zal eerder bezitsagressie hebben.

Veel plezier met u hond, Rottweilers kunnen en zijn in de meeste gevallen fantastische huisgenoten.

Esther (Gast)

Ik heb de vorige eigenaar gebeld en hij vertelde me dat hij daar ook erg waaks was over zijn bot en dat ze hem daar maar met rust lieten. Dat met het uitlaten vond hij wel vreemd want bij hun ging hij gewoon mee ook al was zijn bot nog niet op.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Voorlopig zou ik hem met rust laten en tot zichzelf laten komen. Geen botten meer geven en het eten op een rustige plek geven. Het zou mij ook handig lijken als je wat meer over de achtergrond weet van deze hond. Een hond van deze leeftijd heeft tijd nodig om zichzelf te worden. Beloon hem met je stem als die iets goeds doet.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ik heb dezelfde vraag als Inge..

Maar je moet ook niet vergeten, hij is nog maar een paar dagen in zijn nieuwe huis, moet eerst erg wennen aan de nieuwe situatie; vreemd huis, vreemde mensen, nog geen vertrouwde en veilige omgeving.
Verder, hoe is de hond weg gegaan uit de vorige situatie? Hoe was daar de sfeer en om wat voor reden is hij herplaatst? Misschien heeft hij al heel lang last van stress..en dan nu de verandering van de nieuwe situatie..

Hoe oud is de hond?
Is hij goed gesocialiseerd geweest als pup?
Heeft hij puppycurusu gedaan en is hij uberhaupt opgevoed?

Het zijn veel en misschien uiteenlopende vragen, maar vaak is er in zo'n geval voldoende informatie nodig om er achter te komen wat nu de oorzaak is..

Esther (Gast)

We hebben de rottweiler particulier gekocht, de mensen hadden er geen tijd meer voor en kreeg daar te weinig aandacht. De hond is net 3 jaar geworden.

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Mijn advies: laat de hond de komende tijd even wennen, het vertrouwen moet nog groeien en daar kun je beter niks in forceren. Onze reu (ook een herplaatser) heeft ook een dergelijke vorm van 'claimen' gehad; ik ben dat, nadat hij een half jaar bij ons was en helemaal z'n plek had gevonden, gaan trainen. Ik heb alles wat een overprikkeling zou kunnen geven uit de kamer gehaald (en dus ook m'n vriend en onze andere hond, haha!) en ben zelf op de grond gaan zitten, met een bot in m'n handen. Ik heb hem toen rustig uit m'n handen laten eten, zodat hij het vertrouwen kreeg dat ik zijn bot niet afpakte, maar het hem juist kwam brengen. Als ik merkte dat hij rustig at, liet ik hem z'n gang gaan en bleef ik er zelf bij zitten, maar ging ik wel iets voor mezelf doen. Na de tweede keer dat ik dat deed, veranderde het gedrag van onze reu al enorm; inmiddels gaat hij er gewoon lekker bij liggen als hij een bot krijgt en vertoont hij geen obsessief gedrag meer. :-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha


Ok, goed dat je de vorige eigenaar opgebeld hebt!

Is er trouwens bekend hoe de vorige eigenaar verder omging met de hond?
Was de hond veel alleen thuis?
Verbleef de hond gewoon in huis of in de schuur of tuin?


Esther (Gast)

De hond is overigens opgevoed met kinderen en blaft of gromt niet naar vreemden.
De hond heeft ook een puppycursus gehad.

Dat hij gromt om dat bot vind ik nog niet eens zo heel erg, maar dat hij ineens tijdens het uitlaten bijna doordraaide en grommende naar huis toe rent voor dat bot vind ik heel vreemd.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Misschien was dat zijn houvast. Je weet overigens niet of dat van de bot kwam. Kan ook om wat anders geweest zijn. Hij is nog maar pas bij jullie en moet nog erg wennen. Ik zou me niet direct zorgen gaan maken.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Dat is heel normaal gedrag hoor,schrik er vooral niet van.

Hij is een hond en vanuit zijn instinct mag hij houden wat hij heeft gekregen én verdedigen.
Gezien hij net bij jullie is zal hij moeten ondervinden dat jullie zijn bot echt niet gaan afpakken,dan zal het vertrouwen groeien en zal hij niet 'zomaar'grommen als jullie te dicht langs lopen.Als je hem een bot geeft zorg dan dat het een bot is wat hij in 1 keer op mag eten.
Je kan een bot ook afruilen met iets(kleins) anders lekkers,of wat je man heeft gedaan:uitnodigen om te gaan wandelen.
Geef hem een bot op een rustige plek,heeft hij een bench,geef het dan in de bench.Heeft hij een mand ,zorg dat die mand zo wie zo op een plekje staat(ook de bench)dat op een rustige plek staat,niet onder een raam of langs een deurpost waar je vaak langs loopt.
Ga niet steeds naar hem toe lopen of tegen hem praten of naar hem kijken,dit zijn allemaal redenen om zich onprettig/onveilig te voelen en te gaan grommen.

Grommen is trouwens alleen een stukje communicatie waar iedere hond over beschikt,het is een afstandsvergrotende commnunicatie,het zegt dat je niet dichterbij moet komen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Gefeliciteerd met je Rottie trouwens,zal vast een hele mooie/lieve hond zijn ;-)

Esther (Gast)

Hartstikke bedankt voor jullie reacties.

Het probleem is dat ik een gigantisch bot voor hem heb gekocht haha,
dus die krijgt hij zeker niet in 1 keer op.
Moet ik het bot gewoon laten liggen en er verder geen aandacht meer aan besteden?

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

"Grommen is trouwens alleen een stukje communicatie waar iedere hond over beschikt,het is een afstandsvergrotende commnunicatie,het zegt dat je niet dichterbij moet komen."

@ Soraya;
Mee eens! ;-)

Het is een manier van communicatie, de hond verteld dan wat, het vervelende is alleen dat veel mensen dit niet zo zien/ willen zien en het "waarschuwende gedrag", want dat is het, compleet negeren, negeren in dit geval KAN en MAG dat niet!!

Als iemand in ins bord met eten zit te porren, kunnen wij dat tegen diegene zeggen met woorden en waarschuwende woorden maar een hond kan niet praten, hier gebeurd dat dus met een grom of ander signaal!!!

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

" Hartstikke bedankt voor jullie reacties.

Het probleem is dat ik een gigantisch bot voor hem heb gekocht haha,
dus die krijgt hij zeker niet in 1 keer op.
Moet ik het bot gewoon laten liggen en er verder geen aandacht meer aan besteden?
"

Dat lijkt me in jullie geval wel de verstandigste keuze. Omdat hij zo gefocust is op het bot, voorkom je op die manier dat de hond jullie gaat wantrouwen, omdat ineens zijn bot weg is. Het is geen ideale aanpak, maar in mijn ogen op dit moment wel de beste, omdat je nu het krijgen van vertrouwen voorop moet stellen. :-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

> "negeren in dit geval, KAN en MAG niet!!"

Hier bedoel ik NIET mee dat de hond voor het grommen gestraft moet worden maar het hier om respect!
"Het niet negeren" betekend in dit geval, de boodschap horen, de grom accepteren omdat het een logisch gevolg is, de hond respecteren en met rust laten op dat moment!!



honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

eeehm maar als het zoooo groot is en hij eet het in een keer op... brr. krijgt die daar geen last van?

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ik zou het bot niet NU geven maar even bewaren.
Eerst de hond rustig laten wennen aan alles, vertrouwen leren krijgen in en een band krijgen met jullie!
Als dat er grotendeels is kun je voorzichtig, zoals bv Inge gedaan heeft met haar herplaatser, botjes aan de gang gaan (en andere dingen die hij voor zn gevoel moer verdedigen).
Stap voor stap dus!
En tot een bepaalde hoogte, want zoals al eerder gezegd is, een hond verdiend op bepaalde momenten (met iets dat hij "gekregen" heeft)ook respect en ruimte! (letterlijk en figuurlijk!)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik had hier ook een grommende hond, bij het eten toen we haar net hadden O-) .

Wel logisch eigenlijk, de hond kent je niet, weet niet of je te vertrouwen bent en wil je dit laten weten door het grommen, een andere manier heeft hij niet.
Wij hebben het grommen niet genegeerd in zoverre dat we het respecteerden en afstand namen. Ook zoiets gezegd als: rustig maar, ik pak niets van je af, eet jij maar rustig verder.

Na een tijd is het vanzelf goed gekomen, de hond weet nu wie we zijn en dat wij het niet in ons hoofd halen eten van haar af te pakken. Nu komt ze zelfs met haar botje aan mijn voeten liggen om het daar lekker op te peuzelen.

Het gaat natuurlijk voor de hond ook om het totaalplaatje, ik vind dat je een herplaatser in zijn eigen tempo zich moet laten aanpassen. Dus kijken wat hij aankan en hem nog geen dingen laten doen of mee confronteren die hij nog niet aankan.
Eigenlijk is het vrij simpel: rust is het sleutelwoord in alle opzichten. Veel rust voor de hond om alle nieuwe indrukken te verwerken. De wandelingen eerst nog lekker rustig en kort houden. De omgang met rustige stem en houding.

Heel grote botten zou ik nu nog even niet geven, ik denk dat dit nog teveel, te spannend is voor hem, dat komt later wel. Ook met speelgoed en wilde spelletjes zou ik nog even heel voorzichtig zijn.
Wel leuke rustige zoek- en aandachtsspelletjes, dat is ook goed om een band op te bouwen. :-)

Esther (Gast)

Allemaal hartstikke bedankt,

Ik heb jullie adviezen opgevolgd en hem lekker met rust gelaten.
Sommige van jullie zeiden om het bot nu nog niet te geven, maar dat heeft hij al dus dat kan ik niet meer veranderen.

Hij is al een stuk rustiger, en kwam net de hele tijd bij me zitten en wilde geaaid worden. Het gaat alweer wat beter dus. Misschien omdat ik zelf nu ook weer wat rustiger ben, ik vond het namelijk wel een beetje eng toen hij zich zo gedroeg, maar nu snap ik hem ook beter!

Super bedankt!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Allemaal hartstikke bedankt,

Ik heb jullie adviezen opgevolgd en hem lekker met rust gelaten.
Sommige van jullie zeiden om het bot nu nog niet te geven, maar dat heeft hij al dus dat kan ik niet meer veranderen.

Hij is al een stuk rustiger, en kwam net de hele tijd bij me zitten en wilde geaaid worden. Het gaat alweer wat beter dus. Misschien omdat ik zelf nu ook weer wat rustiger ben, ik vond het namelijk wel een beetje eng toen hij zich zo gedroeg, maar nu snap ik hem ook beter!

Super bedankt! "


dit bot heeft hij nu al ja, maar dus nog geen volgend bot even :-)

Logisch ook dat je schrok, toen ik Lola net had, wist ik wel dat ze al verschillende mensen gebeten had maar ik dacht dat als ik haar aaide ze dan wel zou voelen dat ik het goed meen en had gelijk een hap te pakken, want zo werkt het natuurlijk niet, vertrouwen moet je winnen. ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "rottweiler gromt als ik in de buurt van het bot komt." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Mijn foto's ?
^