Totaal verkeerd gedrag, hoe aan te pakken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DesiréDesiré

honden foto van Desiré

Onze Spyke is een reutje van het keeshonden ras (36 cmschofthoogte dus kleine kees?) heeft soms gedrag wat wij absoluut neit willen accepteren.

Hij gromt trekt zijn lip op en haalt dan soms ook uit.

Dit deed hij voornamelijk toen ons teefje loops was en hoopte dan ook dat het over zou zijn als de loopsheid over was. Voor een groot gedeelte klopt dit ook wel, maar toch zien wij dit gedrag soms nog terug en dat wil ik echt wel afleren.

Om eenv oorbeeld te noemen:

Vanmorgen kwam er iemand langs die iets over wilde kopen via marktplaats. Omdat het enorme blafferds zijn heb ik ze eerst geprobeert tot stilte te krijgen, dit lukte eigenlijk niet dus de deur maar open doen (kan die man ook niet eeuwig voor een dichte deur laten staan).

Honden bij de halsbanden gepakt en vast gehouden om ze stil te krijgen en ik wist dat Spyke zo gemeen deed dus ook dat speelde mee bij hem vast te houden.

Toen ik ze los liet gingen beide honden snuffelen, Spyke maakte 1 ronde om de man heen en snuffelde hooguit 2 keer aan zijn broek, toen hij snuffelde aan de man zijn hand toen haalde hij uit en wilde echt bijten waarop ik hem in de bench heb gedaan (fout maar met een vreemd iemand in je huis kun je niet veel anders, ik weet namelijk dat als je hem op zijn donder geeft (woordelijk) dat hij nog feller wordt en dan helemaal uit zijn dak gaat.

Ook heb ik al een keer gehad (toen was Zyra nog loops) dat ik tussen hem en zyra in ging staan tijdens het uitlaten zodat Zyra ook normaal haar behoefte kon doen en dat ie mij toen ook in mn broek beet. Ook een keer toen mijn vriend en ik tv aan het kijken waren op de bank dat we hem weg stuurden bij de tafel vandaan (het is rondom de bank best krap) en dat ie toen mn mauw te pakken had (ik wees in de richting waar hij heen moest)

Toen wij bij hem gingen kijken deed hij ook al grommen en zijn lippen optillen naar ons iets waarvan ik toen twijfelde hem mee te moeten nemen of niet. Toen wij met hem gingen wandelen daar was er niks aan de hand en konden we alles met hem doen (tandjes kijken, spelen, buikvoelen etc) Ik had dus het idee dat hij zo lelijk deed omdat hij op eigen terrein was en dat ie dat wilde bewaken tegen ons als indringer zijnde.

Nu weet ik wel beter en dit gedrag mogen wij natuurlijk nooit accepteren.

Ik ben alleen geheel vreemd in dit gedrag (veel honden gehad maar nooit dit gedrag gezien) en ik weet dan ook niet goed hoe ik dit moet aan pakken.

Natuurlijk geven we hem op zijn kop en gaan woordelijk vlink te keer, ook hebben we hem wel eens een tik gegeven, maar dit helpt allemaal niks.

Nu ga ik morgen wel voor de eerste keer naar honden training met hem (EG) maar toch hoop ik dat jullie mij misschien ook kunnen helpen.

Het is zo'n schat van een beest en als het aan mijn vriend ligt dan gaat hij weer weg (hij is onbetrouwbaar) Ik wil dan ook mijn best gaan doen hem als normale hond te laten gedragen. Elke hond heeft zijn eigen nukken, zoals Zyra die niet alleen thuis kan blijven omdat ze continue blaft dan (al helpt de anti blaf band bij haar wel en bij spyke niet)

Hopelijk weet iemand raad met dit onacceptabel gedrag van onze Spykie

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Totaal verkeerd gedrag, hoe aan te pakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

En dat lees ik op je profiel dat je een nestje wil fokken met jou honden? Met zo'n karakter moet je helemaal niet willen fokken.

Ik heb het idee dat je er zelf op de verkeerde manier mee omgaat. Hoe voed jij je honden op? Op een positieve manier of ben je meer van het straffen enz?
Ik lees namelijk dat 'hij alleen maar feller word als jij boos word'. En dat je een anti-blafband gebruikt. Totaal niet mijn manier. Ik vind het ook niet vreemd dat hij zo reageert als er zo met hem omgegaan wordt.
Lastig om dit via een forum op te lossen. Ik denk dat het handiger is als er iemand bij jou thuis komt en jou dan tips kan geven.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Het lijkt me dat er in de basis van de relatie tussen jullie en de hond al flink wat mis is... Ik krijg het idee dat Spyke meent dat hij alles in huis mag bepalen en jullie niet ziet als ranghogere. Het bijten en grommen wat hij doet zijn waarschuwingen voor corrigeren en daarbij durft hij ook als het moet te corrigeren (in de mouw bijten, tussen een loops teefje en hem gaan staan etc.). Hoe zijn de regels bij jullie in huis? Wat mag hij wel en wat niet? En wanneer mag hij iets wel en wanneer niet? Hoe doen jullie als hij 'fout' gedrag laat zien?

Ik denk dat we wel voorop moeten stellen dat Spyke hier niks fout doet of gedaan heeft. JULLIE hebben hem een bepaalde positie gegeven (onbewust waarschijnlijk) en het gedrag dat hij nu laat zien past bij die positie. Dus zul je het probleem bij de kern op moeten lossen: de relatie tussen jullie en de hond(EN) verbeteren... Want als ik lees dat Zyra zich ook al niet schikt in wat jullie haar opleggen (alleen thuis zijn) lijkt het me dat daar ook al aardig wat mis is... Plus het feit dat ze gewoon beide niet naar je luisteren...

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

Ik denk dat de basis niet goed is....
en die krijg je ook niet goed als je hem "woordelijk op zijn kop geeft" of "een tik geeft"....
Het lijkt mij verstandig als je er iemand bij haalt die verstand heeft van zaken, een gedragsdeskundige, die jou kan helpen om op een goede en positieve manier met je honden om te gaan..
Succes...

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Als hij zich ranghoger ziet dan jij (en ik vermoed van wel) zal hij correcties van jouw kant ook niet accepteren als correctie. Sterker nog, hoe slechter de verhoudingen, hoe minder goed hij een correctie zal negeren. Veel honden zien de mens niet als baas, maar luisteren toch of geven geen gehoor aan een correctie omdat ze ruzie willen vermijden. Maar hoe ranglager jij bent en/of hoe minder conflictvermijdend je hond, kan het zelfs gevaarlijk zijn om te gaan corrigeren! Want alleen een ranghogere heeft recht op corrigeren. Gaat een ranglagere de ranghogere corrigeren dan pikt de ranghogere dat niet.

Wat jij doet door tussen je loopse teefje en je reu in te gaan staan, is gedrag dat niet bij je positie past (in de ogen van je reu). Dat JIJ hem op zijn plek wijst past ook niet bij je positie. Net zoals hem verbaal corrigeren of een tikje geven niet hoort bij de rang die jij in de ogen van je hond hebt.

Hoe minder rangordeproblemen je hebt met je hond, hoe meer een verbale correctie zal werken (je hebt nog wel IETSJES gezag in de hond zijn ogen). Maar hoe meer rangordeproblemen je hebt met je hond, hoe minder ook een verbale correctie zal werken. Je hebt immers totaal geen gezag, waarom zou de hond dan gehoorzamen/luisteren? Ik denk dat jij in die laatste groep valt...

Dit probleem kun je niet via een forum oplossen, daar moet je zoeken naar een deskundige die kijkt naar jullie en de hond. Misschien kun je contact opnemen met een roedelschool, die zit in Nederland in Woerden, Zoetermeer en Alkmaar. In Belgie zit De Roedel in de Ardennen (Salmchateau), in Borgloon en Zonhoven. In de Ardennen zitten de ontwikkelaars van deze methode (ze geven overigens ook workshops!) en de andere hondenscholen zijn door De Roedel erkend als Roedelschool, dus de trainers daar hebben een opleiding bij de Roedel met succes afgerond.

Andere hondenscholen die op een natuurlijke manier opvoeden zitten oa. in Meppel en Raerd. Voor de adressen van die laatste twee kun je me eventueel een PB sturen.

Ik denk dat je met dit probleem eerder bij een deskundige moet komen die de hond als hond ziet en daar vanuit ook traint dan iemand die met kalmerende signalen werkt. KS kan heel handig zijn, maar ik denk dat je probleem te diep ligt om het op die manier op te lossen.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Dobbber denk je dan dat mensen die met kalmerende signale werken oppervlakkig werken???

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ja, Nynke. Leg eens uit waarom je dat denkt? Juist werken met kalmerende signalen zorgt ervoor dat er grondig te werk wordt gegaan.

Als je denkt dat dit niet zo is dan heb je een verkeerd beeld hierbij. Het is juist observeren, observeren, observeren wat de klok slaat.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Mocht iemand erbij willen halen Desire, in welke provincie woon je? Misschien kunnen we 1 aanbevelen.

honden page profiel S en ZS en Z

honden foto van S en Z

@Desire Ik dat je beter een gd erbij kan halen.1 die een methode of werkwijze hanteert waar jij je goed bij voelt.
Want een gd kan kijken naar de situatie en communicatie van jouw hond en tussen jouw en jouw hond.
En ik zou niet zomaar tips aannemen via het forum.Want hoe goed iemand het ook bedoelt.
Niemand kan vanaf een beeldscherm zien hoe je hond reageert en nog belangrijker hoe jij reageert en hoe de situatie is.
En zomaar tips aannemen kan de situatie alleen maar erger maken.

Dus naar mijn mening zoek een prof met werkwijze waar jij je goed bij voelt.En dit hoeft niet perse kalmerende signalen te zijn .
Ik weet dat mensen hierop hameren maar voel je niet verplicht.Er leiden meer wegen naar Rome.

Off topic: Hierbij bedoel ik niet dat kalmerende signalen slecht is.Maar zoals ik al zei er leiden meer wegen naar Rome.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik heb het niet over het observeren op zich bij KS, want dat is iets dat juist heel belangrijk is. Maar ik ben het niet eens met het gros van de conclusies de getrokken worden uit die observaties en de oplossingsmethode die dan vaak gebruikt word. Op basis daarvan EN hoe de TS haar problemen beschrijft denk ik dat een andere methode beter bij dit probleem past dan KS. M.i. word er vaak te veel waarde gehecht aan de kalmerende signalen op zich en teveel hondentaal afgedaan als ks terwijl er juist gezocht moet worden naar de motivatie van het hondengedrag (en dat bepaald gedrag lang niet altijd kalmerend bedoeld is en dus ook niet zo opgevat moet worden. Waardoor dus ook weer de hele aanpak veranderd moet worden).

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Dan heb je nog een verkeerd beeld bij kalmerende signalen. Aan de hand van de signalen die een hond wel of niet geeft en daarbij onze eigen handelingen wordt een schema opgezet zodat baas en hond weer in het reine komen.

Vaak handelen wij in de ogen van de hond verkeerd en deze geeft weer reactie hierop.

Het is een samenspel van signalen die zorgt voor een conclusie. Niet alleen de signalen op zich. Dus bv. de hond geeft een gaap ( o, hij is gespannen en gestresst). het is juist het gedrag wat na en voor de gaap komt.

Is er voor de gaap een schudden geweest dan zakt de hond in emotie's maar gaat de hond daarna blaffen dan stijgen de emotie's weer. ook het grommen moet zo aangepakt worden. Kijk eerst wat de hnd doet, wat is onze reactie erop en zo gaat het verder en verder. Steeds wordt er dieper op de kern ingegaan en dan komt de oplossing.

honden page profiel DesiréDesiré

honden foto van Desiré

Wij hebben spyke opgehaald en hij heeft dit gedrag dus al vanaf toen (nog voor wij besloten hadden hem mee te nemen).

Ook hebben wij hem altijd wel geprobeert te behandelen als een hond (gewoon op de grond, niet te hard spelen, doen wat wij vragen al moeten we dan een handje helpen (herhalen doe ik maar 1 keer, het helpen doe ik dan ook op een rustige manier zoals ik gewend ben toen met mijn collie (inmiddels 12 jaar oud) op de honden training, ik weet uiteindelijk niet welke commando's hij kent etc.)

Ik weet dat je een hond niet opvoed door streng en schreeuwerig te zijn, dit zijn wij ook niet geweest, maar als een hond in je broek of mauw hangt dan wordt je toch echt wel even boos en wil je hem echt wel een tik geven omdat we dat echt niet tollereren of hoe je dat ook schrijven mag.

De hond is nog maar 6 weken bij ons en al 6 weken hebben wij "problemen" met hem.

Om even te reageren op de vragen van Dobber:

Er gelden hier zeker regels al zijn het er misschien niet veel.

- De honden mogen niet zomaar op de bank springen omdat zij er zin in hebben (alleen als wij het vragen/commanderen en wij vragen/commanderen het als ze rustig ergens anders liggen en niet ons aankijken met vragende oogjes of ze alsjeblieft op de bank mogen.
- niet in de keuken, dit doen ze overigens erg goed, heel soms (echt heel soms) moet ik ze er uit sturen, of ze zoeken net de grens op wat wel en niet mag en dan stuur ik ze nog verder weg
- niet blaffen als de bel gaat of brievenbus (hier hebben ze ocmplete maling aan)
- niet naar boven als we het niet gezegd hebben

en dan de standaard regels buiten, netjes aan de riem etc.
Er zullen vast wel meer dingen wezen wat ik op moet noemen, maar dat weet ik zo 1,2,3 niet even snel op te noemen.

Als de honden iets doen wat niet mag..
- zomaar op de bank springen: sturen wij ze weg, mogen de hele avond niet meer op de bank en niet te dicht bij de bank liggen
In de keuken komen: weg sturen met het commando "uit" en verder bij de grens weg laten liggen als eigenlijk hoeft (wij hebebn hier een heel mooi muurtje bij de keuken en ze weten heel goed dat dat de grens is, ze moeten dan bijvoorbeld bij de eettafel liggen wat een heel stuk verder weg is)
- blaffen als de deurbel gaat of brievenbus kleppert: foei roepen, opstaan en nogmaals foei (behoorlijk hard omdat ze zo hard blaffen dan) ook ga ik dan voor de tussendeur staan en loop de huiskamer in om ze zo ver mogelijk bij de deur vandaan te krijgen (helpt helemaal niks). Ook heb ik geprobeert ze naar hun plaats te sturen, uit eindelijk gaan ze wel maar gaan daar dan zitten blaffen. Nog wel wat meer (kleine) dingetjes gedaan wat ik te horen kreeg bij de puppy cursus van Zyra (aantal jaar geelden dus) maar dat hielp ook allemaal niks, hondentraining wist daar ook niks meer en moest contact zoeken met GT, gedaan maar had het geld niet voor een aantal sessies.
- toch de trap op lopen als wij naar boven gaan: naar beneden sturen, als ze beneden zijn de woorden goed zo en doorlopen naar boven

over een GT... Eerlijk gezegd hebben wij niet zo super veel geld, en willen het geld dat we dan hebben graag benutten voor wat leuks en lekkers voor de honden en ons zelf.. Het is vast en zeker ook wel te doen zonder een GT lijkt mij. Ze rekenen ook altijd zo super veel vindt ik.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik kom er vanavond even op terug. ik zit nu op mijn werk maar gt's hoeven niet veel te kosten en je krijgt veel informatie ervoor terug.

Wat ik graag van je zou horen is wat doe je op dit moment qua beweging met je hond? En qua rust en qua geestelijk moe maken? Vaak is er een onbalans hierin wat zorgt voor veel grommen en blaffen.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Wij hebben spyke opgehaald en hij heeft dit gedrag dus al vanaf toen (nog voor wij besloten hadden hem mee te nemen).

Ook hebben wij hem altijd wel geprobeert te behandelen als een hond (gewoon op de grond, niet te hard spelen, doen wat wij vragen al moeten we dan een handje helpen (herhalen doe ik maar 1 keer, het helpen doe ik dan ook op een rustige manier zoals ik gewend ben toen met mijn collie (inmiddels 12 jaar oud) op de honden training, ik weet uiteindelijk niet welke commando's hij kent etc.)

Ik weet dat je een hond niet opvoed door streng en schreeuwerig te zijn, dit zijn wij ook niet geweest, maar als een hond in je broek of mauw hangt dan wordt je toch echt wel even boos en wil je hem echt wel een tik geven omdat we dat echt niet tollereren of hoe je dat ook schrijven mag.

De hond is nog maar 6 weken bij ons en al 6 weken hebben wij "problemen" met hem.

Om even te reageren op de vragen van Dobber:

Er gelden hier zeker regels al zijn het er misschien niet veel.

- De honden mogen niet zomaar op de bank springen omdat zij er zin in hebben (alleen als wij het vragen/commanderen en wij vragen/commanderen het als ze rustig ergens anders liggen en niet ons aankijken met vragende oogjes of ze alsjeblieft op de bank mogen.
- niet in de keuken, dit doen ze overigens erg goed, heel soms (echt heel soms) moet ik ze er uit sturen, of ze zoeken net de grens op wat wel en niet mag en dan stuur ik ze nog verder weg
- niet blaffen als de bel gaat of brievenbus (hier hebben ze ocmplete maling aan)
- niet naar boven als we het niet gezegd hebben

en dan de standaard regels buiten, netjes aan de riem etc.
Er zullen vast wel meer dingen wezen wat ik op moet noemen, maar dat weet ik zo 1,2,3 niet even snel op te noemen.

Als de honden iets doen wat niet mag..
- zomaar op de bank springen: sturen wij ze weg, mogen de hele avond niet meer op de bank en niet te dicht bij de bank liggen
In de keuken komen: weg sturen met het commando "uit" en verder bij de grens weg laten liggen als eigenlijk hoeft (wij hebebn hier een heel mooi muurtje bij de keuken en ze weten heel goed dat dat de grens is, ze moeten dan bijvoorbeld bij de eettafel liggen wat een heel stuk verder weg is)
- blaffen als de deurbel gaat of brievenbus kleppert: foei roepen, opstaan en nogmaals foei (behoorlijk hard omdat ze zo hard blaffen dan) ook ga ik dan voor de tussendeur staan en loop de huiskamer in om ze zo ver mogelijk bij de deur vandaan te krijgen (helpt helemaal niks). Ook heb ik geprobeert ze naar hun plaats te sturen, uit eindelijk gaan ze wel maar gaan daar dan zitten blaffen. Nog wel wat meer (kleine) dingetjes gedaan wat ik te horen kreeg bij de puppy cursus van Zyra (aantal jaar geelden dus) maar dat hielp ook allemaal niks, hondentraining wist daar ook niks meer en moest contact zoeken met GT, gedaan maar had het geld niet voor een aantal sessies.
- toch de trap op lopen als wij naar boven gaan: naar beneden sturen, als ze beneden zijn de woorden goed zo en doorlopen naar boven

over een GT... Eerlijk gezegd hebben wij niet zo super veel geld, en willen het geld dat we dan hebben graag benutten voor wat leuks en lekkers voor de honden en ons zelf.. Het is vast en zeker ook wel te doen zonder een GT lijkt mij. Ze rekenen ook altijd zo super veel vindt ik.
"


Als je dit zelf zo leest he...vind je dan dat het gezellig is in huis?

Zou je niet eens veel beter gewoon aan de band tussen jou en de honden gaan werken? Geen gefoeter, geen gescheld, geen scheidsrechter spelen over de bank, niet moeilijk doen over de keuken, geen tikjes. Maar in plaats daarvan dingen ondernemen, lekker knuffelen (op de bank!) spelen, snuffelen, lekker samen wandelen.

Ondertussen werken aan het zelfvertrouwen van de honden dmv denkspelletjes.

Je kreeg het advies (van Dobber) dat de hond dingen probeert "te regelen"...maar dat is extreem kort door de bocht. Ook al probeert de hond dit (kun je nooooiiiit zomaar even zien via je computerschermpje) dan is het alsnog duidelijk dat de hond dit doet vanuit een angst/stress impuls. Ga daar eens aan werken, lekker die veiligheid opbouwen (thuis is nu niet veilig, thuis is waar het niet duidelijk is wanneer je op de bank mag, mensen je steeds uit de "keuken" jagen terwijl je niet eens weet wat een keuken is, mensen tegen je schreeuwen als de bel gaat) Probeer daar eens wat mee te doen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

"Kalmerende signalen" is geen methode of manier van aanpak, dit is hondentaal!
Dit is dé manier hoe honden onderling communiceren!
Aan de hand van de lichaamshouding en de taal, in de vorm van kalmerende signalen, vertellen honden in wat voor toestand ze verkeren, prettig, onprettig, bedreigd.. etc.

Door de hond te observeren in dagelijkse dingen denk ik dat mogelijk opgemerkt kan worden waar het probleem zit.
Dit gaat dan niet over 1 nacht ijs natuurlijk, zal wel tijd kosten maar dat is sowieso het geval denk ik!

honden page profiel DesiréDesiré

honden foto van Desiré

Grommen en blaffen is niet echt HET probleem op dit moment.. Tuurlijk vindt ik dit gedrag minder, maar daar is mee te leven.. Hij moet alleen niet gaan bijten zoals hij wel doet zoals vanmorgen naar de man die hier een server computer kwam ophalen..

Ik wil best mijn energie, tijd en geld in stoppen omd it toch een stabiele hond te krijgen.

Natuurlijk als er een GT of GD (wat is het verschil?) is die niet super veel kost wil ikd it zeker proberen.. Maar mijn vriend is er ook nog en die heeft schoon genoeg van zijn gedrag en heeft al een paar keer gezegd dat ie weg moet omdat hij niet te vertrouwen is (zou hem zelfs ook nooit zomaar los laten als er vreemden binnen komen of met kinderen bijvoorbeeld, dat vertrouwen heeft hij nooit van mij verdient..)

Qua beweging: we hebben niet echt een vast ritme hierin en ben me heel bewust dat dit een stuk beter kan, alleen ik heb zware astma en vooral met dit weer wordt het me vaak moeilijk gemaakt om echt een heels tuk te gaan lopen. Gisteren ben ik met Spyke naar de dierenarts gefietst voor zijn enting en merkte dat hij hier wel energie in kwijt kan al kan ik ook niet elke dag fietsen.. Wel spelen wij veel, in en rondom het huis. Balletje piepspeeltje stokjes... Geestelijk moe maken denk ik dat wij dit veel te weinig doen. Ik heb wel gelezen van mensen die dan bijvoorbeeld een koekje verstoppen in huis om hem geestelijk moe te maken, dit heb ik nog nooit gedaan (met geen van mijn honden, ook als kind zijnde niet).

Rust dat mogen ze zelf indelen.. Ze liggen graag hier op het kleed lekker te slapen. Ik geef ze geen verplichte rust door ze in de bench te doen of iets dergelijks.

Ik woon overigens in Heinkenszand (zeeland).

Ps. Over het wandelen. ik heb wel zitten denken aan een hondenuitlaatservice, maar Spyke is behoorlijk agressief naar andere honden toe tijdens het lopen. he tlijkt me dan ook niet zo geschikt om met een groep honden te gaan wandelen tot zijn gedrag verbeterd is. Daarna wil ik zeker wel gaan kijken voor zoiets of iemand.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Jeetje wat vervelend zeg...

Ik zou er toch echt even een GT bij halen, iemand die jullie situatie kan zien, en zo jullie kan helpen, tips kan geven etc.

Ook ben ik het wel met Sanne eens, over het fokken met een hond met dit karakter.
Maar daar gaat het nu niet over.

Heel veel succes.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Desiré kom op hé!Een nest fokken(als je het goed doet) kost je ook meer geld dan dat je je gaat opleveren...heb je daar weleens bij stilgestaan?

Je hebt toch een probleem met Spike? Je ziet dat er hier op het forum de meerderheid voor positief opvoeden is en ook liever met Kalmerende signalen werkt.Nu krijg je 2 adviezen door elkaar,ik vind niet dat je van daar uit aan de gang kunt gaan,alsje het echt opgelost wilt hebben laat je je begeleiden door een goede GT.


Nienke,waarom veronderstel je dat KS hier niet op zijn plaats is bij dit hondje?Of dat er bij KS niet naar de hond als hond wordt gekeken?
Er wordt júist heel erg goednaar de hond gekeken,naar het echte hond-zijn(niet van wat wij ervan willen maken...een robotje)

De voorbeelden die jij geeft en aanraadt zijn gebaseerd op de ideëen van David Mech die heeft alles in de jaren 70/80 geconcludeerd aan de hand van wolven die leefde in gevangenschap.
In gevangenschap hield ook in,een bij elkaar geraapt zooitje aan wolven en wel door de mens samen gesteld.Dat is niet hetzelfde als wanneer een wolf in het wild leeft en zo zijn gezin uitbreid en daarmee ook zijn roedel.Zo roedel zoekt geen ruzie met elkaar,die weten wat ze aan elkaar hebben,hoeven en kunnen niet met elkaar vechten voor een betere rang in de roedel.Het is een familiare gebeurtenis.
Dat heb je niet bij wolven in gevangenschap..vandaar alle correctie's ,ruzie's aan manier van onze honden aanpakken in de toen aanbevolen methode van David Mech.
Daar is hij trouwens keihard van terug gekomen,nadat hij zich ook realiseerde dat het bij wolven in het wild helemaal niet zo werkt.

Dat KS voor jou niet heeft gewerkt dat kan,maar als ik al je antwoorden zo lees,heb je er niet veel van begrepen,dan kun je het ook niet goed uitdragen naar je hond,en zal ze je idd ook niet begrijpen.

honden page profiel LoetjeLoetje

honden foto van Loetje

Volgens mij is Spyke angstig. Heeft niets met het regelen van een situatie te maken. Puur angst blaffen en bijten in de hoop dat het bedreigende iets of iemand weg gaat.

Misschien heb je beloningssnoepjes in huis? Of een leuk speeltje. Laat het bezoek eens een paar snoepjes of speeltjes geven. Werkt als een trein, in ieder geval bij een hond die ik ken.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

De voorbeelden(roedelmethode) die jij geeft en aanraadt zijn gebaseerd op de ideëen van David Mech die heeft alles in de jaren 70/80 geconcludeerd aan de hand van wolven die leefde in gevangenschap.
In gevangenschap hield ook in,een bij elkaar geraapt zooitje aan wolven en wel door de mens samen gesteld.Dat is niet hetzelfde als wanneer een wolf in het wild leeft en zo zijn gezin uitbreid en daarmee ook zijn roedel.Zo roedel zoekt geen ruzie met elkaar,die weten wat ze aan elkaar hebben,hoeven en kunnen niet met elkaar vechten voor een betere rang in de roedel.Het is een familiare gebeurtenis.
Dat heb je niet bij wolven in gevangenschap..vandaar alle correctie's ,ruzie's aan manier van onze honden aanpakken in de toen aanbevolen methode van David Mech.
Daar is hij trouwens keihard van terug gekomen,nadat hij zich ook realiseerde dat het bij wolven in het wild helemaal niet zo werkt.

"


Nee, in de verste verte niet.

De Roedelmethode is onafhankelijk ontwikkeld in België, gebaseerd op observaties over de hond, niet de wolf...en refereert ( in ieder geval in het eerste boek) geen enkele maal aan Mech en zijn onderzoek.

Ik ben niet voor de Roedelmethode, maar het is wel belangrijk te weten waar je het over hebt, als je het dan aanhaalt.

honden page profiel DesiréDesiré

honden foto van Desiré

ik wil even 1 ding duidelijk maken. het was de intentie om een nestje te gaan fokken met Zyra en hebben daar Spyke voor aangeschaft.. Zyra is NIET zwanger en dit wilde ik al niet meer nadat ik hier op dit forum om de testen werd gedrukt (allemaal terug te lezen in vorige topics van mij)

Zald it dan ookg elijk uit mn profiel halen, want daar staat niet eens een datum bij, straks stond dat er al van 2000 in...

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"

Nee, in de verste verte niet.

De Roedelmethode is onafhankelijk ontwikkeld in België, gebaseerd op observaties over de hond, niet de wolf...en refereert ( in ieder geval in het eerste boek) geen enkele maal aan Mech en zijn onderzoek.

Ik ben niet voor de Roedelmethode, maar het is wel belangrijk te weten waar je het over hebt, als je het dan aanhaalt. "


Dan haal ik het woordje Roedelmethode uit mijn vorige post,verder is alles wat ze omschrijft vanuit roedelregels,die zijn naar mijn weten ontstaan uit de dominantie'theorie',die weer voort komt uit de bevindingen van David Mech.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Het belangrijkste is om te kijken naar het waarom, waarom wil hij bijten en waarom doet hij dat? Jullie hebben hem ergens opgehaald, daaruit maak ik op dat hij een herplaatser is? Hoe is hij daar behandeld?

Een GT kan absoluut helpen omdat die met je mee kijkt en er volledig buiten staat. Die ziet wellicht meer dan jullie. Kalmerende signalen zijn naar mijn mening geen gehele methode op zich, maar een hulpmiddel bij een bepaalde methode. Je kan een hoop gedrag voorkomen of begeleiden als je de signalen kan herkennen..

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

Dan haal ik het woordje Roedelmethode uit mijn vorige post,verder is alles wat ze omschrijft vanuit roedelregels,die zijn naar mijn weten ontstaan uit de dominantie'theorie',die weer voort komt uit de bevindingen van David Mech.
"


Hoi Soraya,

de Dominantietheorie, komt wel van Mech...en die heeft inderdaad veel overeen met de Roedelmethode (niet alles hoor)...beide lenen ze zich voor RRP's (Rank Reductie Programma's) en daarin passen de maatregelen die Dobber noemt inderdaad.

Maar de Roedelmethode is toch een op zichzelf staande methode, gebaseerd op observaties over honden en niet wolven. :-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Het lijkt me duidelijk dat Spyke zich niet op zijn gemak voelt bij jullie. Daar zou ik aan gaan werken. En me verdiepen in de hondentaal zodat je je hond leert kennen en precies kan zien of een situatie teveel voor hem is of niet.


Vaak geeft een hond enorm veel signalen af, die wij missen of verkeerd interpreteren.

Hij gromt niet voor niets, het grommen is een communicatiemiddel. hij probeert je iets duidelijk te maken.. Een communicatiemiddel wat vaak pas ingezet wordt nadat alle andere signalen die hij afgegeven heeft genegeerd zijn. Die signalen kunnen van alles zijn, wegkijken, tongelen, kwispelen, geeuwen etc.

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Zoals anderen ook al aangaven, ga eens lekker van hem genieten, laat hem positieve ervaringen met jou opdoen, laat hem merken dat hij geweldig is.

Een hond heeft een baasje nodig dat hem begrijpt, en hem een gevoel van veiligheid kan geven. Dat mist Spike zo te lezen.
Niet of je de baas bent over je hond, maar of je een band hebt met je hond, daar gaat het om, elkaar woordeloos begrijpen met een enkel gebaar, interaktie tussen jou en je hond. Je hondje is het echt waard om je eens helemaal in hem te verdiepen. En niet vanuit de gedachte hoe kan ik hem de baas zijn, maar vanuit de gedachte hoe kan ik hem de veiligheid en geborgenheid geven die hij nodig heeft.



honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" En niet vanuit de gedachte hoe kan ik hem de baas zijn, maar vanuit de gedachte hoe kan ik hem de veiligheid en geborgenheid geven die hij nodig heeft. "

Hoe kan je hond zich geborgen en veilig voelen bij je als jij in zijn ogen dat vertrouwen en die geborgenheid niet verdiend hebt? Een hond die in alle situaties op jou vertrouwd en de verantwoordelijkheid overgeeft aan jou is een hond die jou ook ziet als degene die voor alles op moet draaien, iemand die de leiding heeft EN daar op de juiste manier mee omgaat en daarom ook zijn vertrouwen waard is. Positieve ervaringen laten hebben met de baas geeft de hond geen vertrouwen in de baas. Rico heeft hele leuke speelmomenten met Dobber, maar dat maakt nog niet dat hij haar daarom als een maatje waarop hij kan vertrouwen. Simpelweg omdat HIJ de ranghogere is en Dobber niet. Dobber daarentegen heeft wel het vertrouwen in Rico, juist omdat HIJ hoger is. Vertrouwen komt pas als de ander dat vertrouwen waard is en verdiend heeft. Zoals een directeur van een bedrijf ook zijn sporen moet verdienen voordat zijn werknemers hem echt als een leidinggevende zien en ze op zijn oordeel van situaties vertrouwen.

Maar m.i. draait het hier helemaal niet om veiligheid en geborgenheid, maar om een conflict op basis van miscommunicatie in de rangen en standen tussen de honden en de baasjes.

honden page profiel DesiréDesiré

honden foto van Desiré

Het lijkt alsof jullie nu de situatie hier verkeerd inschatten door de regels die ik opsomde..

De honden mogen doen en laten wat ze willen, alleen vinden wij het niet fijn als de honden zomaar op de bank springen (dan liggen ze de hele dag op de bank en zijn dan nog zo brutaal (vooral zyra) om niet eens plaats te maken voor ons)

De honden mogen niet in de keuken. Wij hebben een vrij grote huiskamer en eetkamer in 1 maar een heel klein keukentje waar je amper je kont kunt keren. Het is me al eens gebeurd dat ik op zyra stapte, daarvans chrok en zo jus over mezelf heen morste waar ik lelijke brand wonden van over heb gehouden.. Dit was voor mij een reden om ze te leren dat ze niet voorbij het muurtje mochten komen zodat dit niet kon gebeuren of erger nog dat de honden zich verbranden aan iets wat ik in mijn handen heb.. Het gebeurd me namelijk ook meer als eens dat er iets heets op de grond valt en dat kunnen ze dan gelijk opeten waar ze hun tong aan kunnen verbranden..

De trap.. dit doen wij meer omdat de honden zo erg op ons gefocust zijn (vooral op mij) overal waar ik ga of sta lopen de 2 kleinsten om me heen, wc, douche, bed, even snel iets naar boven brengen of gewoon mijn glas naar de keuken doen bijvoorbeeld.. Ze hebben absoluut geen rust in hun kont en wij hopen dat we ze op deze manier wat minder aanhankelijk te krijgen zodat ze niet continue achter ons aan hoeven te lopen en gewoon eens kunnen blijven liggen..

Natuurlijk mogen ze wel mee naar boven als ik een poosje boven blijf (strijken, douchen, was vouwen etc)

Ik zie dus niks kwaads in deze regels.. ik neem aan dat niet iedereen zijn hond mee laat gaan naar boven of op de bank mogen komen liggen (onze honden liggen eigenlijk elke avond uren lang bij ons op de bank)...

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"
Hoe kan je hond zich geborgen en veilig voelen bij je als jij in zijn ogen dat vertrouwen en die geborgenheid niet verdiend hebt? Een hond die in alle situaties op jou vertrouwd en de verantwoordelijkheid overgeeft aan jou is een hond die jou ook ziet als degene die voor alles op moet draaien, iemand die de leiding heeft EN daar op de juiste manier mee omgaat en daarom ook zijn vertrouwen waard is. Positieve ervaringen laten hebben met de baas geeft de hond geen vertrouwen in de baas. Rico heeft hele leuke speelmomenten met Dobber, maar dat maakt nog niet dat hij haar daarom als een maatje waarop hij kan vertrouwen. Simpelweg omdat HIJ de ranghogere is en Dobber niet. Dobber daarentegen heeft wel het vertrouwen in Rico, juist omdat HIJ hoger is. Vertrouwen komt pas als de ander dat vertrouwen waard is en verdiend heeft. Zoals een directeur van een bedrijf ook zijn sporen moet verdienen voordat zijn werknemers hem echt als een leidinggevende zien en ze op zijn oordeel van situaties vertrouwen.

Maar m.i. draait het hier helemaal niet om veiligheid en geborgenheid, maar om een conflict op basis van miscommunicatie in de rangen en standen tussen de honden en de baasjes. "


Door de hond zelfverzekerd te maken.

Het is een misvatting dat de hond zichzelf niet kan redden...Met de twee maanden krijgen wij een pup, die dient opgevoed te worden...niet onderdrukt. Als je de opvoeding in het teken zet van "jij gaat van mij afhankelijk worden" dan zal dit gaan gebeuren...maar als je de opvoeding in het teken zet van de hond zijn eigen ontwikkeling, het ontplooien van talenten en zelfvertrouwen...dan krijg je een heel andere hond. Binnenin die marges maken mensen fouten...of ze schieten te veel de onderdrukkingshoek in (in mijn visie, in ieder geval) of ze gooien de hond te veel in het diepe...en dan krijg je onzekere agressie.

Dominantie komt ons als mensen goed uit...en de hond die daarin volgzaam is (en zogenaamd zielsgelukkig) is het pupje van de rekening.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ik lees even mee..

Ik heb een heel interessant topic terug gevonden!!

http://www.hondenpage.com/hondenforum/76702/dominantie-theorie-achterhaald---wat-zijn-jouw-ervaringen?.php

:-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Niet vanuit de gedachte hoe kan ik hem de baas zijn, maar vanuit de gedachte hoe kan ik hem de veiligheid en geborgenheid geven die hij nodig heeft.

Juist!
Helemaal mee eens!
O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Totaal verkeerd gedrag, hoe aan te pakken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: pootje omhoog
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^