Wat is broodfok?

honden encyclopedie > Wat is broodfok?

door honden page profiel Cassy met Pepsi, Shana en MandyCassy met Pepsi, Shana en Mandy

Wat is broodfok?

Je leest overal " hoe herken je broodfok?" etc. Maar weet je wel wat een pijn dat is? Lees dit gedicht eerst.
Definitie broodfok: Een broodfokker definiëren wij als een persoon of organisatie die op grote schaal puppy's fokt, importeert en/of verkoopt. Een fokker die 'om den brode' honden verkoopt, heeft vaak maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk winst maken door zoveel mogelijk puppy's te verkopen. Dit gaat in de meeste gevallen ten koste van de mentale en fysieke gezondheid van de moederdieren.
Het is eenzaam in mijn kooi,
Ik droom van de zon, van het gras,
Ooit zag ik door het raam 
Hoe mooi het echte leven was.

Ik ken geen knuffel of geen aai,
Voor mij geen nieuw begin.
Ik zou graag je vriendje zijn,
Een deel van het gezin.

Enkelingen besloten,
Voor hun ego en het geld,
Dat na het produceren,
Mijn dagen zijn geteld...

Waarom moeten we dit doorstaan?
Wij leven in het duister.
Ons afzien is voor jullie
Niet meer dan een licht gefluister.

Wij huilen zacht en vragen:
Wie er voor ons vechten zal?
Voordat ik sterf wil ik slechts één ding:
Ooit eens spelen met een bal.

Pijnlijk he? Niet zo pijnlijk als voor die honden. Nu weet je een infien klein deeltje van de pijn van die dieren! Hieronder zijn 3 van de groote aantallen gevolgen van broodfok (en jij die bij broodfok koopt, is even erg dan zelf doen!!)

3 Gevolgen van broodfok waar jij en ik elke dag mee geconfronteerd zijn: 
1) Uitgebuite fokteven De moederhonden beginnen hun ‘carrière’ als fokteef vaak al op zeer jonge leeftijd. Ze worden iedere loopsheid gedekt en dienen hun hele leven lang enkel en alleen als ‘fokmachine’. Voortdurend pups werpen is het lot wat hen te wachten staat. Tijd om hun lichaam te laten recupereren van een bevalling is er niet, want ze moeten 'opbrengen'. Deze teefjes hebben doorgaans geen enkele vorm van menselijk contact, zien nooit het daglicht en hebben geen baasje dat hen af en toe een aai geeft of eens met hen gaat wandelen. Hun hele leven lang verblijven ze in een hok, tot ze er lichamelijk aan kapot gaan. Als ze op oudere leeftijd te weinig pups voortbrengen, worden ze bedankt voor bewezen diensten en worden ze in het beste geval gedropt in het asiel. Er zijn er ook die minder geluk hebben en gewoon de kop worden ingeslagen. Bij degene die dan toch een tweede kans krijgen worden vaak erge verminkingen vast gesteld. Dit kan gaan van etterende wonden over geknipte stembanden tot mankerende lichaamsdelen.
2) Fysiek ongezonde honden Honden uit het broodfokcircuit zijn vaak belast met erfelijke aandoeningen, omdat zij voortkomen uit ongezonde ouderdieren, waarmee men beter niet meer kan verder fokken. Zo wordt er bijvoorbeeld toch nog verder doorgefokt met honden die heupdysplasie hebben, omdat de fokker weigert om zijn ouderdieren daarop te laten testen. Dat is allemaal veel te duur en ‘brengt niks op’. Deze honden zijn ook vaak het resultaat van incestueuze paringen (bv. vader en dochter), met alle fysieke gevolgen van dien natuurlijk ... Mensen die een hond kopen bij een broodfokker lopen dus veel kans om een hond in huis te halen waarmee je steeds naar de dierenarts moet, vanwege zijn slechte gezondheid.
3) Mentaal gestoorde honden Pups uit het broodfokcircuit groeien later vaak uit tot honden met probleemgedrag. Honden zijn sociale wezens die gedurende de eerste levensweken een goede socialisatie moeten krijgen. Ze moeten reeds op jonge leeftijd in aanraking komen met vreemde geluiden zoals een stofzuiger of een mixer, ze moeten gewend raken aan autoritjes en moeten kunnen kennismaken met vreemde mensen, kinderen en andere dieren. Opgroeien in een huiselijke omgeving is dus een must voor een goede start. Pups uit de broodfok verblijven meestal in glazen bakken of afgesloten hokken en komen nergens mee in contact. Zij missen dus de cruciale socialisatieperiode en zullen daar later de gevolgen van dragen. Veel honden uit de broodfok hebben namelijk te kampen met allerlei angsten en kunnen daardoor zeer agressief uit de hoek komen. De vele bijtincidenten die in de krant te lezen staan, zijn daarvan het gevolg.
Wat willen we hiertegen ondernemen ? Onze actie steunt op vier pijlers : Wij willen eerst en vooral de maatschappij informeren over broodfok en mensen sensibiliseren over deze problematiek. Vele mensen zijn er zich namelijk niet van bewust dat puppyfarms en fokkerijen, die op grote schaal honden fokken, verantwoordelijk zijn voor heel wat dierenleed. Via onze website kunnen toekomstige hondeneigenaren zich informeren en te weten komen hoe ze een goede fokker van een broodfokker kunnen onderscheiden.
Verder willen wij ook de wetgeving hieromtrent veranderd zien. De 'legale' broodfok moet aan banden worden gelegd. Wij willen dat er op het fokken van honden strenge regels worden gelegd en er degelijker toezicht word gedaan. Ook denken we dat een fikse beperking van het aantal rassen dat men per fokker mag inzetten voor de fok haalbaar moet zijn.
Wij willen ook de 'illegale broodfok' aanpakken. Mensen die thuis met hun eigen honden meerdere malen per jaar nestjes fokken en die doorverkopen aan dierenwinkels om extra geld in het laatje te krijgen, moeten gestraft worden.
Wij fungeren ook als contactpunt voor mensen die in aanraking zijn gekomen met de gevolgen van broodfok of weet hebben over zulke praktijken. Indien u klachten/vaststellingen heeft gelieve deze door te sturen naar  ons meldpunt . We vragen wel om u te identificeren. Dit om een degelijke opvolging te verzekeren van u dossier. De persoonlijke gegevens worden door ons behandeld zoals de "wet op de privacy" voorschrijft. De klachten worden dan gebundeld doorgestuurd naar onze contactpersoon op het FOD Dierenwelzijn.

Bron: vzw Anti broodfok actie.  
Link: http://www.broodfok.be

Groetjes Cassy
&
Poot de honden!

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^