Moederloze pups groot brengen

honden encyclopedie > Moederloze pups groot brengen

door honden page profiel Esther, Barrel en Mütsi (& Tigra†)Esther, Barrel en Mütsi (& Tigra†)

Moederloze pups groot brengen

Je allergrootste nachtmerrie is dat de teef overlijd, wat een blijde gebeurtenis had moeten zijn wordt ineens een drama. Het verlies van je hondje is nog groot en daar sta je dan met de pups. 

Het overkwam mij een paar weken geleden, mijn kaninchen (teckel) kreeg na de keizersnede complicaties waardoor ze overleed. Er waren 2 kleine pups, elk 220 gr., waar ik mee naar huis vertrok, extra flesje mee en een blik voeding.. succes..  Het beste is direct op zoek te gaan naar een pleegmoeder.

Er is een meldpunt voor moederloze pups; www.moederlozepups.nl Als er geen pleegmoeder beschikbaar is zal je de pups met de fles groot moeten brengen.   De flesjes die je kan krijgen bij de dierenarts hebben spenen zonder gaatje, hou het gaatje klein, de kans op verslikken is dan kleiner. Kook de flessen en spenen goed uit en was goed je handen. Maak de melk aan met (voor)gekookt water. 

De fles geven 

Pups met een moeder krijgen antistoffen mee in de moedermelk, bij moederloze pups is dat niet het geval! Hygiene is daarom enorm belangrijk. Voor iedere voeding nemen wij een vochtige warme (grote) make-up pad waarmee we het buikje masseren zodat de darmen gestimuleerd worden. Ook even over de plasser en anus wrijven zodat de pup zijn urine en ontlasting laat lopen en er ruimte wordt gemaakt voor de nieuwe voeding. Daarna geef je de pup de fles. Leg de pup lekker warm op een dekentje op je schoot op zijn buikje en laat de pup tijdens het voeden zoveel mogelijk met zijn voorpootjes op je hand rusten (zoals hij normaal ook zou doen tegen de borst van zijn moeder). Na het voeden nog een keer de pup masseren met een warme vochtige pad.  Er zijn verschillende schema's te vinden over de hoeveelheid voedingen, wij hebben de eerste week om de 2 uur gevoed, daarna om de 3 uur (tot ze ook vaste voeding gaan krijgen) Op de verpakking van de puppymelk (neem goede kwaliteit!) staat hoeveel de pup over de dag binnen moet krijgen. Je moet dagelijks de pup wegen om zeker te zijn dat er gewichtstoename is, dagelijks gemiddeld 5- 10% van het lichaamsgewicht.

Vast voedsel

Na 3 weken kan met bijvoeren van vaster voedsel worden begonnen. De eerste dagen kan je pap geven. Dit maakt je van puppymelk gemengd met rijstebloem. De pap kunt je op een schoteltje aan de pup geven. Je kan met je vinger een beetje aanbieden, de pup gaat het dan van je vinger aflikken. Na een paar dagen kan je langzaam overgaan op vaster voedsel, geweekte puppybrokjes of speciaal vleesvoer voor puppy's. Vraag advies aan je dierenarts wat voeding betreft, een goede kwaliteit is heel belangrijk (daar zit de juiste verhouding van calcium, fosfor en eiwitten in). De vaste voeding voer je op tot het liefst 5x per dag, daarnaast moet flesvoeding gegeven blijven worden naar behoefte (bij de moeder blijven ze drinken tot 7 weken).

Water 

De pups hebben natuurlijk nu ook al behoefte aan water. Het is verstandig om een lage, ondiepe bak neer te zetten en die vaak te verversen. Op een leeftijd van 7 weken eten ze eigenlijk alleen nog maar vast, niet geweekt voedsel.  

Temperatuur

Tijdens de eerste levensdagen moet de temperatuur in de ruimte, waarin de werpkist staat, 25°-28° C zijn. Dichtbij de pups moet de temperatuur 30°-32° C bedragen. Wij hebben de kleintjes de eerste week in een mandje in een plastic bak gelegd, met natuurlijk de thermometer erbij! Deze temperatuur kan geleidelijk worden verlaagd tot 25° C op tien dagen en 18°-20° C op 25-30 dagen. Oppassen voor tocht! Iedere dag verschoon ik de kleedjes, er zijn 2 knuffels die 'vies' blijven zodat ze de nestgeur niet missen.   

Ziekte 

Het ontwormen (op 2 - 4 -6 en 8 weken) en enten (op 6 weken puppy-enting Hondenziekte / Parvo, op 9 weken Parvo / Ziekte van Weil en op 12 weken Hondenziekte / Parvo / Ziekte van Weil) blijft hetzelfde als bij pups met moeder.  Bij twijfels altijd contact zoeken met de dierenarts! 

 

Schrijf een artikel

Honden Encyclopedie: de encyclopedie over honden

Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^