Autisme Hulphond

Dogboek > Autisme Hulphond

Met onze sable Sandy Burrows from Hobbits Home (7 maanden)hebben we net als later met Blue, grootse plannen om hen op te gaan leiden tot autisme hulphond (voor in ons eigen gezin). :-D

Nou moeten ze nog helemaal bewijzen dat ze er geschikt voor zijn, maar leergierig genoeg zijn ze er in iedergeval wel voor. O-)
Vandaar dat we nu net begonnen zijn aan de gehoorzaamheids cursus A (hopelijk direct gevolgd door de B-cursus) . Nadat Sandy met prima resultaten begin februari (in de vrieskou) de basiscursus had afgesloten.
Tevens heeft ze eind januari haar puppyzwemdiploma gehaald (in Belgie). Deze zwemmiddag werd georganiseerd door onze Martin Gaus hondenschool Bergen op Zoom (in Moerstraten), en het was ontzettend leuk om te doen (al wordt Sandy waarschijnlijk nooit een waterrat).



Omdat weinig mensen van dit soort hulphonden af weten, heb ik hierbij een stukje informatie over de stichting SAAC, waarmee wij samenwerken, geplaatst.

Stichting SAAC (zij worden ondersteund door de Martin Gaus Geleide & Hulphondenschool) heeft een nieuwe manier om aankomende geleide & hulphonden, die tijdens de opleiding minder geschikt blijken als geleide- of hulphond, om te scholen tot autismegeleidehond ten behoeve van kinderen met (een vorm van) Autisme (evt. ook met een verstandelijke beperking).
De autismegeleidehond heeft niet alleen tot doel om de mobiliteit van het gezin met een autistisch kind te vergroten, maar ook om de kwaliteit van leven van het betreffende kind en het gezin te verbeteren. Deze nieuwe opleiding wordt uiteraard begeleid door vooraanstaande autismedeskundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gedragswetenschappers en psychologen. De opleiding vloeit voort uit de strategie van de Martin Gaus geleide-& hulphondenschool om op een positieve manier leren leuk te maken (oa. dmv. de Clickermethode).
Hulphonden voor Austisme (HVA) heeft een samenwerkingsverband met Stichting SAAC (en wordt eveneeens ondersteund door de Martin Gaus Geleide- & Hulphondenschool),en de HVA verzorgt voor Stichting SAAC en de Martin Gaus Geleide- & Hulphondenschool het interactief programma voor kinderen met autisme. Dit programma heet het aai-speel-maatje programma. (Onze 2 dochters doen hier ook aan mee)

Bij autisme is sprake van contextblindheid en dankzij de hond kan de mobiliteit, de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid worden verbeterd. Precies wat een geleide- & hulphond ook voor zijn baas betekent. Autismegeleidehonden leveren een bijdrage aan het beheersen en verbeteren van het gedrag van het kind, op straat en thuis.

De benadering van Stichting SAAC is anders dan die van andere opleiders, die overigens zeer goed werk verrichten. Dat komt o.a. omdat hun doelgroep wat specifieker is. (zie website : http://www.stichtingsaac.nl/autihond.html ).
Zij maken deels gebruik van therapiehonden. Deze honden kunnen een rustgevend en therapeutisch effect hebben op kinderen met autisme. Autistische kinderen zonderen zich vaak van hun omgeving af, ze leven dan in hun eigen wereldje. De therapiehond kan interactie en communicatie stimuleren. De autismegeleidehond heeft hetzelfde positieve effect, maar is daarnaast vooral speciaal opgeleid om de mobiliteit van het kind en de onafhankelijkheid van het hele gezin te vergroten. Het aai-speel-maatje programma combineert eigenlijk de therapie, geleide en hulphond.
Er zijn overeenkomsten tussen het opleiden en afleveren van blindengeleidehonden en autismegeleidehonden. Het begintraject (de socialisering en basisopvoeding) is gelijk, alleen de eindtraining is anders. De autismegeleidehond hoeft in tegenstelling tot de geleide- of hulphond minder zelfstandig te werken en ook minder commando´s te beheersen. Het opleidingstraject duurt echter niet korter, integendeel.

Mariolein de Krom (onze thuisbegeleidster van HVA) :” Omdat er gewerkt wordt met kinderen moet de benadering heel anders worden. Integenstelling tot de geleide- en hulphonden is de hulpbehoevende hier niet het baasje, maar een van de ouders. Dat maakt het voor de hond lastig want hij moet ook aandacht hebben voor, en een band hebben met, het kind. Dat vereist een andere aanpak. Ook moet heel sterk rekening gehouden worden met de andere manier van communiceren, handelen en aandacht van het kind naar de hond. Autisten ervaren alles nu eenmaal anders."

Sandy (en ook straks Blue) is dus in goede handen, maar moet nog heel veel (onder deskundige begeleiding) leren. De basis leggen we nu (we zijn eigenlijk ons eigen puppycoach) en over een jaar zal blijken of ze de echte training (misschien in aangepaste vorm) aan kan.
Maar of ze dit nu gaat halen of niet, ze blijft bovenal onze heerlijke huishond. Waar we met plezier intensief mee trainen, al leidt dit misschien tot nooit meer dan een fijne gehoorzame huisgenoot.
Meerwaarde heeft ze in ons gezin, en zeker ook voor onze kinderen, zowiezo (al denken onze 2 chihuahua’s daar momenteel misschien nog iets anders over, vanwege haar nog wat drukke puppygedrag) ! :'(

We zullen zo af en toe wel laten weten hoe het haar vergaat ! :-)

Groetjes,
pootje van Sandy

Door honden page profiel perros del fiestaperros del fiesta op 24 april om 00:57



 

Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet je eerst even inloggen!

 

Dogboek


Mijn Dogboek

Helaas, je hebt nog niets geschreven in het DogBoek

Foto's

Autisme Hulphond
Autisme Hulphond

Lees meer dogboek verhalen

Je kunt meer dogboek verhalen lezen van perros del fiesta:
Eindelijk van ons !!!
Autisme Hulphond


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^