Hondvraag

Dogboek > Hondvraag

Nu we het toch over de fasen van een pup hebben gehad eerst even iets anders. Wanneer mensen tot het houden van een hond over willen gaan, stellen zij zich graag eerst enkele vragen. Dit is van het hoogste belang en de vragen die hierbij aan de orde komen zullen we in 1 van de volgende artikeltjes nog wel eens beschrijven. Tot hiertoe gaat het nog steeds over een echte hond. Zoals bij velen wel bekend is, hebben we, passend bij onze tijdgeest en productiemogelijkheden, de tamacochi. Dit is een eivormig speeltje met knopjes en een display. Het kan door middel van een knopje aangezet worden en dan verschijnt een 'hondje' dat moet eten, drinken, uitgelaten worden of slapen door middel van het op het juiste moment duwen op een knopje. Als er niet op tijd aandacht aan het 'beestje' wordt besteed, geeft het dit aan via het schermpje en kan de gebruiker/eigenaar het alsnog goed maken. In een erg geval van verwaarlozing (lees: compleet vergeten van de handelingen) sterft het 'diertje'. Ik denk dat het geheel dan opnieuw kan worden opgestart.
Ook mooi is de elektronische hond. Deze robothond steelt echt de show. Hij kan kunstjes doen, je kunt er mee knuffelen en hij kwispelt zelfs. Zijn naam is Áibo'. Verscheiden mensen raken door hem vertederd. Hij is echt een hond voor mensen die erg veel werken en in Japan waren er binnen 2 minuten twintig duizend exemplaren van verkocht. Wel gemakkelijk want hij eet alleen maar elektrische stroom en is direct al zindelijk. Zoals u merkt aan mijn bekrompen beschrijving van deze speeltjes, begrijp ik er niet veel van. Voor mij is het een uitwisseling door middel van knopjes onder elkaar met een voorwerp. Als er al sprake is van communicatie is dit volgens mij wel een heel gebrekkige. Toch begrijp ik ook wel dat zo'n vervanging het heel goed doet. We zijn zo aan knoppen en toetsen gewend dat ze niet meer zijn weg te denken uit onze samenleving. U ziet het, levende wezens leven volgens bepaalde wetmatigheden, vaak zonder dat ze er erg in hebben. Dit geldt natuurlijk ook voor honden.
Zouden die knappe makers van de tamacochi en de robothond bij het maken hiervan ook aan die wetmatigheden hebben gedacht? En als ze er al aan hebben gedacht, zouden ze het gevoel van de hond erin gelegd kunnen hebben? Het antwoord weten we al. Als ze gevoel in elektronica hadden kunnen leggen, hadden ze dit wel gedaan. U mag dan nu beslissen aan welke honden u de voorkeur geeft.

Door honden page profiel Bert NieuwenhuisBert Nieuwenhuis op 20 september om 10:30



 

Laat een reactie achter

Om een reactie achter te laten moet je eerst even inloggen!

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^